«Προδότη Άσαντ» «Φλέγεται» η Συρία με μαζικές διαδηλώσεις, συλλήψεις και καταστολή





Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος Άσαντ, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους
Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος Άσαντ, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους   (Φωτογραφία:  Reuters
Δαμασκός, Συρία
Άνδρες της μυστικής υπηρεσίας της Συρίας πραγματοποίησαν εφόδους σε κατοικίες κοντά στην Δαμασκό κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως καταγγέλλουν στελέχη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι κινητοποιήσεις εναντίον του Σύρου Μπασάρ αλ-Άσαντ κλιμακώνονται, με τους διαδηλωτές που αξιώνουν εκδημοκρατισμό της χώρας να επιμένουν παρά την άγρια καταστολή του καθεστώτος που ξεσηκώνει διεθνή κατακραυγή.

Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και ένοπλοι πιστοί στο κυβερνών κόμμα Μπάαθ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 120 ανθρώπους τις τελευταίες δύο ημέρες, πυροβολώντας εναντίον ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν πολιτικές ελευθερίες την Παρασκευή και εναντίον των παρευρισκόμενων στις κηδείες τους μια ημέρα αργότερα.


Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή και το Σάββατο ήταν τουλάχιστον 120, σύμφωνα με ονομαστικό κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση «Επιτροπή των Μαρτύρων της Επανάστασης της 15ης Μαρτίου».


Η Επιτροπή καταμέτρησε 13 επιπλέον θανάτους από την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων της Παρασκευής, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών εκείνης μόνο της ημέρας σε τουλάχιστον 95 από 82 που ήταν προηγουμένως.


Το Σάββατο έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, έναντι 13 που είχαν καταμετρηθεί προηγουμένως, κυρίως στην περιοχή της Ντεράα, στη νότια Συρία, και στα περίχωρα της Δαμασκού, όπου οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που μετείχε στις κηδείες θυμάτων των διαδηλώσεων της Παρασκευής, προσέθεσε η οργάνωση.


Η συριακή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Λονδίνο, δημοσιοποίησε παράλληλα και αυτή ονομαστικό κατάλογο με 112 νεκρούς και αγνοούμενους μόνον για την Παρασκευή. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί ο θάνατος ενός αριθμού ανθρώπων που αναφέρονται στον κατάλογο αυτόν.


Οι επιθέσεις ήταν οι αιματηρότερες, και οι διαδηλώσεις οι μεγαλύτερες, αφότου ξέσπασαν οι ταραχές στη νότια πόλη Ντεράα, κοντά στην παραμεθόριο με την Ιορδανία, πριν από πέντε εβδομάδες.


«Μπασάρ αλ Άσαντ, προδότη, δειλέ, πάρε τους στρατιώτες σου και στείλε τους στο Γκολάν», φώναζαν διαδηλωτές το Σάββατο, καταγγέλλοντας το ότι η Δαμασκός έστειλε το στρατό να καταστείλει τις κινητοποιήσεις του και όχι να απελευθερώσει τα Υψώματα του Γκολάν, στα σύνορα του Ισραήλ, όπου η κατάσταση παραμένει ήρεμη μετά την εκεχειρία του 1974.


Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας ντυμένα με πολιτικά κι οπλισμένα με αυτόματα εισέβαλαν σε σπίτια στο προάστιο Χαράστα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, και συνέλαβαν πολλούς ακτιβιστές στην περιοχή, που είναι γνωστή ως Γούτα, στην παλιά πόλη της Δαμασκού.


Ο Άσαντ ανακοίνωσε ότι αίρεται ο νόμος που επέβαλλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αυτή την εβδομάδα -ένα μέτρο που ίσχυε αφότου το Μπάαθ κατέλαβε την εξουσία πριν 48 χρόνια-, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές και την διεθνή κοινότητα.


Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βία στη Συρία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.


Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.


* Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Συρία, επικαλούμενο την «ταχεία επιδείνωση» σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στη χώρα.


Η κυβέρνηση του Καναδά καταδίκασε την καταστολή των διαδηλώσεων και ζήτησε από την κυβέρνηση της Δαμασκού να «δεσμευτεί σε έναν αυθεντικό διάλογο για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» με όλες τις πλευρές.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
 http://news.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!