New York Times: Αυξάνονται οι προσδοκίες για αναδιάρθρωση του ελληνικoύ χρέους
. Αυξάνονται οι προσδοκίες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επισήμανε χθες σε εκτενές άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα «ΝΥΤ».
Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ, υπογράμμιζε η «ΝΥΤ», η ιδέα της αναδιάρθρωσης συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο. Οχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες αδύναμες οικονομικά χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία
.Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα, ανέφερε:
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη χορήγηση των δανείων διάσωσης, ύψους 110 δισ. ευρώ (157 δισ. δολάρια) από το ΔΝΤ και την ΕΕ, προς την Ελλάδα, η ελληνική οικονομία, συνεχίζει να λυγίζει υπό το χρέος, το οποίο αυξάνεται και έχει φτάσει στα 340 δισ. ευρώ. Φέτος, το έλλειμμα της χώρας αναμένεται να μην πέσει κάτω από το 8,4%, έναντι στόχου 7,5%. Παράλληλα, οι αγορές προεξοφλούν, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι και Γερμανοί πολιτικοί, πως η λύση της αναδιάρθρωσης θα σημάνει απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές. Ως αποτέλεσμα και χθες το επιτόκιο δανεισμού για τα 10ετή ελληνικά ομόλογα ήταν πάνω από το 14,5% (11,4% περισσότερο από τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους).
«Πίσω από τις κουρτίνες, ζητάνε ήπια αναδιάρθρωση», δήλωσε στη «ΝΥΤ» ο κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, οικονομολόγος στην Αθήνα που έγραψε βιβλίο πρόσφατα για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. «Η βασική πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το χρέος μας και αν η Ελλάδα δεν βρει μία δραστική λύση, θα χρεοκοπήσει», πρόσθεσε.
Οσοι υποστηρίζουν την προοπτική της αναδιάρθρωσης, θέτουν ως επιχείρημα ότι οι τράπεζες που κατέχουν ελληνικό χρέος, είχαν περισσότερο από ένα χρόνο για να προετοιμαστούν, ώστε να μην έχουν τεράστιες απώλειες, υπογράμμιζε η «ΝΥΤ». Οι αγορές, έχουν ήδη «χωνέψει» την αναδιάρθρωση, οπότε γιατί να περιμένουν μέχρι το 2013 για να έχουν τις πρώτες τους απώλειες οι ιδιώτες επενδυτές, όπως προτείνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, βάσει του μόνιμου μηχανισμού στήριξης;
Μέχρι πρόσφατα, Γαλλία και Γερμανία και ειδικά η ΕΚΤ, κράτησαν αδαμάντινη στάση κατά της αναδιάρθρωσης που θα υποχρέωνε τους επενδυτές σε «κούρεμα» (haircut) ή περιορισμένα κέρδη, εξαιτίας των συνεπειών στις τράπεζες ανά την Ευρώπη.
Τελευταία, ωστόσο, υπάρχουν σημάδια ότι τα κάποτε «κλειστά», επί της ιδέας αυτής, μυαλά, τείνουν να είναι πιο «ανοικτά» σε εναλλακτικές λύσεις.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αύξησε την πιθανότητα της αναδιάρθρωσης την περασμένη εβδομάδα. Επικαλέστηκε μάλιστα μία έκθεση σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο, ποιο θα είναι το συμπέρασμα της έκθεσης που αναμένεται τον Ιούνιο. Αυτό που όμως έχει τραβήξει την προσοχή είναι ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα ζητηθεί από τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, να ανταλλάξουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, με άλλα, που θα φέρουν χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης. Μία τέτοια πρόταση, που είχε επιτυχία στην Ουρουγουάη το 2003, θα μπορούσε στη θεωρία να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες των τραπεζών και να επεκτείνει την αποπληρωμή χρέους, διευκολύνοντας τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Ελλάδας.
«Συζητείται αρκετά και οι αξιωματούχοι θα ήθελαν να γίνει κάτι τέτοιο», είπε στη «ΝΥΤ», ο Λι Σ. Μπουτχέιτ, δικηγόρος Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, που εργάζεται σε υποθέσεις αναδιάρθρωσης χρέους από το ‘80. Στην περίπτωση της Ελλάδας, διευκρίνισε πως «η ανησυχία είναι ότι μπορεί να μην έχει σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς το χρέος της χώρας είναι στο 150% του ΑΕΠ».
Οπως σημείωνε όμως η αμερικανική εφημερίδα, προτού οι τράπεζες δεχτούν μία τέτοια συμφωνία θα αναζητήσουν περισσότερα χρήματα ώστε να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση. Κάτι που δεδομένου του πολιτικού περιβάλλοντος σήμερα είναι δύσκολο να συμβεί.
Επιπλέον, επί της ουσίας, θα πρέπει να πεισθούν να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, τη στιγμή που οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής της φαίνεται να συναντούν εμπόδιο στη μη αύξηση των εσόδων που είναι απαραίτητη στη μείωση του ελλείμματος.
Οπως και όταν ξεκίνησε η κρίση, η Ελλάδα παραμένει ακόμη στο επίκεντρο της ανησυχίας των επενδυτών. Τα εισπρακτικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση δεν είχαν αποτέλεσμα. Ορισμένοι οικονομολόγοι, εκτιμούν πλέον ότι η ύφεση θα συνεχιστεί το 2012, ίσως 2% με 3%, μετά από συρρίκνωση του ΑΕΠ 4% και φέτος. Μία ύφεση τόσο βαθιά, θα οδηγήσει την ανεργία που τώρα είναι πάνω από 15% στα επίπεδα της Ισπανίας και κοντά στο 20%, περιπλέκοντας περαιτέρω το ήδη δύσκολο έργο της ελληνικής κυβέρνησης, που ζητά και άλλες θυσίες από τους πολίτες.
Η Αθήνα πρέπει να βρει από τις αγορές 25 δισ. ευρώ το 2012. Παράλληλα, κλιμακώνεται η πίεση να βρεθεί μία λύση που θα κατανείμει τον πόνο πιο δίκαια, επισήμανε καταλήγοντας η «ΝΥΤ», το δημοσίευμα της οποίας έκλεινε με τη δήλωση του κ. Πελαγίδη πως:
«Η Ελλάδα, αποτελεί το σύμβολο της κρίσης. Δεν χρειαζόμαστε άλλη διάσωση. Πρέπει οι πιστωτές να δεχτούν ένα χτύπημα».
Σχόλια