Η Αφγανή που είχε γίνει εξώφυλλο του National Geographic συνελήφθη στο Πακιστάν -Κατείχε πλαστά πακιστανικά έγγραφα

Η εντυπωσιακή φωτογραφία της Σαρμπάτ Γκούλα, της νεαρής με τα καταπράσινα μάτια και την κόκκινη μαντίλα, είχε τραβηχτεί σε καταυλισμό Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν από τον Αμερικανό φωτορεπόρτερ Στιβ ΜακΚάρι. 
Αφγανή, η οποία έγινε διάσημη όταν η φωτογραφία της έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό National Geographic το 1984, συνελήφθη στο Πακιστάν γιατί είχε στην κατοχή της πλαστά πακιστανικά έγγραφα.
Η εντυπωσιακή φωτογραφία της Σαρμπάτ Γκούλα, της νεαρής με τα καταπράσινα μάτια και την κόκκινη μαντίλα, είχε τραβηχτεί σε καταυλισμό Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν από τον Αμερικανό φωτορεπόρτερ Στιβ ΜακΚάρι. Το εξώφυλλο είναι ένα από τα διασημότερα στην ιστορία του αμερικανικού περιοδικού και ανέδειξε την έφηβη τότε Σαρμπάτ σε σύμβολο του αφγανικού λαού, σε μια περίοδο που η χώρα της ήταν υπό σοβιετική κατοχή.

Τρεις δεκαετίες και πλέον αργότερα, η κ. Γκούλα συνελήφθη από τις πακιστανικές αρχές «για κατοχή πλαστής ταυτότητας», όπως ανέφερε ο Σαχίντ Ιλίας, ένας υπεύθυνος της Nadra, εθνικής αρχής δεδομένων μητρώου.
Πριν από δύο χρόνια η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FIA) του Πακιστάν είχε αρχίσει έρευνες στην Πεσάβαρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνκουα που συνορεύει με το Αφγανιστάν. Ο Ιλίας είπε ότι η FIA αναζητά τρεις αξιωματούχους της Nadra που φέρονται ότι παρέδωσαν την πλαστή ταυτότητα στην Γκούλα και οι οποίοι εξαφανίστηκαν όταν αποκαλύφθηκε η απάτη.
Στην περίπτωση που κριθεί ένοχη, η κ. Γκούλα μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 7-14 ετών και σε καταβολή προστίμου ύψους 3.000 - 5.000 δολαρίων.
Σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους, η Σαρμπάτ Γκούλα είχε υποβάλει αίτημα για έκδοση ταυτότητας στην Πεσάβαρ, τον Απρίλιο του 2014. Είχε δηλώσει τότε ότι το όνομά της ήταν Σαρμπάτ Μπίμπι.
Χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πακιστανικές ταυτότητες, μολονότι το σύστημα έκδοσής τους είναι μηχανογραφημένο.
Ο ΜακΚάρι εντόπισε την Γκούλα το 2002, αφού έψαχνε επί 17 χρόνια, σε απομονωμένο χωριό του Αφγανιστάν. Η γυναίκα είχε παντρευτεί έναν φούρναρη και είχε αποκτήσει τρεις κόρες. Στη συνέχεια φαίνεται ότι αναζήτησε καταφύγιο στο γειτονικό Πακιστάν.                                                                              http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!