Aναπόφευκτη η αναδιάρθρωση της Ελλάδας
Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι σκέψεις αναπόφευκτα στρέφονται στην Ελλάδα. Τα νησιά της! Ο ήλιος της ! Η χρεοκοπία της!
Η διαμάχη για το κατά πόσον η Αθήνα πρέπει να κάνει αναδιάρθρωση χρέους –και για το πότε- κερδίζει έδαφος. Και έτσι πρέπει να είναι. Οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η χώρα είναι αξιόχρεος ή ότι το χρέος της είναι βιώσιμο. Και αυτό θα πρέπει να ανησυχεί την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τους δανειστές έσχατης ανάγκης της Ελλάδας.
Η Ελλάδα θα έχει συντελεστή χρέους προς το ΑΕΠ 170% μέχρι το 2013, όταν θα λήξει το πρόγραμμα διάσωσης, από 135% περίπου τώρα, σύμφωνα με την Capital Economics. Ο συντελεστής ανεβαίνει διαρκώς εξαιτίας του παρονομαστή του ΑΕΠ το οποίο συνεχώς συρρικνώνεται: η κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι οικονομία θα συρρικνωθεί 3% φέτος μετά από 4,5% πέρσι. Κι αυτό αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Η Deutsche Bank πιστεύει ότι, ακόμη κι αν συνέχιζε να δανείζεται με επιτόκια ΕΕ-ΔΝΤ, η Ελλάδα θα είχε ένα ετήσιο κόστος επιτοκίου της τάξης του 9% επί του ΑΕΠ, σε σύγκριση με μέσο όρο Οι τόκοι θα έτρωγαν το 27% των φορολογικών εσόδων κάθε χρόνο, σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης στο 9,5%.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη προεξλοφλήσει τα προβλήματα. Τα διετή ομόλογα είχαν επιτόκιο σχεδόν 24% χθες, για παράδειγμα. Η πιστωτική αξιολόγηση της χώρας είναι πιά τόσο βαθια σε υπο-επενδυτική βαθμίδα που είναι δύσκολο να βρεθεί επενδυτής να αγοράσει νέα ομόλογα.Μια ογκώδης και πολιτικά απαράδεκτη δημοσιονομική χρηματική μεταβίβαση από την ευρωζώνη προς την Ελλάδα, θα μπορούσε να φέρει στα ίσια της την δημοσιονομική κατάσταση.
Πέρα όμως από αυτό, μια αναδιάρθρωση δείχνει αναπόφευκτη.
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
Σχόλια