Το «σύνδρομο Τσαουσέσκου» και ο «ταραχοποιός» της Μεσογείου: Η γερμανική “επίθεση μίσους”!

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

«Προσοχή, ταραχοποιός»! Είναι ο τίτλος της γερμανική Suddeutsche Zeitung. Ποιος είναι ο «ταραχοποιός»; Μα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα σε άρθρο του διάσημου δημοσιογράφου Τόμας Αβενάριους.

«Η Άγκυρα δεν βασίζεται στη διπλωματία και τις αποδεδειγμένες συμμαχίες. Ψάχνει για αλλαγή συμμαχιών. Αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό. Οσο η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να απειλεί έναν σύμμαχο όπως η Ελλάδα ή να πειραματίζεται με ρωσικά όπλα. Είναι τόσο απλό. Εάν η Άγκυρα δεν το αποδεχτεί, είναι καιρός να υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη» προειδοποιεί ο Τόμας Αβενάριους, προκαλώντας λυσσασμένες αντιδράσεις στην Αγκυρα.

«Επίθεση μίσους από τα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης» ήταν η πρώτη είδηση της Yeni Safak στην ηλεκτρονική της έκδοση, το βράδυ του Σαββάτου.

  • Και όταν λέμε Yeni Safak , δεν μιλάμε για μια τυχαία εφημερίδα. Αλλά την επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Γείτονα. «Ε, όχι και η Γερμανία» θα σκέφτηκαν σίγουρα οι κυβερνώντες στην Αγκυρα, την ώρα που προσπαθούσαν να «μαζέψουν τα ασυμμάζευτα» μετά τις σφοδρές επικρίσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Αντονι Μπλίνκεν.

Ως «ταραχοποιός» να κατηγορείται ο Ερντογάν στη Γερμανία και για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προκλητικές ενέργειες της εναντίον της Ελλάδας» από την Ουάσιγκτον.

Ο Τόμας Αβενάριους στην SZ – τη δεύτερη μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας- φαίνεται πάντως να τα «λέει στη νύφη-Τουρκία- για να τα ακούει η πεθερά-Μέρκελ», που στηρίζει με νύχια και με δόντια τον Ερντογάν. Μια στήριξη που φαίνεται πλέον να έχει αρχίσει να ανησυχεί ένα τμήμα της γερμανικής ελίτ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο γιατί «γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν: θέλει να έχει το λόγο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, εμπλέκεται στους εμφύλιους πολέμους στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ, και πολεμά τους Κούρδους της Συρίας, που είναι σύμμαχοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες» γράφει ο Αβενάριους και ρίχνει τα βέλη του και στην ΕΕ, προσθέτοντας:

«Στη διαμάχη για τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο, ο ταραχοποιός στέλνει τον τουρκικό στόλο. Η Τουρκία αγοράζει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 , το οποίο είναι παράξενο για το ΝΑΤΟ . Αλλά ούτε η Αμερική του Τραμπ ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αντιταχθεί αξιόπιστα σε αυτήν την πολιτική»!

  • «Χαστούκι» και από την Αίγυπτο

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η Αίγυπτος να τριτώσει το κακό για τον Ερντογάν. Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya ανέφερε ότι το Κάιρο έθεσε την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Την πληροφορία επιβεβαιώνει και η λιβυκή επιθεώρηση Libya Review.

Το δίκτυο Al-Arabiya προσθέτει μάλιστα ότι η Αίγυπτος προειδοποίησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι πρέπει να σταματήσει την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αν θέλει να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο αξιωματούχων των διπλωματικών και μυστικών υπηρεσιών ,που ζήτησε ο Ερντογάν.

  • Πραγματικό «χαστούκι» δηλαδή για τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος μετά την προσευχή της Παρασκευής υποστήριξε πως «πως δεν υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την οικονομική και διπλωματική συνεργασία με την Αίγυπτο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σπεύσει μάλιστα να προαναγγείλει ότι «Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν ξαναρχίσει τις διπλωματικές επαφές».

Η Τουρκία ελπίζει βέβαια ότι η διαφαινόμενη πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων της Αιγύπτου με το Κατάρ ,θα σημάνει αυτόματα και την βελτίωση των σχέσεων Καίρου -Αγκυρας. Μόνο ,που όταν τα βρίσκουν οι Αραβες μεταξύ τους, δεν νοιάζονται και τόσο για τους απογόνους των Οθωμανών, από τους οποίους τόσα και τόσα υπέφεραν επί αιώνες!

«Υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ Αιγύπτου και Κατάρ που είναι μεγαλύτερα από τις διαφορές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Ούλριχσεν, ειδικός για τη Μέση Ανατολή στο Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Rice στο Χιούστον.

  • Το σύνδρομο Τσαουσέσκου

Οι πονοκέφαλοι από το εξωτερικό έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη δυσαρέσκεια που αντιμετωπίζει πλέον ο Τούρκος πρόεδρος και στο εσωτερικό της χώρας.

Το γαλλικό δίκτυο Franceinfo μεταδίδει ότι «ο Τούρκος πρόεδρος αφού επιτέθηκε σε όλες τις μορφές αντιπολίτευσης, φυλάκισε την πνευματική, στρατιωτική, δικαστική, νομική, καλλιτεχνική και δημοσιογραφική ελίτ της χώρας του, βλέπει τώρα να αναδύεται μια αντιπολιτευτική δύναμη υπό την ηγεσία των νεαρών ανθρώπων, ενάντια στην τυραννική διακυβέρνησή του, που αρνούνται τη δικτατορία του, τον θρησκευτικό συντηρητισμό,τον εθνικισμό και τον σκοταδισμό του Ερντογάν».

Όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο , «σε αυτήν την υπαίθρια φυλακή που είναι η Τουρκία του Ερντογάν, τα τείχη ραγίζουν. Με 2.850.930 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον κορονοϊό, με 29.356 νεκρούς (στοιχεία Worldometers), την τουρκική λίρα να καταρρέει, τον πληθωρισμό να αυξάνεται (22%) δημιουργώντας όλο και περισσότερη φτώχεια, με το 13,9% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας , την ανεργία να βυθίζει τις οικογένειες στη μιζέρια , ο Τούρκος πρόεδρος δημιουργεί ένα καταστροφικό ρεκόρ, καταφεύγοντας σε μιά εθνικιστική θεοκρατία και επιδιώκοντας να υποδουλώσει το λαό του» γράφει τo Franceinfo και προσθέτει:

«Μόνο που ο Ερντογάν είναι ένας σουλτάνος με κοντά πόδια … όσο και αν προσπαθεί να σκοτώσει κάθε μορφή διαμαρτυρίας, αντιπολίτευσης, επιβάλλοντας ένα σύστημα à la “Ceausescu” ,εμπνευσμένο τόσο πολύ από τον Νικολάε και την Ελενα».

https://hellasjournal.com/2021/03/to-sindromo-tsaouseskou-ke-o-tarachopios-tis-mesogiou-i-germaniki-epithesi-misous/#Echobox=1615695167

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!