ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ «ΤΣΑΜΙΚΟ»: Τι υποσχέθηκε ο Τσίπρας στους Αλβανούς

εντι1
Σοβαρά ερωτηματικά προκαλούν δημοσιεύματα του Αλβανικού Τύπου περί υποσχέσεων που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Αλβανικής Βουλής, για διευκόλυνση της απόδοσης ιθαγενείας σε Αλβανούς μετανάστες και της νομιμοποίησης των παράτυπων μεταναστών.
Την ίδια ώρα, ο Αλβανός Πρωθυπουργός Εντι Ράμα, συνεχίζει να θέτει επιτακτικά το «τσάμικο» ζήτημα και να ισχυρίζεται μάλιστα ότι βρίσκεται σε διάλογο με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί με ειρωνία στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τις δηλώσεις του περί «Ελληνικής ισχύος».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε την άρση της σφραγίδας Apostille στα δικαιολογητικά που καταθέτουν οι Αλβανοί στην ελληνική πρεσβεία και αρχές, υποσχέθηκε την αναγνώριση των αλβανικών αδειών οδήγησης και δεσμεύθηκε για την διευκόλυνση των διαδικασιών στη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στους νόμιμους Αλβανούς μετανάστες, και των διαδικασιών για νομιμοποίηση των παράτυπων Αλβανών μεταναστών.
Σύμφωνα με τα ιδία δημοσιεύματα ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της Αλβανικής Βουλής, Ιλιρ Μέτα παρέμβει για την άμβλυνση της έντασης μεταξύ των δυο χωρών και συγχρόνως εμφανίσθηκε πρόθυμος, σύμφωνα με τους αλβανικούς ισχυρισμούς, να στείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, τροπολογία για την άρση του εμπολέμου, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η ελληνική πλευρά τον θεωρεί άκυρο στην πράξη, καθώς οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν υπογράψει το Σύμφωνο Φιλίας.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να μην επιχειρηθεί αυτό να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραία στοιχεία και να προβληθεί ως νίκη των λυτρωτικών δυνάμεων, ιδίως του κόμματος των Τσάμηδων PDIU, το οποίο όμως κόμμα συμμετέχει μαζί με τον κόμμα του κ. Μέτα στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η κατάργηση των Apostille θα διευκολύνει τους Αλβανούς καθώς δεν θα έχουν υποχρέωση να περάσουν από την πρεσβεία για την τακτοποίηση των χαρτιών τους, όποτε θα υπάρξει έξαρση των πλαστών ελληνοποιήσεων, ενώ η διευκόλυνση της νομιμοποίησης των χιλιάδων παράτυπων Αλβανών μεταναστών ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της αλβανικής πλευράς χωρίς να έχει απαιτηθεί κανένα αντάλλαγμα.
Εντι Ράμα: «Μιλάμε μετον Τσίπρα για το Τσάμικο»
Το Τσάμικο ζήτημα είναι στον φάκελο των συνομιλιών μας με την Ελλάδα όπως και το αίτημα για άρση του Εμπολέμου, δηλώνει ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ο οποίος παράλληλα, σχολιάζει ειρωνικά τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά περί ισχύος της Ελλάδας.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός ήταν καλεσμένος στην εκπομπή της δημοσιογράφου Ενι Βασίλη στον σταθμό News24 πού δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το Τσάμικο καθώς ήταν προφανής η προσπάθεια της δημοσιογράφου να κριτικάρει τον πρόεδρο της Βουλής που δεν επέμεινε στις δημόσιες δηλώσεις του στην Αθήνα στο συγκεκριμένο θέμα.
Ο κ. Ράμα απέδωσε το… αδιέξοδο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις στην «κακόφημη Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες» λέγοντας ότι αυτό δεν το αρνείται ούτε η ελληνική πλευρά, και επέμεινε και στο θέμα του Εμπολέμου. Με ειρωνικό τρόπο μάλιστα αναφέρθηκε στην ελληνική πολιτική ηγεσία λέγοντας ότι κάθε φορά οι «Έλληνες απαντούν ότι δεν είναι τίποτα αυτά».
«Εφόσον δεν είναι τίποτα, να το σβήσουμε αυτό το τίποτα, να μην το αφήσουμε να μένει εκεί. Δεν είναι όμως ακριβώς και τόσο τίποτα. Εμείς είμαστε πρόθυμοι αυτό το θέμα να το επιλύσουμε με διάλογο» είπε ο κ. Ράμα προσθέτοντας: «Είμαστε σε συνεχή διάλογο και εγώ προσωπικά μπορώ να σας πω ότι με την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, έχουμε εντατικοποιήσει αυτό το διάλογο».
«Μου προκαλεί γέλιο ο Κοτζιάς»
Ο Εντι Ράμα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά για την ελληνική ισχύ, απέδωσε τις δηλώσεις σε «εσωτερική κατανάλωση «προσθέτοντας ότι του προκαλούν ένα «μικρό φιλικό χαμόγελο»…
«Δεν μπορούμε να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη ως απειλές, διότι εγώ δεν τις θεωρώ ως απειλές, τις θεωρώ ότι απευθύνονται στο εσωτερικό της χώρας. Σε μας όμως, δεν έχουν καμιά ισχύ να επιδείξουν».
Απέρριψε μάλιστα κάθε προσπάθεια που είχε γίνει για να υποδειχτεί από την Αθήνα να μην συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό το κόμμα των Τσάμηδων, καλώντας την δημοσιογράφο να φαντασθεί το ενδεχόμενο να ήταν το αλβανικό ΥΠΕΞ που θα είχε άποψη για το ποιος θα εκλεγεί αντιπρόεδρος της Ελληνικής βουλής…
«Εμείς έχουμε οικοδομήσει συμμετρικές σχέσεις με την Ελλάδα και με όλους. Δεν είμαστε ούτε υπερδύναμη, ούτε και σκεπτόμαστε ότι είμαστε ιδιαίτεροι και οι άλλοι θα πρέπει να μας εισακούν και να στέκονται προσοχή μπροστά μας. Δεν θα επιβληθούμε σε κανέναν, απλώς έχουμε μία αρχή, σύμφωνα με την οποία, εντός της αλβανικής επικράτειας, είμαστε εμείς που αποφασίζουμε και τα συμφέροντα μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα, ούτε στην Αθήνα, ούτε το Βελιγράδι, ούτε κάπου αλλού».
Διευκρίνισε πάντως ότι εάν είχαν γίνει στις προηγούμενες αλβανικές κυβερνήσεις τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο παρελθόν, στην δική του κυβέρνηση δεν θα έχουν τύχη τέτοια αιτήματα.                                                                                                                           http://www.crashonline.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!