ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο «τούρκος Κίσινγκερ» σκόνταψε

Ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα τον έχει χαρακτηρίσει «τούρκο Κίσινγκερ». Ο Αχµέτ Νταβούτογλου είναι πράγµατι σατανικός. Αλλά µερικές φορές σκοντάφτει. «Στρατηγικό βάθος»: µε αυτές τις δύο λέξεις περιγράφει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τη θέση της χώρας του στο νέο διεθνές περιβάλλον. «Ο άξονάς µας είναι η Αγκυρα και ο ορίζοντάς µας έχει γωνία 360 µοιρών!», έχει δηλώσει ο αρχιτέκτονας της νέας τουρκικής διπλωµατίας, επί των ηµερών του οποίου η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση φιλίας προς όλες τις κατευθύνσεις। Μια επίθεση που έχει οδηγήσει στο να ειναι περιζήτητη η τουρκική διπλωµα τία από το Ιράκ ώς τα Σκόπια κι από το Ιράν ώς τις Φιλιππίνες। Κάποιοι τον κατηγορούν για νεο-οθωµανισµό. Ο πρώην πρεσβευτης στις Ηνωµένες Πολιτείες Φαρούκ Λογόγλου, για παράδειγµα, επισηµαίνει ότι η Τουρκία έχει γυρίσει την πλάτη στους παραδοσιακούς της συµµάχους, όπως είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Αζερµπαϊτζάν.


Αλλά ο Νταβούτογλου απορρίπτει αυτές τις κριτικές। «Οι δύο πυλώνες της τουρκικης διπλωµατίας», τονίζει, «παραµένουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ»।
Οι σχέσεις µε τις Ηνωµένες Πολιτείες έχουν βελτιωθεί µετά την εκλογή του Οµπάµα। Οι µεταρρυθµίσειςκινούνται στην κατεύθυνση που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες – στον βαθµό τουλάχιστον που το επιτρέπει ο στρατός। Κι εκείνη η έκρηξη του Ερντογάν στο Νταβός που τόσο ενόχλησε το Ισραήλ έγινε µάλλον για τα µάτια του κόσµου।

Από διπλωµατικός νάνος, η Τουρκία διεκδικεί πλέον µια θέση µεταξύ των ισχυρών, γράφει ο ανταποκριτής της Μοντ στην Κωνσταντινούπολη Γκιγιόµ Περιέ. Αυτή η θέση, όµως, κλονίζεται σήµερα από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Μερικές δεκάδες χιλιάδες τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι την περασµένη Κυριακή κατάφεραν βαρύ πλήγµα στις προσπάθειες της Τουρκίας να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εκλογή του Ντερβίς Ερόγλου αποµακρύνει τις πιθανότητες επανένωσης του νησιού και ενισχύει όσους θεωρούν ότι η Τουρκία ούτε είναι ούτε θα γίνει ποτέ ευρω παϊκή. Ξαφνικά, η εικόνα αντιστρέφεται. Ο «µάγος» της τουρκικής διπλωµατίας οδηγεί τη χώρα του στην αποµόνωση µε τις θέσεις του για το Ιράν, το Ισραήλ και την αρµενική γενοκτονία. Και οι µεταρρυθµίσεις του Ερντογάν δεν είναι τίποτα άλλο από πολιτικός ελιγµός. «Ο εκ δηµοκρατισµός και η µε ταρρύθµιση είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία στην Τουρκία, αλλά ο Ερντογάν ακο λουθεί λάθος δρόµο», επισηµαίνει η Κατίνκα Μπαρίς από το Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθµιση. «Βέβαια, και τα κόµµατα της αντιπολίτευσης στερούνται ενός οράµατος για µια µοντέρνα και δυναµική Τουρκία». Σύµφωνα µε τον Σάιµον Τάνταλ της Γκάρντιαν, ο τούρκος πρωθυπουργός πρέπει να αυξήσει το ποντάρισµά του. Αν, για παράδειγµα, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ανακοίνωνε την έναρξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευµάτων από την Κύπρο;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!