Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Να παραδειγματιστούμε από τον υγιή πατριωτισμό των αγωνιστών του 1821»

 


Όπως τονίζει, «η εποχή την οποίαν διερχόμεθα δεν είναι απλά μεταβατική, αλλά επαναστατική σε κάθε διάσταση της ζωής»

«Με την Επανάσταση του 1821 ὁ ελληνικός λαός έμεινε στη βάση του πάντοτε ενωμένος στον αγώνα για την ελευθερία του υπηρετώντας έναν εθνικό και ιερό σκοπό. Αγωνίστηκε "για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδας την ελευθερία". Αυτός ο κοινός εθνικός σκοπός απετέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί την απάντηση σε όλους εκείνους, οι οποίοι διερωτώνται: "τί ένωνε αυτόν τον λαόν στον αγώνα του αυτό;"», τονίζει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Καλαμάτας, στις 23 Μαρτίου 1821.

Ο Ιεράρχης υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «παραδειγματιζόμενοι από τον υγιή πατριωτισμό των αγωνιστών της παλιγγενεσίας του 1821, πρέπει να διαφυλάξουμε τα πρωτοτόκια της ιδιοπροσωπίας μας και της εθνικής μας ταυτότητας, και συγχρόνως να μεταλαμπαδεύουμε τα πολύτιμα αγαθά του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού μας στην Ευρώπη των λαών, ώστε τελικά να αποτελέσουν αυτά την "ψυχή της Ευρώπης" αλλά και όλης της οικουμένης».

Όπως τονίζει, «η εποχή την οποίαν διερχόμεθα δεν είναι απλά μεταβατική, αλλά επαναστατική σε κάθε διάσταση της ζωής και για να επιβιώσουμε είναι ανάγκη να διδαχθούμε από την ιστορία μας "πώς δει και υπέρ ών δει" να αγωνιζόμαστε».


Ουσιαστικός ο ρόλος της Εκκλησίας στην Επανάσταση

Αναφερόμενος στη μεγάλη συμβολή της Εκκλησίας στην επιτυχία της Επανάστασης ο κ. Χρυσόστομος σημειώνει ότι «χαρακτηριστικό της ιδιοπροσωπίας της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 ήταν και ο πρωταρχικός και ουσιαστικός ρόλος της Εκκλησίας, η οποία δεν συμμετείχε απλά και επιστηρικτικά στον αγώνα αυτό, αλλά καθοριστικά εμψύχωνε, στήριζε και συνέβαλλε στον αγώνα του λαού. Σε καμία άλλη Επανάσταση η Εκκλησία δεν πρωτοστάτησε σύσσωμη, συμβάλλοντας θετικά στην αίσια έκβαση του όλου εγχειρήματος, όπως συνέβη στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Γι’ αυτό και αποτελεί την τροφό του Γένους και ολόκληρου του αγώνα».

Εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821

Δοξολογία στον ιστορικό ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου αύριο Τρίτη 23 Μαρτίου, στις 3 μ.μ., και στη συνέχεια τρισάγιο στη μνήμη των ενδόξων ηρώων του ΄21 περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που οργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας για τον εορτασμό της επετείου της 23ης Μαρτίου.

Νωρίτερα, στις 10 π.μ., στην πλατεία της 23ης Μαρτίου της πόλης, θα γίνει έπαρση της σημαίας της Ελληνικής Επανάστασης από τον Δήμαρχο Καλαμάτας Αθαν. Βασιλόπουλο, ενώ στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα παρουσιαστεί ομιλία του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Προκ. Παυλόπουλου με θέμα «Οψεις της πορείας του ελληνικού έθνους – Ρίζες και προοπτικές».

Η Καλαμάτα ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε κατά την Επανάσταση του 1821, ενώ η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς υπήρξε ο τόπος μοναχικής κουράς του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Δικαίου ή Παπαφλέσσα και στρατηγείο και ορμητήριο του Ιερού Αγώνος για την απελευθέρωση της Καλαμάτας την 23η Μαρτίου 1821.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!