ΗΠΑ και Γαλλία αποκήρυξαν την τουρκική ρηματική διακοίνωση κατά Ελλάδας-Ισραήλ - "Άστραψε και βρόντηξε" η Γαλλίδα ΥΠΑΜ κατά της Τουρκίας



 ΗΠΑ και Γαλλία αποδοκίμασαν την τουρκική ρηματική διακοίνωση εναντίον του αγωγού ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Euro-Asia Interconnector, με το Παρίσι μάλιστα να στέλνει και στρατιωτικές δυνάμεις σε αιφνιδιαστική άσκηση στην Αν.Μεσόγειο.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φ. Παρλί, εξαπέλυσε μύδρους κατά της Τουρκίας και της δράσης της στην περιοχή!

Τί είπε το State Department

Στηρίζει την ενεργειακή διασύνδεση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που σε παρέμβασή του απαντά εμμέσως πλην σαφώς και στη διπλωματική notam που επέδωσε η Αγκυρα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε σχετικά με τις κοινές δραστηριότητές τους στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ, οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ευρώπης με την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector».

Όπως τονίζεται «είναι μια οικονομική και ευέλικτη διαδρομή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια αλλά και ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Χαιρετίζουμε την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα και τη δέσμευση και των δύο κυβερνήσεων σε αυτήν τη διαδικασία», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Υπουργός Άμυνας Γαλλίας: “Μεγάλη αιφνιδιαστική άσκηση στην Αν.Μεσόγειο”

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, αποκάλυψε πως η Γαλλία εκτέλεσε αιφνιδιαστική στρατιωτική άσκηση κοντά στην Κρήτη το Σάββατο.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε την απελευθέρωση πλοίου από τρομοκράτες σε απόσταση 2.000 χλμ από τη Γαλλία.

Στην άσκηση πήραν μέρος το ελικοπτεροφόρο «Mistral», η φρεγάτα «Languedoc», το πλοίο υποστήριξης «Loire», ένα αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων Atlantique 2, το ελικόπτερο Caiman της «Languedoc», δύο ελικόπτερα Caracal, δύο Rafale, δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού (ένα KC-130J, ένα C-135), ένα C-130H-30 και ένα AWACS.

Φ. Παρλί: Στείλαμε μήνυμα στην Τουρκία

Η άσκηση έγινε χωρίς συντονισμό με άλλες χώρες και, όπως η Παρλί υπογράμμισε, έστειλε το μήνυμα πως «η Μεσόγειος δεν θα γίνει ποτέ μια περιοχή ανομίας».

“Στις 13 Μαρτίου, οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου αντιτρομοκρατική άσκηση στη Μεσόγειο, έξω από την Κρήτη”, προσομοιώνοντας μια “ομηρία εμπορικού σκάφους”, με “τρομοκράτες να παίρνουν τον έλεγχο ενός πλοίου και να το καθιστούν βάση πυρός τους”, ανέφερε η Florence Parly κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της επιτροπής άμυνας της Γερουσίας.

«Με αυτήν την άσκηση, μεταφέρουμε ένα μήνυμα: ”υπό τη γαλλική και ευρωπαϊκή μας επαγρύπνηση, αυτό το μήνυμα είναι ότι η Μεσόγειος δεν θα είναι ποτέ ένας τομέας ανομίας”, υπογράμμισε.

”Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να συμμετάσχει στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της λεκάνης της Μεσογείου μαζί με τους συμμάχους της.

Προβάλλοντας τα μέσα παρέμβασής της σε μεγάλη απόσταση και χρησιμοποιώντας την εξαιρετική τεχνογνωσία της, η Γαλλία δείχνει ότι έχει τα μέσα να αμυνθεί με τους συμμάχους της”, επέμεινε.

Η Γαλλίδα ΥΠΑΜ είχε επικρίνει νωρίτερα την “αποσταθεροποιητική, αποδιοργανωτική συμπεριφορά της Τουρκίας “ τους τελευταίους μήνες, εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι η Άγκυρα επιδιώκει να επιβληθεί με τη βία και τετελεσμένα γεγονότα.

https://warnews247.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!