Τι αναμένεται από την συνέντευξη Τύπου Bernanke






Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιο είναι το οικονομικό γεγονός της εβδομάδας: Η πρώτη συνέντευξη τύπου στην ιστορία της Federal Reserve, την οποία θα παραθέσει μετά το πέρας της τακτικής συνεδρίασης, ο κεντρικός τραπεζίτης Ben Bernanke.


Όπως και στο άλλο μεγάλο γεγονός της εβδομάδας –τους βασιλικούς γάμους στο Λονδίνο- όλες οι χώρες έχουν κάνει πολύ προσεκτικό σχεδιασμό κάλυψης του γεγονότος, για να είναι σίγουρες ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.



Η Wall Street Journal εξηγεί:


«Ένα ζήτημα είναι η εναρκτήρια δήλωση του κ. Bernanke. Όταν θα σταθεί ενώπιον των δημοσιογράφων την Τετάρτη στις 2:15 τοπική ώρα, δύο ώρες περίπου μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Federal Open Market Committee, ο κ. Bernanke πιθανότατα θα κάνει ένα βραχύ μόνο σχόλιο, πριν περάσει στις ερωτήσεις. Ο στόχος είναι να ξεκινήσει ο διάλογος χωρίς να προηγηθεί μεγάλος μονόλογος, που μπορεί να αποτρέψει το ενδιαφέρον από όσα κοινοποιήσει η FOMC.


Ο κ. Bernanke θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί σε μια σύνοψη της απόφασης για την πιστωτική πολιτική και του σκεπτικού της FOMC, η οποία απαρτίζεται από τους 12 πολιτειακούς δοικητές των περιφερειακών κεντρικών τραπεζών και των πέντε διοικητών του Δ.Σ. της Fed, και όχι να εκφράσει τις δικές του απόψεις. Συνολικά, θα μιλήσει σχεδόν 45 λεπτά."
Η συνεδρίαση της Fed θα ολοκληρωθεί λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο και η κεντρική τράπεζα θα εκδώσει το επίσημο ανακοινωθέν της απόφασής της στις 12:30 p.m. τοπική ώρα (17:30 ώρα Γκρίνουιτς, 19:30 ώρα Ελλάδας), αντί για τις 2:15 τοπική ώρα (19:15 GMT) που ήταν στο παρελθόν.


Όταν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου στις 2:15 p.m., η Fed επίσης θα δημοσιοποιήσει τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της για την οικονομία, τις οποίες στο παρελθόν οι επενδυτές μάθαιναν περίπου τρεις εβδομάδες μετά την τακτική συνεδρίαση, από την κοινοποίηση των πρακτικών.


Η διαδικασία και η διάρκεια μοιάζουν με εκείνες που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως τονίζει η Goldman Sachs, τα γεγονότα της Τετάρτης έχουν μεγάλη σημασία για τους επενδυτές για τρεις λόγους:



1) τις πληροφορίες που θα περιέχουν για το πώς βλέπει την οικονομία η FOMC
2) τις πληροφορίες για τις αποφάσεις όσον αφορά το “QE2” και
3) την καινοτομία της ίδιας της συνέντευξης τύπου, που θα προσφέρει ορισμένες ενδείξεις για το σκεπτικό του διοικητή της Fed.


Από αυτά τα τρία στοιχεία, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει προφανώς το 2) που αφορά το πρόγραμμα αγορών ενεργητικών για παροχή ρευστότητας από μέρους της Fed και θα προσδιορίσει την στρατηγική για την επανεπένδυση αποπληρούμενων κεφαλαίων.
Οι περισσότεροι παράγοντες περιμένουν ότι οι επανεπενδύσεις θα διατηρηθούν και μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης Νο2, σύμφωνα με την RBS.



Οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει ότι ο διοικητής της Fed -αν και θα αποφύγει να γίνει πολύ συγκεκριμένος- θα σηματοδοτήσει πιο ανοιχτά ότι το QE2 θα λήξει πράγματι όπως έχει προγραμματιστεί στις 30 Ιουνίου.


Γι’αυτό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα σχόλια που θα αφορούν το πρόγραμμα επανεπενδύσεων. Η πλειοψηφία των παρατηρητών πιστεύουν ότι οι επανεπενδύσεις αποπληρούμενων κεφαλαίων θα συνεχιστούν και μετά τις 30 Ιουνίου.
Τυχόν υπόνοιες ότι η Fed ίσως μελετήσει λήξη και των επανεπενδύσεων (της «ουράς» της «ποσοτικής χαλάρωσης) τον Ιούνιο, θα προκαλέσει
αναθεώρηση στις εκτιμήσεις όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ομαλοποίηση της πιστωτικής πολιτικής της Federal Reserve.

ΠΗΓΗ: FT.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!