Προ των πυλών η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – Νέο ιστορικό υψηλό για spread στις 1180 μ.β. με στόχο τις 1250 μ.β. - Στο 15% η απόδοση του 10ετούς – Διολισθαίνουν χωρίς όγκους οι τράπεζες, απαξιωμένο το ΧΑ….


(upd5)Θνησιγενής οικονομία, απαξιωμένο ΧΑ και υπό διάλυση αγορά ομολόγων αυτές είναι οι παράμετροι που  συνθέτουν την εικόνα της εγχώριας αγοράς. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βρίσκεται προ των πυλών. Θα λάβει τα χαρακτηριστικά της επιμήκυνσης σε πρώτη φάση και πλέον αυτό αρχίζει να περνάει στις αποτιμήσεις ειδικά στα ομόλογα. Όμως λόγω του γεγονότος ότι οι επενδυτές δεν γνωρίζουν τα ακριβή χαρακτηριστικά, τους όρους και τις παραμέτρους της αναδιάρθρωσης είναι προφανές και αυτονόητο ότι αντιδρούν αρνητικά, συγκεχυμένα. Η αβεβαιότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά στα ομόλογα και στο χρηματιστήριο ενώ οι ξένοι απέχουν από μια αγορά που βαίνει προς αναδιάρθρωση χρέους.
Το ελληνικό χρηματιστήριο πλήρως απαξιωμένο  ακολουθεί την θνησιγενή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση με τεχνικούς όρους – ίσως να μην έχουν και ιδιαίτερα αξία- το ΧΑ κρατάει το τεχνικό σημείο δευτερεύουσας σημασίας των 1420 μονάδων και βρίσκεται στις 1425 μονάδες με απώλειες -0,40%.
Το κομβικό σημείο οι 1430 μονάδες καθώς επάνοδος πάνω από αυτό το σημείο θα είναι μια θετική εξέλιξη όχι για την τάση που παραμένει πτωτική αλλά για την βραχυχρόνια συμπεριφορά του δείκτη.
Πιθανή διάσπαση των 1400 μονάδων θα οδηγήσει γρήγορα το ΧΑ στις 1350 μονάδες χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και νέο χαμηλό προς την ζώνη των 1320 μονάδων.
Όλα αυτά θα αποδειχθούν σύντομα…
Το ΧΑ αναζητά κατεύθυνση, οι ξένοι μπορεί να απέχουν αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι δεν παρατηρούνται πωλήσεις ή άλλες ακραίες κινήσεις ειδικά από τους ξένους.
Στις τράπεζες καταγράφονται απώλειες αλλά η συμπεριφορά τους είναι άνευρη και οι όγκοι ισχνοί.
Η Εθνική με απώλειες -0,70% στα 5,35 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση στα 5,12 δις ευρώ.
Η Alpha με μικρά κέρδη  +0,70% στα 3,69 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 1,97 δις ευρώ.
Στα 1,86 δις ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Eurobank η οποία κινείται ανοδικά +1% στα 3,43 ευρώ.
Στα 2,1 δις ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Κύπρου με την μετοχή στα 2,35 ευρώ σταθεροποιητικά οριακά ανοδικά.
Η εικόνα του τραπεζικού κλάδου προφανώς δεν είναι καλή. Η πτώση απλά υποδηλώνει την συνεχιζόμενη απαξίωση της αγοράς.
Στον εικοσάρη επίσης η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική. Το κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι η ελεγχόμενη πτώση αλλά η εικόνα απαξίωσης της αγοράς.

Νέο ιστορικό υψηλό για τα spreads


Σε πρόβλημα φερεγγυότητας αναδεικνύεται η κρίση χρέους χωρών της Ευρώπης.

Με βάση την συμπεριφορά των CDS των Credit Default Swaps του ασφαλίστρου έναντι ρίσκου χώρας αλλά και την αγελαία στάση της αγοράς και των κερδοσκόπων προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα.
Η Ελλάδα θεωρείται η πλέον αφερέγγυα χώρας της Ευρώπης τουλάχιστον με όρους αγοράς. To spread σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στις 1178 μονάδες βάσης και επόμενοι στόχοι οι 1250 και 1400 μονάδες βάσης.  Είναι αξιοσημείωτο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 15% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών ενώ η απόδοση του Μαίου 2014 διαμορφώνεται στο 23,3% με τιμή στις 63,5 μονάδες βάσης.... Ο Μάρτιος 2012 εμφανίζει απόδοση 23,4% και τιμή 86,45 μονάδες βάσης....
Τα CDS που αποτελούν και το βαρόμετρο στην συμπεριφορά των κερδοσκόπων καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος σε σχέση με την Πορτογαλία ή Ιρλανδία είναι διπλάσιος.
Το CDS της Ελλάδος στις 1375 μονάδες βάσης που ως κλείσιμο θεωρείται ιστορικό υψηλό. Ενδοσυνεδριακά έχει κινηθεί έως τις 1390 μονάδες.
Από τα αξιοσημείωτα είναι ότι τόσο το CDS της Πορτογαλίας 690 μ.β. και της Ιρλανδίας 680 μονάδες βάσης βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά.
Επίσης το CDS της Πορτογαλίας πλέον είναι υψηλότερο της Ιρλανδίας.
Μέχρι τώρα η στάση της Ιρλανδίας να τηρήσει σκληρή στάση όσον αφορά την διαχείριση της κρίσης χρέους έχει αντιμετωπιστεί καλύτερα σε σχέση με την Ελλάδα ή την Πορτογαλία.
Προφανώς και στην Ιρλανδία είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά από την συμπεριφορά των CDS φαίνεται ότι οι βασικές ανησυχίες εστιάζονται στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Η Ελλάδα αυτή την περίοδο διαθέτει από τα υψηλότερα CDS στον πλανήτη 1375 μονάδες βάσης και spreads 1173 μονάδες βάσης – τελευταίο κλείσιμο- με στόχο αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στις 1250 και 1400 μονάδες βάσης για το spread.

www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!