Translate

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Το «απόκρυφο» Ευαγγέλιο του Ιούδα


Ήταν τελικά ο Ιούδας ο Ισκαριώτης προδότης ή υπήρξε ο εκλεκτός μαθητής του Ιησού;

Το μοναδικό γνωστό αντίγραφο του Ευαγγελίου του Ιούδα, χαμένο στην αιγυπτιακή έρημο για τουλάχιστον 17 αιώνες, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μεταφρασμένο το 2006, έπειτα από την ολοκλήρωση μιας πολυετούς προσπάθειας από τη National Geographic Society.


Η ανακάλυψη του, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, ανέτρεψε τα δεδομένα που γνωρίζαμε για τη σχέση του Χριστού με τον Ιωάννη.Και αυτό γιατί, σε αντίθεση με την Καινή Διαθήκη που παρουσιάζει τον Ιούδα ως τον υπέρτατο προδότη του Ιησού, ο αρχαίος, δυσανάγνωστος κώδικας δίνει μια διαφορετική εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ο Ισκαριώτης παρέδωσε τον δάσκαλό του κατ’ εντολή του ίδιου του Κυρίου του.

Ο πάπυρος με το Ευαγγέλιο του Ιούδα ανακαλύφθηκε στην έρημο Ελ Μίνια τη δεκαετία του '70 αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε στον κόσμο των εμπόρων αρχαιοτήτων, ένας από τους οποίους το έκρυψε για 16 χρόνια σε μια τραπεζική θυρίδα στη Νέα Υόρκη. Τρεις δεκαετίες αργότερα, έφτασε στα χέρια του ελβετού καθηγητή και ειδικού στην κοπτική γραμματεία Ρόντολφ Κασέρ.

Επειδή ο κώδικας παρέμεινε κρυμμένος στην αιγυπτιακή έρημο για σχεδόν 1.700 χρόνια, ο πάπυρος διατηρήθηκε άθικτος. Ωστόσο, αφού τοποθετήθηκε στη θυρίδα, η κατάστασή του επιδεινώθηκε δραματικά. Κατά συνέπεια, η όλη διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης του χειρογράφου υπήρξε εξαιρετικά κοπιώδης. Για να ανασυνθέσουν το κείμενο, ο Ρόντολφ Κασέρ και η ομάδα του έπρεπε να ενώσουν γύρω στα χίλια κομμάτια παπύρου.
Το κείμενο γράφτηκε τον 3ο ή 4ο αιώνα στην κοπτική, γλώσσα που γραφόταν με ελληνικούς χαρακτήρες και μιλιόταν στην Αίγυπτο την πρωτοχριστανική εποχή. Πιστεύεται ότι είναι αντίγραφο του πρωτότυπου ευαγγελίου που συντάχθηκε στην ελληνική γλώσσα πριν από το 180 μ.Χ.

Οι μελετητές γνώριζαν την ύπαρξη του Ευαγγελίου του Ιούδα από αναφορές σε άλλα αρχαία κείμενα. Η παλαιότερη γνωστή αναφορά στο ευαγγέλιο του Ιούδα υπάρχει σε κείμενο του Ειρηναίου, επίσκοπου Λουγδούνου (Λιόν), το 180 μ.Χ.

Το σημαντικότερο εδάφιο του αμφιλεγόμενου ευαγγελίου είναι αυτό όπου ο Ιησούς λέει στον Ιούδα: «Εσύ θα θυσιάσεις τον άνθρωπο που με ενδύει».Με άλλα λόγια, ο Ιούδας, διευκολύνοντας το θάνατο του Ιησού, τον βοηθά να απαλλαγεί από την υλική του σάρκα και να απελευθερώσει το θείο σπινθήρα του. Το γεγονός ότι ο Ιησούς αναθέτει αυτό το καθήκον στον Ισκαριώτη είναι ένα δείγμα του πόσο τον ξεχώριζε.

Οι ειδικοί λένε ότι πρόκειται για μια συγκλονιστική αρχαιολογική ανακάλυψη πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που προσφέρει μια διαφορετική θεώρηση της σχέσης μεταξύ Ιησού και Ιούδα και που πλουτίζει τις γνώσεις μας για τις θεολογικές αντιλήψεις εκείνης της εποχής.

Εκτός από το ευαγγέλιο του Ιούδα, ο κώδικας περιλαμβάνει ένα κείμενο με τίτλο «Ιάκωβος», που αποδίδει την Πρώτη Αποκάλυψη του Ιακώβου από τον Nag Hammadi Codex V, μια απόδοση της Επιστολής του Πέτρου στο Φίλιππο και ένα κείμενο που τιτλοφορείται προσωρινά Βιβλίο του Αλλογενούς.

Ο συγγραφέας του Ευαγγελίου του Ιούδα παραμένει άγνωστος. Το πρωτότυπο ελληνικό κείμενο του ευαγγελίου, στο οποίο βασίστηκε αυτή η μετάφραση στα κοπτικά, θεωρείται ότι γράφτηκε ανάμεσα στην εποχή που διαμορφώθηκαν τα τέσσερα επίσημα Ευαγγέλια και το 180 μ.Χ. από μια ομάδα χριστιανών γνωστικών.  newsbeast.gr

3 σχόλια:

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

ένας καταρεγμένος ήρωας ήταν... όπως οι ήρωες όλοι...
γι’ αυτό και ο κώδικας κρυμμένος τόσα χρόνια. για να μην ανατρέψει τα εσκαμμένα. Η ιστορία όμως δεν παραγράφεται ούτε χαλκεύετε στο τέλος…

Ανώνυμος είπε...

Κατατρεγμένος ήρωας Ο Ιούδας; Και ο κώδικας παρέμεινε κρυμμένος τόσα χρόνια, για να μην ανατρέψει τα εσκαμμένα; Και ποια είναι αυτά τα εσκαμμένα; Μήπως όσα λένε τα τέσσερα "κανονικά" Ευαγγέλια; Δηλαδή τα εξής "άσχημα" πράγματα : ότι ο Ιησούς σταυρώθηκε, ετάφη και αναστήθηκε(κάτι που δεν αναφέρεται στο ευαγγέλιο του Ιούδα);
Αλήθεια, γιατί να θεωρήσουμε ξαφνικά ότι ο Ιούδας είναι ήρωας; Επειδή το διαβάζουμε σε έναν κοπτικό πάπυρο του 3ου αιώνα μ.Χ., που περιέχει ένα κείμενο που βασίζεται σε ελληνικό πρωτότυπο του 2ου αιώνα μ.Χ.; Και γιατί να μην θεωρήσουμε πιο αξιόπιστα τα τέσσερα "κανονικά" ευαγγέλια, που γράφτηκαν πιο νωρίς (άρα χρονικά πιο κοντά στον Ιησού και τα γεγονότα)και περιγράφουν τον Ιούδα απλά ως προδότη;
Αλλά, ακόμη και αν πει κάποιος πως τέτοια επιχειρήματα χρονολογικού τύπου δεν στέκουν, δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο ξαφνικά θα πρέπει να θεωρήσουμε αξιόπιστες ιστορικά τις πληροφορίες που περιέχει το ευαγγέλιο του Ιούδα. Είναι "ευαγγέλιο" (όπως αναγράφεται στον ίδιο τον πάπυρο), κείμενο "κατήχησης" της μικρής (και γενικά άγνωστης)γνωστικής ομάδας των Καϊνιτών / Καϊνών και όχι ιστοριογραφικό κείμενο. Επομένως, αν αρνούνται κάποιοι οποιαδήποτε ιστορική ακρίβεια όσον αφορά τις πληροφορίες που περιέχουν τα τέσσερα "κανονικά" ευαγγέλια, θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και για το ευαγγέλιο του Ιούδα.
Κανείς δεν έκρυψε εσκεμμένα αυτό το κείμενο. Απλά χάθηκε, διότι με τον καιρό εξέλειψαν οι οπαδοί της έτσι κι αλλιώς μικρής γνωστικής αίρεσης που χρησιμοποιούσαν το ευαγγέλιο του Ιούδα.

Ανώνυμος είπε...

Ο φάκελος του Ιούδα, πρέπει να ανοιχτεί να ξαναδικαστεί! και ν’ απαλλαγεί από τις κατηγορίες, γιατί ήταν προγραμματισμένο θύμα!, αφού εξυπηρετούσε «θεικό» σχέδιο. Είχε επιλεγεί από τον ίδιο τον Χριστό, για τον ρόλο αυτό! Κατήγετο από πλούσια οικογένεια., φορτωμένος στο μετάξι και στην πορφύρα. Ο πατέρας του, ο γέρος Σανάς, είχε αμέτρητο βιός. Δεν είχε καμία ανάγκη από 30 αργύρια!!! Ο Ιούδας τιμήθηκε, από το Χριστό, με το να κρατάει το κοινό ταμείο. Απ’ αυτό ψώνιζε και έδινε χρήματα για φιλανθρωπία, σε πτωχούς (κράτησέ το, αυτό είναι ντοκουμέντο!) (Ιωάν. 13,29)
Αν ήθελε τα λεφτά, θα είχε βουτήξει το ταμείο και θα την είχε κάνει!!! Σιγουρά το ταμείο, θα είχε πολύ περισσότερα από 30 αργύρια!! Σιγά τα λεφτά για έναν πλούσιο. Με αυτά αγόρασαν μόλις ένα χωράφι, τού Κεραμέα. Στημένο και αυτό! το γνώριζε ο Χριστός και το έστησε ανάλογα. Τάχαμου να εκπληρωθεί! εκείνο που είπε ο Ιερεμίας ο «προφήτης»!! «Και πήραν τα 30 αργύρια, την τιμή που εκτιμήθηκε, τον οποίο εκτίμησαν οι γιοι Ισραήλ, 10. και τα έδωσαν στο χωράφι τού κεραμέα, καθώς ο Κύριος παρήγγειλε σε μένα»". Τρίχες κατσαρές!, ήταν γνωστά τα κείμενα στον Χριστό και τα εκπλήρωνε κατά παραγγελία!! Άλλωστε ο Ιούδας (όπως είδαμε πιο πάνω) ήταν πραγματιστής, ενδιαφερόταν για τους φτωχούς, σε αντίθεση με τον Ιησού που ήταν σπάταλος και νάρκισσος!!! Φαίνετε καθαρά από αυτό που καταδέχτηκε!!! Διάβασε!!: Την ώρα που η Μαρία, η αδελφή του Λαζάρου έπλενε με το πιο ΑΚΡΙΒΟ!! μύρο τα πόδια του Χριστού, (ακούστε πράγματα!! Δικό μου αυτό!) ο Ιούδας αναρωτήθηκε αν ήξεραν ότι αν πουλούσαν το μύρο θα κέρδιζαν τουλάχιστον 300 δηνάρια, τα οποία θα μπορούσαν να τα μοιράσουν στους φτωχούς (το αποδεικνύει όπως βλέπεις άλλη μια φορά). Τι προδότης για 30 ψωροαργύρια μας λες!! Ήταν Άνθρωπος, με Α κεφαλαίο με ήθος και αρχές και έκανε αγαθοεργίες. Αλλά ο Χριστός χαμπάρι, ρίξτο στα πόδια μου της λέει της Μαρίας (τι πνευματικότητα δικέ μου, αυτό είναι βίτσιο, πως φτουράς τέτοιες λογικές «πιστέ» μου)!!! Ποιος λοιπόν ο χαρακτήρας του ενός (Χριστού) και ποιος του άλλου (Ιούδα).
Τι προδοσίες και πράσινα άλογα μας τσαμπουνάτε. Ξυπνήστε!, λίγη λογική δεν βλάπτει ρε φίλε!!
Κατανοητό; Καμία αντίρρηση με επιχειρήματα;