ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΩΡΓΟ



Ο κύβος ερρίφθη. Η Ελλάδα πατάει το κουμπί της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από το δίπολο ΕΕ και ΔΝΤ.

Δραματικό ανακοινωθέν από το Καστελόριζο




Η επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ έμοιαζε περισσότερο με πολεμικό ανακοινωθέν παρά με μια απλή ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός, με φόντο το πανέμορφο τοπίο του ακριτικού Καστελόριζου, τα γραφικά νησιώτικα σπιτάκια και τα καταγάλανα νερά, απλώς πάτησε τη σκανδάλη από το πιστόλι που ο ίδιος πολλάκις είχε επικαλεστεί, το πιστόλι άμυνας κατά των κερδοσκόπων.

«Κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί, μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία που είχε χάσει τον σεβασμό ακόμα και των εταίρων της» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια μας και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας μέσα από μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ένωσης για τη στήριξη της χώρας μας...» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στην πιο δραματική στιγμή Έλληνα πρωθυπουργού στη νεότερη ιστορία του έθνους.

Τι προηγήθηκε!

Η κυβέρνηση «κλείδωσε» την απόφαση για την προσφυγή στον μηχανισμό, καθώς οι πιέσεις από το διεθνή οικονομικό και πολιτικό παράγοντα ήταν επί σειρά ημερών ασφυκτικές, σε σημείο να μοιάζουν θηλιά στο λαιμό της κυβέρνησης που έβλεπε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας να είναι δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί.

Το μόνο ανοιχτό ζήτημα ήταν το πρόσωπο που θα ανακοινώσει την καθ' όλα ιστορική απόφαση που αλλάζει το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τοπίο στη χώρα.

Στο τραπέζι σύσκεψης στο Μαξίμου και, ενώ ο πρωθυπουργός ήταν στο Καστελλόριζο, έπεσαν τρία ονόματα, του Γιώργου Παπανδρέου, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Γιώργου Πεταλωτή
Κατά μία περίεργη σύμπτωση και οι τρεις... εορτάζοντες.

Τελικά, αυτός που ανέλαβε την ευθύνη της ιστορικής απόφασης για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ είναι ο πλέον αρμόδιος, ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου.

Οι φήμες που έγιναν ζοφερή είδηση

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο και μόνο οι «φήμες» για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ ανέστρεψαν το οικονομικό κλίμα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που από το πρωινό βύθισμα ανέκαμψε εντυπωσιακά και στις 12 εκινείτο πάνω από το 4%, προεξοφλώντας τη «νέα εποχή» για την Ελλάδα.

Από το πρωί, οι ειδήσεις έτρεξαν με ιλιγγιώδη ρυθμό, φωτογραφίζοντας την τελική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, υπό το βάρος των οικονομικών πιέσεων, αναγκάζεται να προσφύγει στο ΔΝΤ.

Αρχικά, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν από την Ουάσιγκτον εκτίμησε ότι ώρα με την ώρα αυξάνονται οι πιθανότητες να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας. Απλώς σημείωνε ότι είναι καθαρά απόφαση της Ελλάδας να πατήσει το κουμπί της ενεργοποίησης του μηχανισμού.

Ακολούθησε η δημοσιοποίηση του πακέτου προτάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, οι διεθνείς αγορές έλαβαν το μήνυμα για την τελική απόφαση της Αθήνας και έριξαν κατάτι τα spread. Ήταν σαφές ότι το ΔΝΤ δεν ήταν πλέον ante portas, αλλά είχε περάσει την κερκόπορτα της ελληνικής οικονομίας

Επιστροφή Πεταλωτή, ταξίδι Παπακωνσταντίνου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ενώ βρισκόταν στην Κομοτηνή και είχε ανακοινώσει ότι θα δεχθεί τις ευχές για την ονομαστική του εορτή στο γραφείο του εκεί, αιφνιδίως το πρωί, πήρε το αεροπλάνο από τη Χρυσούπολη Καβάλας και επέστρεψε στην Αθήνα.

Η επιστροφή Πεταλωτή στην Αθήνα συνδέθηκε άμεσα με την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.

Ταυτόχρονα, από το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν σε εξέλιξη κυβερνητική σύσκεψη με προφανές θέμα την επικοινωνιακή πολιτική.

Ποιος δηλαδή θα ανακοινώσει την είδηση για προσφυγή στο ΔΝΤ και ποια πρόσωπα θα αναλάβουν επικοινωνιακά την ευθύνη.

Στην έδρα του ΔΝΤ ο Παπακωνσταντίνου

Η αλλαγή ρότας της ελληνικής κυβέρνησης με την εδώ και τώρα προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αλλάζει το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απλώς μεταβαίνει στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στην Ουάσιγκτον με την απόφαση ανά χείρας.

Πριν αναχωρήσει για την αμερικανική πρωτεύουσα, ο υπουργός Οικονομικών συνάντησε, για δεύτερη φορά, το εικοσαμελές κλιμάκιο των αξιωματούχων του ΔΝΤ και της ΕΕ, από το οποίο ενημερώθηκε για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τις νεότερες προτάσεις της «τρόικας».

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και ο υπουργός Οικονομικών κλείδωσαν τον μηχανισμό, παρότι φαίνεται ότι όλοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν στις προτάσεις και στα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση.

Όσον αφορά στο ταξίδι αυτό καθαυτό, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει αύριο τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, για την πρόοδο της δημοσιονομικής προσπάθειας της Ελλάδας, τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και για τα πρόσθετα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να λάβει η Ελλάδα το 2011 και το 2012.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το ύψος της άμεσης χρηματοδοτικής ενίσχυσης που θα παράσχει το ΔΝΤ στη χώρα μας, εντός 48 ωρών από την υποβολή του αιτήματος ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Αυτή υπολογίζεται σε 3 δισεκατομύρια ευρώ και θα παρασχεθεί με επιτόκιο 2,86%.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010, 13:32

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!