Μαύρα δέντρα μεγαλώνουν σε πλανήτες με δύο ήλιους





Μαύρα δέντρα μεγαλώνουν σε πλανήτες με δύο ήλιους




Σε μακρινούς «φιλόξενους» πλανήτες το μαύρο είναι το χρώμα της φύσης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου St Andrews συμπέραναν ότι τα δέντρα και φυτά που αναπτύσσονται σε πλανήτες δυαδικών ή πολλαπλών αστρικών συστημάτων, έχουν μαύρο φύλλωμα και άνθη.



Η έρευνα διενεργήθηκε με αφετηρία την υπόθεση ότι τα φυτά και δέντρα που αναπτύσσονται σε αυτά τα πλανητικά συστήματα πιθανότατα είναι παρόμοια με αυτά που έχουμε γύρω μας στην γη.


Αυτό επομένως, σημαίνει ότι τρέφονται μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, κατά την οποία απορροφούν την ηλιακή ενέργεια για να μετατρέψουν ανόργανες ουσίες σε οργανικές. Το χρώμα των γήινων δέντρων και φυτών οφείλεται στο ότι απορροφούν όλα τα μήκη κύματος, εκτός από τα υπέρυθρα και το πράσινο, τα οποία και αντανακλούν.


Δεδομένου ότι το 80% των «ήλιων» του Γαλαξία είναι αχνοί κόκκινοι νάνοι, η προσομοίωση έδειξε ότι τα φυτά που φωτοσυνθέτουν σε πλανήτες που βρίσκονται στην τροχιά τους θα παίρνουν αποχρώσεις κόκκινες, μπλε, κίτρινες, μοβ και μαύρες. Στην περίπτωση που ένας πλανήτης έχει δύο τέτοιους ήλιους, το πιθανότερο είναι ότι το ανθρώπινο μάτι θα έβλεπε τα δέντρα κατάμαυρα.


Τα μοντέλα προσομοίωσης που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα έδειξαν ότι εάν ένας πλανήτης δέχεται δύο ή περισσότερες πηγές φωτός, σαν να έχει δηλαδή δύο ή περισσότερους ήλιους, τότε συμβαίνει κάτι μοναδικό. Τα φυτά επιλέγουν ποια πηγή θα χρησιμοποιήσουν, με αποτέλεσμα την χρωματική πολυμορφία.


Οι ερευνητές επισήμαναν ότι τα φυτά που δέχονται ενέργεια από μικρά κόκκινα αστέρια βρίσκονται πέντε φορές εγγύτερα από όσο η γη στον ήλιο, με αποτέλεσμα οι ηλιακές εκλάμψεις να χτυπούν συχνά την επιφάνεια του πλανήτη. Αυτό αποτελεί πραγματικό απειλή για κάθε ζωντανό οργανισμό.


Τα «εξωγήινα» δέντρα σύμφωνα με την έρευνα αναπτύσσουν δική τους αντηλιακή προστασία. Είτε βυθίζονται στο νερό για να προστατευθούν, είτε σκύβουν κάτω από βράχια για να αποφύγουν την ακτινοβολία.



http://www.tovima.gr/

Σχόλια

Ο χρήστης Δημιουργια Ιστοσελιδων είπε…
Θα ήθελα να 'ξερα...που βρέθηκαν τα "εξωγήινα" δέντρα?Πως τα ανακάλυψαν??Καμμιά φώτο υπάρχει??

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!