Το άλυτο μυστήριο της Ιεράς Σινδόνης
Το μυστήριο με την αυθεντικότητα της Ιεράς Σινδόνης κρατάει αιώνες. Το κομμάτι υφάσματος που φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού στον καθεδρικό ναό του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή στο Τορίνο της Ιταλίας έχει χωρίσει πιστούς και επιστήμονες σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, με τους πρώτους να υποστηρίζουν ότι πρόκειται όντως για το σάβανο που τύλιξε το άψυχο σώμα του Ιησού μετά την Αποκαθήλωση και τους δεύτερους να μιλούν για ανθρώπινο δημιούργημα.
Από την πρώτη επίσημη αναφορά στην Ιερά Σινδόνη, η οποία τοποθετείται το 1204 μ.Χ, το μυστήριο γύρω από αυτή συνεχίζει να συναρπάζει πολλούς, ενώ καμία έρευνα δεν έχει καταφέρει να δώσει σαφείς απαντήσεις.
Το μυστήριο της Ιεράς Σινδόνης
Η Σινδόνη, που έχει διαστάσεις 4,4 επί 1,2 μέτρα έχει πάνω της αποτυπωμένη με παράξενο τρόπο, σαν αρνητικό φωτογραφίας, την εικόνα ενός σταυρωμένου άνδρα που πιστεύεται ότι είναι ο Χριστός. Γύρω από το κεφάλι, υπάρχει κάτι που φαίνεται ως σημάδια από αγκάθινο στεφάνι. Όλο το ξεθωριασμένο και φθαρμένο αυτό κομμάτι υφάσματος φέρει κηλίδες αίματος, ενδεικτικές όπως λένε πολλοί πιστοί, της σταύρωσης του Χριστού.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές ο Απόστολος Πέτρος πήρε μαζί του τη Σινδόνη από την Ιερουσαλήμ, στην Έδεσσα (σήµερα Ούρφα στην Τουρκία) .
Το Δεκαπενταύγουστο του 944 µ.Χ μεταφέρεται πανηγυρικά σε παρεκκλήσι του Ιερού Παλατιού στην Κωνσταντινούπολη. Τα ίχνη της ξαναβρίσκονται στο Λιρέ, στο παρεκκλήσι του κόµη Γοδεφρίδου του Σαρνί, που το απέκτησε ίσως από τους Ναΐτες Ιππότες μετά τη Δ' Σταυροφορία. Από τους Σαρνί μεταφέρεται στον Οίκο της Σαβοίας στο Σαµπερί και από εκεί στο Τορίνο. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κληρονόμησε την Ιερά Σινδόνη το 1983 από τον τελευταίο Ουµβέρτο τον Β'.
Τα αποτελέσματα του 1988 προκάλεσαν σάλο
Το 1988, ο Αρχιεπίσκοπος του Τορίνο, Aναστάμo Μπαλεστρέρο, επιτρέπει σε ερευνητές από την Οξφόρδη, τη Ζυρίχη και το Τάκσον στην Αριζόνα να πάρουν μερικά τετραγωνικά εκατοστά της Σινδόνης και νήματα για να τα μελετήσουν. Οι επιστήμονες ήταν κατηγορηματικοί. Το ύφασμα αυτό προερχόταν από την χρονική περίοδο 1260 έως 1390.
Πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι είναι απάτη, που πιθανώς που έγινε για την εξασφάλιση αφιερωμάτων και χρημάτων από τους προσκυνητές του μεσαίωνα. Πώς μπορεί να είναι το ύφασμα που κάλυψε το σώμα του Χριστού εάν δημιουργήθηκε 12 αιώνες μετά το θάνατό του;
Νέα έρευνα ανατρέπει και πάλι τα δεδομένα
Το… μυστήριο ωστόσο συνεχίστηκε καθώς αποκαλύφθηκε ότι οι ερευνητές μελέτησαν ένα κομμάτι που είχε προστεθεί μετέπειτα και πως τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μολυσμένα.
Συγκεκριμένα, σε έρευνα που διενήργησε ένας συνταξιούχος χημικός του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Αλαμος στο Νέο Μεξικό, ο Ρέιμοντ Ρότζερτς- εξετάζοντας τόσο το δείγμα του 1988, όσο και ένα δεύτερο- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παλαιότητα της Σινδόνης είναι τέτοια, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί το σάβανο του Θεανθρώπου. Ισχυρίσθηκε, μάλιστα, ότι η προηγούμενη χρονολόγηση της με τη μέθοδο του άνθρακα 14 (C 14) δεν ήταν εσφαλμένη, απλώς είχε επικεντρωθεί σε «λάθος» δείγμα.
Ο χημικός δικαιολόγησε την άποψη του λέγοντας ότι η Σινδόνη υπέστη αρκετές φθορές από πυρκαγιές, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα κάποιες μοναχές να ενισχύσουν το ύφασμα με ένα μπάλωμα, το γνωστό ως «ολλανδικό ύφασμα». Από αυτό το κομμάτι, το «ολλανδικό ύφασμα», είχαν λάβει ένα δείγμα σε μέγεθος γραμματοσήμου οι επιστήμονες το 1988 με αποτέλεσμα να αποφανθούν ότι είναι αδύνατον η Σινδόνη να έχει υφανθεί πριν από το 1290.
Το δεύτερο, όμως, δείγμα που προέρχεται από διαφορετικό σημείο του ιερού κειμηλίου, αποδεικνύει ότι αυτό είναι πολύ αρχαιότερο.
Πριν από λίγα χρόνια οι επιστήμονες της NASA, ύστερα από εκτεταμένη μελέτη που πραγματοποίησαν σε κάθε χιλιοστό του υφάσματος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι Χριστός- αν όντως ισχύει ότι το σάβανο ανήκει σε Αυτόν- είχε ύψος 1,81 μέτρα, βάρος περίπου 80 κιλά και ομάδα αίματος ΑΒ.
Ιταλός επιστήμονας ανακοίνωσε ότι αναπαρήγαγε τη Σινδόνη
Το 2009 ο ιταλός Λουίτζι Γκαρλασκέλι, καθηγητής της οργανικής χημείας στο πανεπιστήμιο της Παβίας, ανακοίνωσε ότι αναπαρήγαγε τη Σινδόνη. Ο Γκαρλασκέλι έκανε ένα σάβανο σε φυσικό μέγεθος χρησιμοποιώντας υλικά και τεχνικές που ήταν διαθέσιμες το Μεσαίωνα. Άπλωσε ένα λινό σεντόνι τελείως επίπεδα πάνω σε έναν εθελοντή και το έτριψε με βαφική ύλη που περιείχε ίχνη οξέως.
Για το πρόσωπο χρησιμοποιήθηκε μια μάσκα. Η βαφική ύλη παλαιώθηκε με τεχνητό τρόπο-το ύφασμα θερμάνθηκε σε φούρνο και στη συνέχεια πλύθηκε-μια διαδικασία που αφαίρεσε μεγάλο μέρος από το χρώμα από την επιφάνεια, άφησε όμως ένας ασαφές αποτύπωμα και περίγραμμα που μοιάζει με εκείνο της Σινδόνης. Ο ιταλός καθηγητής πιστεύει ότι η βαφική ύλη στην αυθεντική Σινδόνη ξεθώριασε με το πέρασμα του χρόνου. «Άρα απάτη», αποφάνθηκε.
Την οριστική απάντηση θα έδινε μία εξέταση DNA στο γενετικό υλικό, στο αίμα δηλαδή που έχει εμποτίσει την Ιερά Σινδόνη. Κάτι το οποίο απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία καθώς θα μπορούσε να αποκαλυφθεί ότι στο αίμα του Χριστού υπάρχουν Χ και Υ χρωμοσώματα τα οποία ενδεχομένως θα έδιναν αιρετική απάντηση στο ερώτημα εάν υπήρξε άνθρωπος ο πατέρας του Ιησού.
Γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι θα έθεταν σε κίνδυνο ένα από τα πιο σημαντικά δόγματα των Χριστιανών, την Άµωµο Σύλληψη. Όποια και να είναι η αλήθεια, για εκατομμύρια Χριστιανούς, η Ιερά Σινδόνη δεν έχει να κάνει με την επιστήμη αλλά αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι που ενισχύει την πίστη τους στο Χριστό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει αποδεχθεί ότι η Σινδόνη δεν είναι το σάβανο του Ιησού.
Ήθελε να κλέψει το σάβανο ο Χίτλερ;
Σύμφωνα με μία πρόσφατη συνέντευξη ενός μοναχού από το τάγμα του Αγίου Βενέδικτου, το ιερό σάβανο φυλασσόταν σε ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων, στη νότια Ιταλία, καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να μην το κλέψει ο ηγέτης των Ναζί.
Οι Γερμανοί στρατιώτες έψαξαν το μοναστήρι αλλά οι μοναχοί την είχαν κρύψει μέσα σε έναν βωμό. Την ώρα, λοιπόν, που έφτασαν οι Γερμανοί, οι μοναχοί προσποιούνταν πως προσεύχονταν μπροστά στο βωμό και ήταν αμαρτία να διακόψουν την προσευχή τους. Οι άντρες του Χίτλερ έφυγαν με άδεια χέρια και το σάβανο επέστρεψε αργότερα στο Τορίνο, εκεί όπου βρίσκεταισήμερα. Αναδημοσίευση απο Newsbeast
Σχόλια