Θύελλα αντιδράσεων για την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο απαντώντας σε δηλώσεις ηγέτη κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «υπάρχει μια σειρά από προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο» και ότι ένα από αυτά είναι «η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων».
Σχολιάζοντας όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έκανε λόγο προχθές για «απαράδεκτες δηλώσεις» καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «να κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Με ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε από την πλευρά του «αναληθείς» τους ισχυρισμούς περί «μεταβίβασης της κυριαρχίας» νησιών, σημειώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο». Όπως ανέφερε η ανακοίνωση «μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ».
ΥΠΕΞ: Στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα
Η παραπάνω ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απάντησε ότι «η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα».
«Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα», πρόσθεσε το ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι «αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν».
Το ελληνικό ΥΠΕΞ υπενθύμισε ακόμη ότι «το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».
Ν.Δ.: Να μην απαντήσει το ΥΠΕΞ και αυτή τη φορά με διαρροές και tweet
Στο θέμα παρενέβη νωρίτερα και η Νέα Δημοκρατία, διά του εκπροσώπου Τύπου της, Γ. Κουμουτσάκου
«Το γεγονός ότι θέμα Αιγαίου μπαίνει στο δημόσιο διάλογο της Τουρκίας, είναι εξέλιξη που οφείλουμε να αξιολογήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
«Μετά τις πρόσφατες προβληματικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, πυροδοτήθηκε στο εσωτερικό της Τουρκίας συζήτηση για το καθεστώς του Αιγαίου. Η συζήτηση αυτή προκάλεσε τώρα και την τοποθέτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο, μεταξύ άλλων, επαναφέρει και θέμα δήθεν ‘’γκρίζων ζωνών’’», σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος.
Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι «αυτήν τη φορά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θα απαντήσει στο τουρκικό με διαρροές "διπλωματικών πηγών" και “τουίτ”...».
ΑΝΕΛ: Επικίνδυνο και ανεύθυνο παιχνίδι εκ μέρους της Τουρκίας
Για επικίνδυνο και ανεύθυνο παιχνίδι εκ μέρους της Τουρκίας έκανε λόγο η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία προσπάθεια αμφισβήτησης είτε του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου είτε των διεθνών συνθηκών.
«Η έλλειψη σεβασμού στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και η κλιμάκωση της αμφισβήτησης του ισχύοντος νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο και στα νησιά του συνιστά επικίνδυνο και ανεύθυνο παιχνίδι εκ μέρους της Τουρκίας, ανεξάρτητα από τις εσωτερικές σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετεί», αναφέρει, τονίζοντας ότι με τέτοιες ενέργειες η Τουρκία «εξελίσσεται σε ταραχοποιό της περιοχής».
Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την κυβέρνηση καμία προσπάθεια αμφισβήτησης, είτε του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου είτε γενικότερα των διεθνών συνθηκών, που έχουν καθορίσει τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής.
Φ. Γεννηματά: Απαράδεκτη και προκλητική ανακοίνωση
«Απολύτως απαράδεκτες και προκλητικές» χαρακτήρισε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΦώφη Γεννηματά τόσο τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάνης, όσο και την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως επισήμανε η κ. Γεννηματά, οι παραπάνω δηλώσεις «απορρέουν από αντιλήψεις, που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας» και «μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αδιέξοδα και σε εντάσεις που ζημιώνουν τις διμερείς σχέσεις και κλονίζουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
«Η Ελλάδα ως ανεξάρτητη, κυρίαρχη και Δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα στηρίζει την ακεραιότητά και τις διεθνείς της σχέσεις στις Διεθνείς Συμβάσεις, τις οποίες τηρεί με απαρέγκλιτη συνέπεια και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου», σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας την ανάγκη να κινηθεί η χώρα μας «με σωφροσύνη και αποφασιστικότητα», καθώς «σπασμωδικές αντιδράσεις που χαρακτηρίζονται από αμηχανία και έλλειψη αυτοπεποίθησης θα μπορούσαν να τραυματίσουν καίρια τα συμφέροντα μας».
Να αποκρούσει με σθεναρό τρόπο τις τουρκικές επιδιώξεις καλεί την κυβέρνηση το Ποτάμι
«Οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν και όσα ακολούθησαν είναι μια προσπάθεια παραβίασης του διεθνούς δικαίου και καταστρατήγησης των συμφωνιών που η χώρα του έχει κάνει», αναφέρει το Ποτάμι.
«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αποκρούσει με σθεναρό τρόπο τις τουρκικές επιδιώξεις προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες σε διεθνή φόρα. Δυστυχώς, δηλώσεις όπως αυτές του κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα», υπογραμμίζει το Ποτάμι.
Ένωση Κεντρώων: Ανιστόρητη ανακοίνωση
Η χθεσινή ανακοίνωση τύπου στην ιστοσελίδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Για «απαράδεκτη και ανιστόρητη» ανακοίνωση έκανε λόγο η Ένωση Κεντρώων, τονίζοντας ότι η Τουρκία «δεν έχει κανένα δικαίωμα να ομιλεί για νησιά και νησίδες πέραν των 3 ν.μ. από τις ακτές της σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αποτελεί τη συστατική πράξη γέννησης της σύγχρονης Τουρκίας».
«Ο αναθεωρητισμός και τα νεοοθωμανικά όνειρα του Προέδρου Ερντογάν δυναμιτίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και απομακρύνουν την Τουρκία από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προοπτική. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε καμία περίπτωση από κράτη που σέβονται το διεθνές δίκαιο όπως η Ελλάδα», πρόσθεσε το κόμμα, καλώντας την Άγκυρα «να σταματήσει την κλιμάκωση της έντασης, ιδίως εν όψει της διακλαδικής άσκησης Παρμενίων που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα».                               http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!