Βρυξέλλες και ΕΚΤ επεξεργάζονται σχέδιο ώστε να δοθεί περίοδος χάριτος στην Ελλάδα για την αποπληρωμή των 340 δις ευρώ και να αποφευχθεί η χρεοκοπία… Οι 4 παράμετροι που εξετάζονται…



Μόνο ένας δρόμος υπάρχει για την σωτηρία, την διάσωση της χώρας η επιμήκυνση του παλαιού χρέους.
Φαίνεται ότι η ΕΕ επεξεργάζεται ένα σχέδιο το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλούς ως περίοδος χάριτος το οποίο θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να αποφύγει την χρεοκοπία.
Αυτό που ονομάζεται περίοδος χάριτος είναι ουσιαστικά επιμήκυνση του παλαιού χρέους των 340 δις ευρώ.


Με βάση πληροφορίες Βρυξέλλες, Γερμανία και ΕΚΤ βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις ώστε να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα.
Κατανοούν ότι οι λύσεις που προτείνονται π.χ. με αποκρατικοποιήσεις και ριζικές μεταρρυθμίσεις δεν λύνεται το πρόβλημα του χρέους ενώ ταυτόχρονα ελλοχεύει ο κίνδυνος του haircut.
Στον κίνδυνο οι τράπεζες στην Ευρώπη να χάσουν πάνω από 100 δις ευρώ από ένα ελληνικό haircut η Ευρώπη σε συνεργασία με την ΕΚΤ επεξεργάζονται ένα σχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί ως περίοδος χάριτος για την Ελλάδα και θα έχει 4 πτυχές.
1)Θα περιλαμβάνει επιμήκυνση του παλαιού χρέους των 340 δις ευρώ κατά minimum 10 έτη.
Π.χ. ομόλογο λήξης 2013 θα επιμηκυνθεί και θα λήξει το 2023.
2)Στα ομόλογα που θα επιμηκυνθούν δεν θα περιλαμβάνονται τα έντοκα, οι πολλοί μακροπρόθεσμοι τίτλοι και ενδεχομένως και το νέο χρέος των 110 δις ευρώ .
3)Το επιτόκιο θα είναι σταθερό για όλα τα ομόλογα που θα επιμηκυνθούν  κατά πληροφορίες στο 3,5%.
4)Για να λάβει καθοδική διάσταση η διαδικασία επιμήκυνσης θα την εγγυώνται η ΕΕ και η ΕΚΤ.
Σε αυτό το ζήτημα αναζητείται μια φόρμουλα ώστε η ΕΚΤ αλλά και η ΕΕ να μπορέσουν να εγγυηθούν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μέσω επιμήκυνσης του χρέους των 340 δις ευρώ της Ελλάδος.
Αν το σχέδιο αυτό ευδοκιμήσει που είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα με την στήριξη της ΕΕ θα επιμηκύνει το παλαιό της χρέος και έτσι θα κερδίσει χρόνο, να αποφύγει το haircut και να γλιτώσει την χρεοκοπία.

Πέτρος Λεωτσάκος

www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!