ΗΠΑ κατά Ρωσίας και στην Αρκτική: Πρώτη φορά Ουάσινγκτον και Οττάβα κινητοποιούν τόσο μεγάλες δυνάμεις




 Aρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Αθόρυβα οι ΗΠΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα στις πρώτες μέρες της προεδρίας Μπάιντεν έχουν περικυκλώσει την ρωσική ενδοχώρα από πολλά διαφορετικά μέτωπα.

Η Ουάσιγκτον προωθεί δυνάμεις στη Βαλτική με στόχο τον ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ (το άλλοτε γερμανικό Κένισμπεργκ) και στην Αρκτική, όπου η Ρωσία έχει πανίσχυρη παρουσία και κάτω από τα νερά της θεωρείται πως υπάρχει σε ενεργειακά αποθέματα, το 25% του φυσικού αερίου του πλανήτη.

Η «πίτα» που αντιστοιχεί στις ΗΠΑ βάση συνόρων της Αλάσκας είναι πολύ μικρή σε ότι αφορά το κομμάτι το ρωσικό και δευτερευόντως του Καναδά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσία επιδιώκει και η Κίνα η οποία δεν έχει κανένα έννομο δικαίωμα στην Αρκτική.

Aκόμα και η Δανία θέλει να είναι σίγουρη ότι θα λάβει μέρος στην διανομή των ενεργειακών πόρων.

Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, διότι η στρατιωτική ισχύς των Ρώσων είναι τέτοια που να καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε αμερικανική ενέργεια, όμως στην Ουάσιγκτον κάποιοι θεωρούν πως μπορούν…

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στην Αρκτική κοντά στα ρωσικά σύνορα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το αρκτικό περιβάλλον είναι το κατεξοχήν πεδίο μάχης στο οποίο πάντα επικρατούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Επιχειρώντας να προσαρμοστούν και οι Αμερικανοί σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, το αμερικανικό Πεντάγωνο και οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν συνασκήσεις στην Αρκτική μεταξύ 20 και 26 Μαρτίου, με την χρήση των Αεροποριών και των αντιαεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν πίεση στην Ρωσία.

«Διάφορες αεροπορικές δυνάμεις θα εμπλακούν από τις αεροπορικές βάσεις στο Whitehorse, Yellowknife, Edmonton, Goose Bay, Iqaluit και Thule.

Αυτές οι ασκήσεις θα μας δώσουν την ευκαιρία να εξασκήσουμε τις μαχητικές μας ικανότητες ενώ η αμερικανική και η καναδική Αεροπορία θα συνεργαστούν με τους συμμάχους μας στην Αρκτική» ανακοίνωσε η Διοίκηση της North American Joint Aerospace Defense Command (NORAD).

Οι αναλυτές αναφέρουν πως είναι σχεδόν σίγουρο πως η Ρωσία θα κάνει τις δικές της στρατιωτικές ασκήσεις στην ίδια περιοχή, εντός του πλαισίου όπου οι δυνάμεις που θα εμπλέκονταν κατά της NORAD πρέπει να εξασκηθούν, ενώ οι αναλυτές εμμένουν στο γεγονός ότι πρώτη φορά χρησιμοποιούν ΗΠΑ και Καναδάς τόσο μεγάλες δυνάμεις για ασκήσεις, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις μετά την πραγματοποίηση ασκήσεων συμπέραναν ότι μια συλλογική ΝΑΤΟϊκή επίθεση θα μπορούσε να καταλάβει σε τρεις ημέρες το ρωσικό Kaliningrad.

Προφανώς, δε λαμβάνουν υπόψιν τα οπλικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή αλλιώς δεν θα είχαν τόσο αισιόδοξη πρόβλεψη.

Παραβλέπουν και το γεγονός ότι λόγω εγγύτητας οι Ρώσοι μπορούν να ενισχύσουν το Καλλίνιγκραντ. Η ρωσική δύναμη μεγαλώνει δυσανάλογα κοντά στα σύνορά της, αντίθετα μειώνεται στα βάθη των ωκεανών.

Η Ρωσία πάντα ήταν ηπειρωτική δύναμη και ακόμα και στα χρόνια του Σοβιετικού Ναυτικού που ήταν πανίσχυρο και διατηρούσε τέσσερις ομάδας μάχης με αεροπλανοφόρα, η ναυτική της προβολή δεν μπορούσε να συγκριθεί με την ισχύ του αμερικανικού Ναυτικού το οποίο μπορεί να παρατάξει εάν χρειαστεί μέχρι και έντεκα στόλους (μαζί με τα αεροπλανοφόρα σε εφεδρεία)!

Όμως κοντά στα ρωσικά σύνορα και ακτές, τα πράγματα αλλάζουν εις βάρος των δυτικών δυνάμεων.

Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί με τις πρόσφατες κινήσεις τους και με την ευθεία προσβολή στο πρόσωπο του Β.Πούτιν έκαναν κάτι που ή δεν ήθελαν να κάνουν (λάθος εκτίμηση;) ή το έκαναν επίτηδες (άρα έχουν μια εσφαλμένη αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να τους έχουν όλους απέναντι) και έχουν φοβίσει και τους Κινέζους, με αποτέλεσμα για το ζήτημα του Καλίνιγκραντ να έχουν εκτενή ανάλυση στο πρακτορείο Sina.

Οι Κινέζοι σημειώνουν ότι οι Αμερικανοί έκαναν επιτελικές ασκήσεις με στόχο την κατάληψη του Kaliningrad από το NATO σε τρεις ημέρες αλλά «ο πολωνικός Στρατός τα κατέστρεψε όλα».

Οι Πολωνοί έκαναν παρόμοιες ασκήσεις οι οποίες δεν ήταν τόσο πετυχημένες όσο θα ήθελαν οι Αμερικανοί και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δε θα μπορούσαν να σταματήσουν μια προέλαση του ρωσικού Στρατού.

Κατά τους Κινέζους ο πολωνικός Στρατός σε περίπτωση πολέμου θα συντριβεί από τον ρωσικό.

Οι Κινέζοι επικεντρώνονται σε αυτό για να τονίσουν πως εύκολα οι ρωσικές δυνάμεις θα φτάσουν διαμέσου Πολωνίας στο Καλλίνιγκραντ και αναγκαστικά οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις δεν θα επιτύχουν τον αντικειμενικό τους σκοπό.

Υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια σχεδιασμοί στην Ουάσινγκτον για κατάληψη του ρωσικού θύλακα πριν προλάβουν οι Ρώσοι να αντιδράσουν με το σκεπτικό ότι μετά δεν θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε πυρηνικά πλήγματα για το καλό του πλανήτη.

Αυτός είναι και ο λόγος που το ΝΑΤΟ σχεδιάζει νίκες σε επίπεδο τακτικού στρατού, ποντάροντας στο γεγονός ότι κανείς δεν θα τολμούσε να πατήσει το «κουμπί».

Όπως αναφέρουν οι Κινέζοι ο ρωσικός θύλακας έχει έκταση μόλι 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων αλλά οι εκεί ρωσικές δυνάμεις επαρκούν για την προστασία του.

Διαθέτουν πυραύλους Iskander, προηγμένα α/α συστήματα και αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα, όπως επίσης ακόμα και στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Το συμπέρασμα όμως που προκύπτει είναι το εξής:

Βρισκόμαστε σε ένα νέο πολύ χειρότερο από τον παλιό «Ψυχρό Πόλεμο». Στον παλιό πόλεμο, όλοι ήταν ακίνητοι και κανείς δεν ενοχλούσε κανέναν, στον σύγχρονο όμως έχουμε σωρεία επιθετικών κινήσεων και αντικινήσεων.

Το μέλλον του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε είναι αβέβαιο και πρόκειται για κλασσική ρητορική έκφραση ρουτίνας.

https://warnews247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!