Sell in May and go away




Οι οπαδοί των χρηματιστηριακών θεωριών λογικά ετοιμάζουν τις εντολές πωλήσεών τους. “Sell in May and go away, come back on St Leger’s day”* (Πούλα τον Μάιο και φύγε διακοπές, για να γυρίσεις τον Σεπτέμβριο -σε ελεύθερη απόδοση), είναι το ευρύτερα γνωστό κομμάτι της χρηματιστηριακής λαϊκής σοφίας. Κατέχει επίσης ένα πολύ αξιοπρεπές ιστορικό επαλήθευσης .
Κι αυτό όχι επειδή οι πρώτες αχτίδες του καλοκαιριού εγγυώνται πτώση των μετοχών. Ούτε γιατί η ημέρα St Leger κρύβει κάποιο καυτό χρηματιστηριακό μυστικό.

Ωστόσο είναι ένα γνωμικό που βρίσκει επαλήθευση. Στην Βρετανία, έρευνα των κ. κ. Sven Bouman της Aegon και Ben Jacobsen του Erasmus University, έδειξε ότι οι μετοχές είχαν πολύ λιγότερο καλύτερη εμφάνιση από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, παρά από το υπόλοιπο έτος, σε μια διάρκεια από το 1694. Ο FTSE 100 δημιουργήθηκε το 1984 και έχει πέσει, από τις αρχές Μαΐου ως τα τέλη Σεπτεμβρίου τις μισές φορές, ενώ μόνο μια φορά κατάφερε να έχει θετική μέση απόδοση σε αυτό το διάστημα.


Στο σύνολο του πλανήτη, όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα των θερινών διακοπών, τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα. Στις ΗΠΑ, όπου οι διακοπές είναι σχετικά βραχείες, οι μετοχές έχουν σημειώσει πτώση μόνο στο ένα τρίτο των καλοκαιριών από τον β΄παγκόσμιο πόλεμο. Στις ΗΠΑ και στην Βρετανία, οι μέσες καλοκαιρινές αποδόσεις των μετοχών είναι χαμηλότερες από του ρευστού, γεγονός που στηρίζει την θεωρία.
Φυσικά δεν είναι μια απόλυτη θεωρία. Το 1987 όποιος αγόρασε τον Σεπτέμβριο είχε ζημιές 19% μέχρι τον Μάιο. Το 2008, η ημέρα St Leger προέκυψε δύο ημέρες πριν την κατάρρευση της Lehman, ήταν δηλαδή μια από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία για αγορά μετοχών. Τον επόμενο Μάιο, όποιος έμεινε εκτός αγοράς, έχασε αποδόσεις 21% έως τον Σεπτέμβριο.


Επιπλέον, όπως τονίζει ο κ. Philip Isherwood της Evolution, οι μεγαλύτερες πτώσεις Μαΐου-Σεπτεμβρίου, συνέπιπταν με υφέσεις.


Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς ύφεση. Αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας για τις μετοχές. Τα προβλήματα στην ψήφιση του προϋπολογισμού στις ΗΠΑ, οι φήμες για ελληνικό χρεοστάσιο, το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης και τα αυξανόμενα επιτόκια σε μεγάλο τμήμα του πλανήτη.


Κανείς δεν μπορεί να διαβλέψει αν οι μετοχές θα ακολουθήσουν το εποχικό μοτίβο «Sell in May», αλλά πάντως όσοι πουλησουν φετος τον Μάιο, τουλάχιστον θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.



*Στο (αρχικό) ρητό "Sell in May and go away, stay away till St. Leger Day", η ημέρα St. Leger αφορά τον τελευταίο αγώνα της περιόδου των βρετανικών ιπποδρομιών. Επειδή αυτή η ημέρα δεν είναι γνωστή εκτός Βρετανίας, στην Wall Street το ορόσημο έχει κατά κανόνα αντικατασταθεί από την αποκριάτικη γιορτή του Halloween, που «πέφτει» τον Οκτώβριο.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Σχόλια

Ο χρήστης Κατασκευη Ιστοσελιδων είπε…
Δεν ξερω πολλα απο χρηματιστηρια αλλα αυτο που ξερω ειναι οτι οι διακοπες αρχιζει και γινεται ενα απιαστο ονειρο σιγα-σιγα...για αυτο οσο και να πουλανε δεν βλεπω φως...Αφηστε βρε παιδια τα χρηματιστηρια...Αυξησεις εχουμε....

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!