DER SPIEGEL
«Η Μέρκελ φταίει »
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οι Έλληνες φταίνε μόνοι τους για την κρίση. Όμως μέσα στην ατυχία τους, η γερμανική κυβέρνηση κατάφερε να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την τραγωδία της χώρας, κάνοντας κηρύγματα και διστακτικές εξαγγελίες για βοήθεια: Ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πρέπει πλέον να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα πρέπει να το χρεώσουμε κατά κύριο λόγο στην καγκελάριο Μέρκελ» σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό και συνεχίζει: «‘Ότι μπορούσε να πάει στραβά, πήγε’. Το ρητό αυτό που παραπέμπει στον Νόμο του Μέρφι βρήκε την απόλυτη εφαρμογή στην οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης».
«Από τη μια πλευρά είναι οι Έλληνες και τα στατιστικά στοιχεία, που ακόμη δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν. Από την άλλη πλευρά είναι οι Γερμανοί, που αρέσκονται να εμποδίζουν μια γρήγορη και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση για την οικονομική κρίση της Ελλάδας. Με τη στάση αυτή της Γερμανίας, οδήγησαν και το κόστος της λύσης σε δυσθεώρητα ύψη.
Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των κομμάτων και οι βουλευτές εμφανίζονται να δίνουν συμβουλές στους Έλληνες, που ξεκινούν από δραστικές περικοπές στους μισθούς, μέχρι την άμεση κήρυξη πτώχευσης, ακόμη και έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Μάλιστα, εξηγούν αυτόν τον λεκτικό ριζοσπαστισμό, ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει 'οικονομικά δυνατή'. Ουσιαστικά όμως, εξηγείται ότι η πλειοψηφία των Γερμανών δεν είναι διατεθειμένοι μετά από πολυετή λιτότητα και μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, να θυσιαστούν για την Ελλάδα.
«Θεατρινίστικη διστακτικότητα του Βερολίνου»
Οι δύο αυτοί παράγοντες - τα στατιστικά λάθη της Ελλάδας και η θεατρινίστικη διστακτικότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, να βοηθήσει τη μεσογειακή χώρα - είναι μια ξεκάθαρη πρόσκληση στους κερδοσκόπους να στοιχηματίσουν στην κατάρρευση της νοτιοευρωπαϊκής χώρας. Αυτό εξηγεί και για ποιο λόγο έφτασαν στα ύψη τα ελληνικά σπρεντ. Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει για την αναχρηματοδότηση των δανείων της τόσο υψηλούς τόκους, που παρά την αύξηση των φόρων και τη δραστική μείωση των μισθών, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς ξένη βοήθεια».
Μάλιστα, το Spiegel τονίζει ότι με τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης «επήλθε αυτό που όλοι ήθελαν με κάθε τα τρόπο να αποτρέψουν - το οποίο μπορούσε όντως να αποτραπεί: Ότι η Ελλάδα θα ζητούσε τη βοήθεια άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών». Υπογραμμίζει δε, ότι τα επιχειρήματα του Βερολίνου δεν «στέκουν» πλέον. Καταγγέλλει δε το ρόλο των διεθνών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς ύστερα από δική τους υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε το ντόμινο των κερδοσκοπικών επιθέσεων.
«Η Μέρκελ μπλόκαρε τη λύση»
«Αλλά και το λαϊκίστικο επιχείρημα, ότι η πλειοψηφία των Γερμανών είναι κατά της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, ξεκίνησε από την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση. Το χειρότερο είναι ότι η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, μπλόκαρε τον μοναδικό δρόμο για τη λύση του προβλήματος, προκειμένου να γλιτώσει δισεκατομμύρια ευρώ».
Ο δρόμος αυτός είχε την εξής διαδρομή: Η ΕΕ θα μπορούσαν με υπεύθυνο και ξεκάθαρο τρόπο, να αναλάβουν εξαρχής την κοινή ευθύνη, για το ισότιμο μέλος της κοινής αγοράς. Μέσα σε αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνονταν και η απόφαση, να εγγυηθεί σε ακραία περίπτωση την πληρωμή δανείων στην Ελλάδα. Μια τέτοια διακήρυξη θα είχε δυσκολέψει από την αρχή το έργο των κερδοσκόπων και θα εμπόδιζε τη δραματική πορεία των ελληνικών ομολόγων. Τα επιτόκια για την Ελλάδα θα παρέμεναν στο πλαίσιο του εφικτού».
Το Spiegel τονίζει ότι μια τέτοια διακήρυξη θα έσωζε πραγματικά την ελληνική οικονομία και δεν θα χρειαζόταν να επιβαρυνθεί ο Γερμανός φορολογούμενος. «Η αξιοπιστία και η διαφάνεια ανταμείβονται».
«Δειλή η γερμανική κυβέρνηση»
«Η σημερινή κατάσταση όμως είναι διαφορετική. Η υποταγή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις αγορές και η δειλία της απέναντι στον κίτρινο Τύπο (όπως τα δημοσιεύματα της Bild και του Focus), θα κοστίσουν ακριβά στον γερμανικό προϋπολογισμό και τον Γερμανό φορολογούμενο», σχολιάζει το Spiegel και καταλήγει: «Η βοήθεια είναι πλέον περιττή, ενώ δεν βοηθάει πλέον το γαύγισμα της γερμανικής κυβέρνησης. Το μόνο που καταφέρνει, είναι να υποβοηθάει περισσότερο του κερδοσκόπους. Στη χειρότερη δε περίπτωση, θα βουλιάξουν στον κυκεώνα των κερδοσκοπικών επιθέσεων και χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία. Αυτό θα ήταν και το τέλος της Νομισματικής Ένωσης. Ο νόμος του Μέρφι σας χαιρετά».
Σχόλια