ΚΛΙΜΑΚΙΟ Δ Ν Τ

3,5 ώρες «ανέκριναν» τον Παπακωνσταντίνου οι τεχνοκράτες

3,5 ώρες «ανέκριναν» τον Γ. Παπακωνσταντίνου οι τεχνοκράτες

Μετά από 3,5 ώρες. ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15:00 η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο του ΔΝΤ. Μετά από ένα διάλειμμα τα στελέχη συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, Εσωτερικών και Εργασίας.

Για ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης πριν τη λήξη των συνομιλιών με την "Τρόικα", μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας, ωστόσο, ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα το ζητήσει".

Ειδικότερα ένα κοινό κείμενο το οποίο θα περιέχει αφενός ένα πλαίσιο πολιτικών (τόσο εισπρακτικών όσο και διαρθρωτικών μέτρων της επόμενης τριετίας) και αφετέρου το πως θα γίνει τμηματικά η χρηματοδότηση από την "τριπλέτα" Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ, εάν η Ελλάδα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, αναμένεται είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την περίφημη "τρόικα".

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ .Γ. Παπακωνσταντίνου, το πρώτο μέρος του εν λόγω κειμένου θα υποβληθεί, ούτως ή αλλιώς, στο Eurogroup στις 15 Μαΐου.
Κατά τα λοιπά, το κλιμάκιο των ξένων εμπειρογνωμόνων θα παραμείνει στην Ελλάδα για περίπου 2 εβδομάδες και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης αλλά κοινωνικούς φορείς.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ακόμα και μετά τη σημερινή συνάντηση δεν ζητούνται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για φέτος. Ζητείται περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής για το 2011 και το 2012 και πλήρης αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Για άλλη μια φορά σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά τα περί αναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους της χώρας. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι συνομιλίες θα είναι απολύτως εμπιστευτικές και δεν θα υπάρξουν διαρροές για τις συνομιλίες.

Το επόμενο ραντεβού του κ. Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο έχει κλειστεί για το πρωί της Παρασκευής,

H τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού μπορεί να προηγηθεί, εφόσον παραστεί ανάγκη, της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων, όπως άλλωστε και οι προκαταρκτικές εγκρίσεις των χωρών της ευρωζώνης που θα χρηματοδοτήσουν τον μηχανισμό,σύμφωνα με τον κ.Παπακωνσταντίνου. Η τελική έγκριση όμως από τα κοινοβούλια των χωρών, όπου απαιτείται, δεν μπορεί να προϋπάρξει του τελικού πλαισίου.

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει τα βασικά σημεία των πορισμάτων των δυο κλιμακίων του ΔΝΤ που παρέμειναν το προηγούμενο 15ήμερο στην Αθήνα, στο πλαίσιο παροχής τεχνικής βοήθειας για την αύξηση των εσόδων και τον έλεγχο των δαπανών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!