“Για την Ελλάδα δεν θα υπάρξει ΠΟΤΕ θέμα τσάμηδων”! Επιστολή Κοτζιά στον ανιστόρητο Χαν


tsamides
Οργισμένη επιστολή του ΥΠΕΞ  Ν. Κοτζιά στον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, κ. J. Hahn για όσα είπε περί του ανύπαρκτου “τσάμικου” ζητήματος.
Στην επιστολή του ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι είναι ανησυχητικό και αντίθετο με τη λειτουργία της ότι η Επιτροπή, εσκεμμένα ή όχι, υπονομεύει μια διαδικασία σε εξέλιξη, η οποία έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών χώρας-μέλους. Επιπλέον, επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς, δεδομένου ότι αυτή η εν εξελίξει διαδικασία αποσκοπεί στη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων -έναν στόχο που φαινομενικά μοιράζεται πλήρως και η Επιτροπή- προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, αντί να τον υποστηρίξει, η Επιτροπή δημιουργεί εμπόδια στην περαιτέρω υλοποίησή του.

Ο Υπουργός Εξωτερικών καθιστά σαφές πως για την Ελλάδα δεν θα υπάρξει ποτέ «τσαμικό ζήτημα»: «Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, τη σταθερή θέση μας σε αυτό το ζήτημα. Για την Ελλάδα, δεν υπάρχει “τσαμικό ζήτημα”. Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ ένα τέτοιο θέμα για την ελληνική αλβανική ατζέντα». Ο κ. Κοτζιάς εγκαλεί την Επιτροπή διότι τοποθετήθηκε επί του ζητήματος με έναν «τέτοιο ανεύθυνο και επιπόλαιο τρόπο, δηλαδή χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή ενδελεχή έρευνα και εξέταση του θέματος, πολλώ δε μάλλον όταν οι θέσεις μας είναι γνωστές τόσο σε εσάς αλλά και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης». Η στάση αυτή «δεν συμπίπτει ούτε με τον ρόλο της Επιτροπής ούτε με τη λειτουργία της».
Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς προειδοποιεί πως «εάν η Επιτροπή υιοθετούσε τα εθνικιστικά επιχειρήματα εκείνων που επιμένουν στην επαναφορά ενός ανύπαρκτου ζητήματος, αυτό θα ισοδυναμούσε με αποδοχή μιας ρεβιζιονιστικής αφήγησης της ευρωπαϊκής ιστορίας, η οποία θα αποτελούσε καύσιμο αλυτρωτισμού και θα επανέφερε σε πολλά μέρη της ηπειρωτικής Ευρώπης στο προσκήνιο θέματα που έχουν αμετάκλητα επιλυθεί αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο Υπουργός Εξωτερικών καλεί τον επίτροπο Hahn, αλλά και την Επιτροπή συνολικά να επανέλθουν με διορθωτικά βήματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, προσθέτει, να μην υπάρξει «οποιαδήποτε παρόμοια παραπλανητική αναφορά στην έκθεση προόδου για την Αλβανία», καθώς αυτό θα είχε «πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μας».
Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Κοτζιάς καλεί την Αλβανία να φανεί αντάξια του καθεστώτος μιας υποψήφιας για ένταξη χώρας: «Η Αλβανία πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις. Κατά συνέπεια, η σταθερή, ολοκληρωμένη και περιεκτική εφαρμογή και των πέντε βασικών προτεραιοτήτων είναι ζωτικής σημασίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τη συνολική θεσμική μεταμόρφωση της χώρας και την καλύτερη ευθυγράμμισή της με το κεκτημένο της Ε.Ε., αλλά και για την ίδια την αξιοπιστία της διαδικασίας διεύρυνσης».
http://www.militaire.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!