Πρίγκιπας Κάρολος: Ο άνδρας με το κιλτ που έγινε η σκιά του και έκλεψε τα βλέμματα

 


Τις εντυπώσεις έκλεψε από την επίσημη επίσκεψη του Πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, ο υπασπιστής του.

Συγκεκριμένα πέρα από τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του ζευγαριού, τις εντυπώσεις έκλεψε ο υπασπιστής του πρίγκιπα Καρόλου, με την παραδοσιακή ενδυμασία της Σκωτίας, το κιλτ, που ήταν διαρκώς «παρών», λίγα βήματα πίσω από τον πρίγκιπα.

Τι είναι το κιλτ

Το κιλτ, αποτελεί την παραδοσιακή φούστα των Σκοτσέζων ανδρών, φτιαγμένη από μάλλινο καρό ύφασμα που φτάνει μέχρι το γόνατο.Στην πρώτη του μορφή, το κιλτ ήταν ένα μακρύ κομμάτι ύφασμα μήκους περίπου επτά πήχεων. Το συγκεκριμένο ύφασμα τοποθετείτο στο έδαφος και διπλωνόταν ακανόνιστα γύρω από μια φαρδιά ζώνη, το σύνολό του τυλιγόταν και στη συνέχεια στερεωνόταν γύρω από το σώμα. Ένα κομμάτι του υφάσματος έμενε ελεύθερο ώστε να δύναται να τυλιχθεί γύρω από τους ώμους για να διατηρεί θερμό τον κάτοχό του. Σε συνδυασμό με το κιλτ, φοριόταν κατά κύριο λόγο ένα πουκάμισο τύπου χιτώνα ρωμαϊκής ή κέλτικης προέλευσης. Αυτή η ενδυμασία κιλτ και πουκάμισου συνδυαζόταν με την πλήρη έλλειψη εσωρούχων, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο την παράδοση που θέλει τους Σκοτσέζους να μην φορούν εσώρουχα κάτω από το κιλτ τους.


Η ποικιλία των χρωμάτων του κιλτ προήλθε από την μίξη των διαφόρων ειδών προβάτων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πλήθος αποχρώσεων στα λεγόμενα γήινα χρώματα. Σε αυτά προστέθηκαν οι, ασιατικής προέλευσης, φυσικές βαφές, οι οποίες έφεραν νέα χρώματα. Με αυτόν τον τρόπο εξελίχθηκαν σταδιακά τα υφάσματα ταρτάν στη σημερινή πολύχρωμη μορφή τους. Από τις φυσικές βαφές που ήταν διαθέσιμες σε τοπικό επίπεδο, προέκυψαν τα χρώματα στα οποία οφείλεται η δημιουργία ταρτάν τα οποία απευθύνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, φατρίες ή οικογένειες.

Αργότερα, οι Άγγλοι, για να καταπολεμήσουν την ενότητα, την ισχύ και την πολεμική παράδοση των Σκωτσέζων, απαγόρευσε τη χρήση του κιλτ αλλά και των συναφών υφασμάτων ταρτάν.

Πάντως, ο ακόλουθος υπασπιστής του πρίγκιπα Καρόλου, που τον συνόδευσε χθες σε κάθε εκδήλωση που παραβρέθηκε, όπως και σήμερα το πρωί στην κατάθεση των στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, έκλεψε τις εντυπώσεις, με την πράσινη καρό ταρτάν φούστα και τις κοκκινόμαυρες καρό κάλτσες.

https://www.in.gr






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!