Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Αν και η πληροφορία είχε διαρρεύσει πολύ νωρίτερα από την επίσημη ανακοίνωση, απογοητευτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η Κομισιόν, αναφορικά με το ελληνικό χρέος αλλά και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 έφτασε το 13,6%, ενώ το δημόσιο χρέος βρέθηκε στο 115,1 %, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Περαιτέρω πρόβλημα αποτελεί η σημείωση, ότι η Κομισιόν διατηρεί τις επιφυλάξεις της σχετικά με την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.
Επίσης, μιλάει για "αβεβαιότητες" σε ότι αφορά στο πλεόνασμα των κεφαλαίων κοινωνικής ασφάλισης για το 2009.

Επιπλέον, η Eurostat ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείεται αναθεώρηση της τάξης του 0,3%-0,5% για το έλλειμμα του 2009 και 5%-7% για το δημόσιο χρέος.

Τα δυσμενή αυτά στοιχεία για την Ελλάδα που δόθηκαν στην δημοσιότητα, οδηγούν κατά πάσα πιθανότητα στην επίσπευση των διαδικασιών προσφυγής της Ελλάδας, στον μηχανισμό στήριξης.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση των στοιχείων, το υπουργείο οικονομικών δήλωσε ότι: «Η ανακοίνωση της Eurostat δεν αλλάζει τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.»


Η αναθεώρηση της εκτίμησης του ελλείμματος σε 13,6% του ΑΕΠ έναντι 12,7% που προβλέπεται στο Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, οφείλεται κατά ένα μέρος στην αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2009 και κατά κύριο λόγο στη νέα εκτίμηση των αποτελεσμάτων των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τα ταμειακά στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η νέα εκτίμηση του ελλείμματος από τη Eurostat βασίζεται στην κοινοποίηση, που έστειλε η Ελλάδα στη Eurostat την 1η Απριλίου 2010. Η κοινοποίηση των στοιχείων του ελλείμματος (EDP Notification) προς τη Eurostat, που αποτελεί υποχρέωση όλων των χωρών της Ευρωζώνης, έγινε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και έλαβε υπόψη τις συστάσεις που προέκυψαν από την τριήμερη τεχνική επίσκεψη κλιμακίου της Eurostat στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα νέα στοιχεία είναι προϊόν της προσπάθειας για τη βελτίωση της ποιότητας των δημοσιονομικών στατιστικών της χώρας και του έργου που επιτελεί πλέον η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε καθεστώς απόλυτης ανεξαρτησίας και στενής συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή δημοσιονομικών στατιστικών φορείς και τη Eurostat.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!