Νάρκες στο δρόμο για το δάνειο των 30 δισ. ευρώ!


Εκτύπωση PDF
eurosssssssssssssssΟι αστείες φήμες για αναγγελία της πτώχευσης μετά το… τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών, που συνόδευσαν το νέο «βομβαρδισμό» μετοχών και ομολόγων, κρύβουν κάτι πολύ σοβαρότερο: η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει από δυσμενή θέση μια διαπραγμάτευση για νέο διεθνές δάνειο, τουλάχιστον 30 δις. ευρώ το 2012, και οι αγορές δεν πρόκειται να ηρεμήσουν πριν βεβαιωθούν για την τελική έκβασή της, όσο και αν διαψεύδονται τα σενάρια πρόωρης αναδιάρθρωσης του χρέους.

Λίγο πριν κυκλοφορήσει το αστείο e-mail για την υποτιθέμενη αναγγελία χρεοκοπίας την Κυριακή του Πάσχα (!!!), ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε στους δημοσιογράφους αισιόδοξος, ότι ακόμη και αν το 2012 η χώρα δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές υπάρχει ο προσωρινός ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, που μπορεί να προσφέρει χρηματοδότηση υποστήριξης (για backstop, μίλησε), ώστε να θωρακισθεί έναντι κάθε κινδύνου. Πριν από αυτή την τοποθέτηση, είχε τονίσει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παρακολουθείται στενά από την τρόικα, αφού καμιά κυβέρνηση δεν θέλει να δανείζει χώρες που βρίσκονται σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Εμφανίσθηκε πάντως άλλη μια φορά αισιόδοξος, ότι τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές.
Η πραγματικότητα που γνωρίζουν καλά οι αγορές, όμως, είναι ότι το 2012 θα είναι το έτος κρίσης για την Ελλάδα και ότι ο δρόμος προς τη χορήγηση του νέου δανείου, που πιθανότατα θα χρειασθεί για την αποφυγή μιας πρόωρης αναδιάρθρωσης χρέους, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά ναρκοθετημένος:
n  Τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το μνημόνιο, μόνο τα μισά χρεολύσια θα καλυφθούν από το διεθνές δάνειο των 110 δις. ευρώ. Για τα υπόλοιπα, περίπου 25 δις. ευρώ, η Ελλάδα θα πρέπει να απευθυνθεί στην αγορά ομολόγων. Σχεδόν βέβαιο είναι ότι θα… φάμε πόρτα, αφού όλοι γνωρίζουν ότι το 2013 ενεργοποιείται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ελεγχόμενων χρεοκοπιών, με πιθανότερο πρώτο «πελάτη» την Ελλάδα. Ποιος θα ρισκάρει, λοιπόν, κεφάλαια σε μια χώρα που τον επόμενο χρόνο μπορεί να κληθεί να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος της με τους ιδιώτες πιστωτές;
n  Το σενάριο, λοιπόν, πάνω στο οποίο βασίζονται όλα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά της Ελλάδας είναι ήδη γραμμένο. Και η αγορά δεν πρόκειται να το ξεχάσει, όσο και αν διαψεύδεται ότι σχεδιάζεται μια πρόωρη αναδιάρθρωση, αν δεν πεισθεί ότι θα στηριχθεί επαρκώς χρηματοδοτικά η Ελλάδα και το 2012 από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, ώστε να μην ξαναζήσουμε το δράμα των αρχών του 2010, όπου η χώρα θα ζητά δανεισμό και θα βρίσκει «κλειστές πόρτες». Ο μόνος τρόπος να τερματισθεί η αβεβαιότητα είναι να ξεκαθαρισθεί επίσημα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει από σήμερα το μεγάλο «ναι» στην παροχή ενός νέου δανείου το 2012 από το μηχανισμό στήριξης, με το οποίο θα θωρακισθούμε απέναντι στον κίνδυνο νέου αποκλεισμού από την αγορά ομολόγων, την ώρα ακριβώς που θα «σκάνε» οι λήξεις παλαιότερων δανείων.
Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι το ευρωπαϊκό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σοβαρά, καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των πλούσιων χωρών στη χρηματοδότηση της περιφέρειας, δηλαδή στην πραγματικότητα των τραπεζών που έχουν δανείσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Ο ηγέτης του φινλανδικού εθνικιστικού κόμματος, που θα πάρει μια θέση στη νέα κυβέρνηση συμμαχίας της Φινλανδίας, δήλωσε χθες ότι στις 16 Μαΐου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν διαφορετικές λύσεις για τα προβλήματα της περιφέρειας. Οι τράπεζες, είπε, θα πρέπει να ενισχυθούν κεφαλαιακά από τις κυβερνήσεις, για να μπορούν να αντέξουν αναδιαρθρώσεις χρεών. Την ίδια ώρα, κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών στην Γερμανία δήλωνε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να απορριφθεί από τη Βουλή η συγκρότηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης το 2013. Η γερμανική κυβέρνηση, εξάλλου, έχει αφήσει να αιωρείται η απειλή προς την Ελλάδα ότι θα προτιμήσει να επιτρέψει αυτή την φορά μια αναδιάρθρωση του χρέους, από το να εγκρίνει νέο δάνειο το 2012.
Αυτή είναι το πραγματικό πολιτικό πλαίσιο, εντός του οποίου καλείται να κινηθεί το κρίσιμο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση. Και μέχρι να δηλωθεί επίσημα από το Βερολίνο ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης και θα υποστηριχθεί η χώρα, αν χρειασθεί, το 2012 από το μηχανισμό στήριξης η αβεβαιότητα θα παραμένει ο καλύτερος φίλος των κερδοσκόπων που οργανώνουν επιθέσεις κατά των ομολόγων και των μετοχών, ακόμη και με αστεία e-mail για χρεοκοπία μετά το... «Χριστός ανέστη».  sofokleous 10

Σχόλια

Ο χρήστης ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε…
τέλεια! από το καλό στο καλύτερο! βρε πάνε καλά;
Ο χρήστης Δημιουργια Ιστοσελιδων είπε…
Ποιο 2012????Δεν τα μαθατε???Λίγος καιρός μας μένει!Οτι έγινε έγινε τώρα!!Αλλά αν το καλοσκεφτούμε μας ήρθε γάντι όλη αυτή η ανακατωσούρα!!Κολλάει πάρα πολύ με το 2012 από τη μία καταστροφή στην άλλη...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!