ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

FT

Κίνα και Ιράν

Καθώς τα Ηνωμένα Εθνη προετοιμάζουν το έδαφος για την προώθηση ψηφίσματος που θα επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, η θέση της Κίνας παραμένει υπό διερεύνηση. Οι ψήφοι της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Βραζιλίας θα έχουν τη δική τους αξία, αλλά αν η Κίνα προβάλει βέτο, το νέο πακέτο δεν θα ψηφιστεί.

Γι’ αυτό Αμερικανοί διπλωμάτες και Ισραηλινοί στρατηγοί έχουν σπεύσει στο Πεκίνο με την ελπίδα να το πείσουν για την ανάγκη των κυρώσεων. Ισως οι Κινέζοι συμφωνήσουν τελικά με τα μέτρα. Ομως δεν θα ακολουθήσουν ποτέ τον τύπο των κυρώσεων για τον οποίον έχει μιλήσει η Χίλαρι Κλίντον, με αποτέλεσμα ακόμη και η επιβολή νέων μέτρων να μην οδηγήσει πουθενά. Το Ιράν θα βρεθεί πιο κοντά στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας και η Μέση Ανατολή θα συρθεί σε νέο πόλεμο.

Η Κίνα έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται ήπια έναντι του Ιράν, δεδομένου ότι ως νέος ενεργειακός κολοσσός έχει στραμμένο το βλέμμα προς το Ιράν, τόσο για πετρέλαιο, όσο και για φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα εμφανίζεται ως υπερασπιστής της εθνικής κυριαρχίας των αναπτυσσόμενων χωρών.

DIE WELT

Βοήθεια κα έξοδος

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να καταβληθούν οι πιστώσεις στην Ελλάδα, να διασωθεί η χώρα. Ολα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες, είτε πρόκειται για τις αυστηρές προειδοποιήσεις της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, είτε για τον τρόπο που χειρίζεται τη βοήθεια προς την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είναι απλώς για εσωτερική κατανάλωση.

Στο τέλος της ημέρας, η Γερμανία, υπό την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων της, αλλά και των αγορών γενικότερα, θα υποχωρήσει και θα δώσει τα χρήματα που χρειάζεται η Αθήνα για να βγει από το αδιέξοδο.

Παρ’ όλα αυτά θα ήταν λάθος να απαγορεύονται οι σκέψεις. Η πρόταση του πολιτικού της CSU Χανς Πέτερ Φρίντριχ για έξοδο των Ελλήνων από την Ευρωζώνη μπορεί να χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο των Πρασίνων ως τελείως «ούφο», όμως έχει ο ίδιος μια λύση για το ελληνικό δίλημμα; Οι πιστώσεις της Ε. Ε. και του ΔΝΤ δεν είναι σε βάθος χρόνου η λύση. Εξασφαλίζουν μόνο βραχυπρόθεσμα την αναχρηματοδότηση του κράτους και κάνουν φθηνότερα τα επιτόκια.

LE MONDE

Ο Νικ Κλεγκ

Η Ευρώπη είναι απούσα από την προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία. Η εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου είναι μια καθαρά εσωτερική υπόθεση, δηλαδή το χρέος της χώρας, το έλλειμμα, η φθορά των Εργατικών... Η χώρα, σχεδόν στο σύνολό της, διακατέχεται από ευρωσκεπτικισμό και το αποτέλεσμα των εκλογών δεν πρόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά του Λονδίνου έναντι της Ευρώπης. Εκτός αν γίνει η έκπληξη! Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων είναι φιλοευρωπαϊστής. Δεν το κρύβει σε μια χώρα, της οποίας οι εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία μιλούν για την Ε.Ε. ως να επρόκειτο για κάποια συνωμοσία σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Νικ Κλεγκ είναι σχεδόν ο μόνος στο Λονδίνο που λέει πράγματα λογικά και κοινότοπα: ότι θέματα, όπως η μετανάστευση και το περιβάλλον που απασχολούν και τις 27 χώρες της Ε.Ε. δεν θα λυθούν παρά μόνον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Κλεγκ τα πήγε καλά στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Ας είμαστε όμως σοβαροί. Δεν θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, δυστυχώς! Ομως το κόμμα του έχει ένα πλεονέκτημα: μπροστά σε ένα κατάκοπο Εργατικό κόμμα, ο Κλεγκ ενσαρκώνει την αλλαγή.

THE NEW YORK TIMES

Η διαφθορά

O Χαμίντ Καρζάι με τις πρόσφατες αντιαμερικανικές δηλώσεις του έδειξε ότι δεν είναι αξιόπιστος εταίρος. Αλλά ο Χαμίντ Καρζάι είναι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν. Αν υφίσταται η παραμικρή ελπίδα να ηττηθούν οι Ταλιμπάν, ο Ομπάμα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να συνδιαλαγεί μαζί του, εκμεταλλευόμενος την επίσκεψη του Αφγανού ομολόγου του στην αμερικανική πρωτεύουσα τον επόμενο μήνα. Ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να αυξήσει τις πιέσεις προς τον Καρζάι ως προς τα κεφάλαια που λέγονται διαφθορά και νεποτισμός. Από κεί και πέρα όμως;

Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και τη Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορούσαν να συντονίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δισ. δολάρια της διεθνούς βοήθειας προς το Αφγανιστάν. Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί τα πήγαιναν καλά ώς το 2005, όταν ο ΟΗΕ τους παραμέρισε. Εκτοτε, οι σχετικές με τη ροή των χρημάτων εκθέσεις καταδεικνύουν ότι ο ΟΗΕ εμφανίζεται αδύναμος να παρακολουθήσει τα αναπυξιακά προγράμματα του Αφγανιστάν, το οποίο διαθέτει ορυκτό πλούτο, σίδηρο και λίθιο - το τελευταίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!