Το Schiaparelli έλαβε τις εντολές για την αυτόματη προσεδάφιση στον Άρη


Οι ακριβείς εντολές που θα καθοδηγήσουν το όχημα προσεδάφισης Schiaparelli απεστάλησαν στο διαστημόπλοιο ExoMars της ESA και της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roscosmos) την προηγούμενη εβδομάδα.

Το διαστημόπλοιο, που μεταφέρει το Schiaparelli, εκτοξεύτηκε στις 14 Μαρτίου και αναμένεται να φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη στις 19 Οκτωβρίου. Το όχημα προσεδάφισης θα δοκιμάσει την τεχνολογία που χρειάζεται για την αποστολή ευρωπαϊκού ρόβερ στον Άρη το 2020, ενώ το μητρικό σκάφος θα τεθεί σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη.
Η λειτουργία του Schiaparelli καθοδηγείται από αποθηκευμένες, προγραμματισμένες για συγκεκριμένες χρονικές στιγμές εντολές, διασφαλίζοντας πως θα μπορεί να πραγματοποιήσει την αποστολή του ακόμα και αν χάσει την επικοινωνία με τα σκάφη γύρω από τον Άρη τα οποία λειτουργούν ως αναμεταδότες. Επίσης, η αυτόματη λειτουργία διασφαλίζει πως θα μπορεί να «ξυπνά» από τις περιόδου νάρκης (για εξοικονόμηση ενέργειας) έγκαιρα για επικοινωνία.
ESA
Οι εντολές απεστάλησαν σε δύο δόσεις, η πρώτη στις 3 Οκτωβρίου και η δεύτερη στις 7. Οι εντολές αυτές περιλαμβάνουν την απελευθέρωση των προστατευτικών, τη λειτουργία των αισθητήρων καθόδου, την ανάπτυξη του αλεξιπτώτου και την ενεργοποίηση τριών προωθητήρων για έλεγχο της ταχύτητας καθόδου. Το σκάφος θα αιωρηθεί περίπου δύο μέτρα από την επιφάνεια πριν απενεργοποιήσει τους προωθητήρες του και πέσει στο έδαφος. Όταν βρεθεί εκεί, θα λειτουργήσει για δύο ημέρες (και ίσως παραπάνω) τα επιστημονικά του όργανα -συγκεκριμένα, για έξι ώρες κάθε ημέρα, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων ενέργειας.                                                                                                    http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!