ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΕΥΡΩ

ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ 'ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ' ΕΕ-ΔΝΤ

Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους κατρακύλησε νωρίτερα την Παρασκευή το ευρώ, αλλά μετά την ανακοίνωση της προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ γύρισε σε θετικό έδαφος...


Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα διολίσθησε μέχρι τα 1,3201 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Απριλίου 2009, απόψ 1,3295 το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, αργότερα οι απώλειες εξανεμίστηκαν και το ευρώ σημείωνε κέρδη 0,30% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, έπειτα από έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στα 1.3328 δολάρια.
Η αναθεώρηση του ελλείμματος της Ελλάδας από την Eurostat στο 13,6% για το 2009 και η νέα υποβάθμιση της χώρας από τη Moody's εντείνουν την ανησυχία για την ελληνική κρίση χρέους.
Παράλληλα, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι θα μεταδοθεί και σε άλλους ασθενείς κρίκους της ευρωζώνης.
«Υπάρχει ένας αριθμός χωρών που μπορεί εύκολα να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο (σ.σ. της Ελλάδας) και η ικανότητα για την Ευρώπη να διασώσει όλες αυτές τις οικονομίες είναι αρκετά περιορισμένη», λένε αναλυτές στο Bloomberg. «Η απόφαση (για την προσφυγή) απαιτείται άμεσα. Διαφορετικά, το ευρώ θα συνεχίζει να εξασθενεί», προσθέτουν.
Στην Πορτογαλία, που θεωρείται ο αμέσως πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα, το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS) ανήλθε στο επίπεδο-ρεκόρ των 248 μονάδων, από 232 την Πέμπτη.
Το spread του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου αναφοράς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ανήλθε στις 174 μονάδες (το επιτόκιο στο 4,77%).

Από τις αρχές του 2010, οι απώλειες του ευρώ έναντι του δολαριου φθάνουν το 7%.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της G20
Το ελληνικό ζήτημα κυριάρχησε στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7), που έγιναν την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον.
Όπως είπε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Ναότο Καν, η Ευρώπη ζήτησε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να δείξουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα, ενώ στη συνάντηση δεν συζητήθηκε, όπως αναμενόταν, το θέμα της ισοτιμίας του κινεζικού γουάν και των χρηματοοικονομικών ρυθμιστικών κανόνων.
Ερωτηθείς για το εάν η Ευρώπη ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για τη διάσωση της Ελλάδας, είπε:
«Η Ευρώπη εξέφρασε αυτή την ελπίδα, αλλά αυτό δεν αφορά χρήματα. Φαίνεται ότι ήθελαν επίδειξη στήριξης».
Το θέμα της Ελλάδας, αν και δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα, θα κυριαρχήσει και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσομενων χωρών, την Παρασκευή στηγν Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, η ευρωπαϊκή πλευρά θα θέσει το θέμα των «γυμνών» πωλήσεων CDS (οι κερδοσκόποι πωλούν ασφάλιστρα χωρίς να κατέχουν τα αντίστοιχα ομόλογα που υποτίθεται ότι ασφαλίζουν).
Η δυνατότητα «ακάλυπτων πωλήσεων επιδείνωσε την ελληνική κρίση χρέους και πλέον οι Ευρωπαίοι ζητούν ρυθμιστικά μέτρα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κερδοσκοπία στα CDS.
Επισήμως, στην ατζέντα της G20, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας τον Ιούνιο, στο Τορόντο, είναι το θέμα του γουάν, της επιβολής φόρων στις τράπεζες, της ρύθμισης των χρηματοοικονομικών αγορών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!