Χ.Ροζάκης: Αδύνατη η επέμβαση της Τουρκίας στη νότια ΑΟΖ της Κύπρου




Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα επέμβασης στην ΑΟΖ στις νότιες θάλασσες της Κύπρου, τόνισε ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης.
Η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα ανάμειξης στα θέματα που αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου στις νότιες της θάλασσες, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ και καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου, Χρήστος Ροζάκης.


Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, ο κ. Ροζάκης σημείωσε ότι η Τουρκία ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι η ζώνη που οριοθετήθηκε με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, είναι μια ζώνη στην οποία έχει δικαιώματα.

Σε ερώτηση, κατά πόσον θα νομιμοποιείτο η Τουρκία, με διελεύσεις πολεμικών πλοίων ή άλλες κινήσεις, να ματαιώσει εκμετάλλευση κοιτασμάτων στις νότιες θάλασσες της Κύπρου, ο κ. Ροζάκης υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι νομικά δυνατόν. «Δεν έχει κανένα δικαίωμα εκεί. Αυτό είναι πέραν κάθε αμφιβολίας», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα να επέμβει, καθώς διακόπτεται από τις ζώνες του Λιβάνου και της Συρίας.


Όπως επεσήμανε ο καθηγητής, η Κύπρος έχει αυτή τη στιγμή το ευτύχημα να έχει οριοθετήσει μια ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ που βρίσκεται στις νότιες και όχι στις βόρειες θάλασσές της, όπου εκεί θα αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα με την Τουρκία.


Ερωτηθείς, πώς μπορεί να επιλυθούν τα προβλήματα με την Ελλάδα και την Κύπρο, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο κ. Ροζάκης παρατήρησε ότι η Σύμβαση αυτή έχει επικυρωθεί από 160 κράτη και άρα έχει δημιουργηθεί εθιμικό δίκαιο. «Αυτό», πρόσθεσε, «δημιουργεί αμέσως ένα πρόκριμα για την μετατόπιση του συμβατικού χαρακτήρα των κανόνων που περιέχονται στη Σύμβαση στον εθιμικό του χώρο. «Δεν λέει πουθενά το δίκαιο ότι όλα τα κράτη πρέπει να το δέχονται, λέει η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών να το δέχονται», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΔΑΔ.


http://www.naftemporiki.gr,Αναδημοσίευση απο infognomonpolitics

Σχόλια

Ο χρήστης Κατασκευη Ιστοσελιδων είπε…
Αχ.αυτη η Κυπρος...Τι της εμελε να παθει....Παντως οι Τουρκοι προσπαθουν για ακομη μια φορα να κατακτησουν χωραφια τα οποια δεν τους ανηκουν...Πιστευω ομως πως μια μερα θα απελευθερωθει η Κυπρος απο τους κατακτητες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!