Απόηχοι της επίσκεψης Σόιμπλε…

soimple
Οι αναλύσεις συνεχίζονται σχετικά με την επίσκεψη αλλά και τον σκοπό της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά ήδη η ομιλία του στο Ελληνικό-Γερμανικό Επιμελητήριο έχει υπογραμμίσει τις γερμανικές θέσεις σχετικά με τα επερχόμενα ελληνικά αιτήματα. 

Ο κ. Σόιμπλε αναμένεται να προσφέρει € 100 εκατομμύρια σε δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω του κρατικού δανειστή KfW Group, σε μια κίνηση 'καλής θέλησης' προς την ελληνική οικονομία αλλά και την ευρωζώνη γενικότερα.

Ωστόσο κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο υπουργός προειδοποίησε ουσιαστικά ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει την άσκηση πιέσεων για μια δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους της, λέγοντας ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της χώρας. «Η συμβουλή μου είναι να μην συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση,» δήλωσε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα. «Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό που έχουμε επιτύχει. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.»


«Ένα ακόμα κούρεμα για τον ιδιωτικό τομέα απλά δεν είναι εφικτό.»

Μουδιασμένη η ελληνική πλευρά παρακαλουθεί, υπουργό ξένης χώρας να εκφράζει 'συμβουλές' και να μιλάει για το συμφέρον της Ελλάδας. Και αυτό προφανώς αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο στην πρόσφατη ιστορίας της χώρας που και τυπικά πλέον φαίνεται να αποποιείται την αυτοδιάθεση της – ακόμα και για θέματα που αφορούν αυτήν καθ'αυτήν την επιβίωση της.

24 ώρες νωρίτερα Γερμανός αξιωματούχος δήλωνε από το Βερολίνο, ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δεν μεταβαίνει στην Αθήνα για να πει στους Έλληνες πως να κάνουν καλά τα…μαθήματά τους, όπως ανέφερε (με ένα σαρκασμό που δεν πέρασε απαρατήρητος από τους ΄κακούς μαθητές΄ Έλληνες). Αλλά μάλλον ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί σωστά από τον υπουργό του! Δεν είναι δουλειά της Γερμανίας να κρίνει την προσπάθεια της Ελλάδας, διατυμπανίζουν οι Γερμανοί ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου. Και όμως τόσο εντός όσο και εκτός Γερμανίας τέτοιου είδους δηλώσεις δε βρίσκουν απήχηση.

Τόσο σε Ελλάδα αλλά παραδόξως και στη Γερμανία, η συνεχής εμπλοκή Γερμανών πολιτικών στα εσωτερικά της χώρας φέρνει οργή και δυσπιστία – και μάλλον απόγνωση για το τι μπορεί να φέρει το μέλλον. Οι Γερμανοί πολίτες θεωρούν επικίνδυνη τέτοιου είδους ανάμιξη – κάτι που τελικά θα καταλήξει σε νέες διασώσεις.                                                     http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!