Κυπριακό: Ο Ακιντζί δεν δέχεται αποφάσεις με απλή πλειοψηφία

akinn_607_364_577_324
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται λήψη αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο με απλή πλειοψηφία. Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τόνισε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι πολύ ευαίσθητη όσον αφορά αυτό το ζήτημα».

   Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ομοσπονδιακή δομή και αποτελεσματική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει απλή εκπροσώπηση σε σώματα. Όπως εξήγησε ο κ. Ακιντζί, εάν σε ένα συμβούλιο υπάρχει αναλογία 6:3, τουλάχιστον ο ένας από τους τρεις θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε απόφαση.
   Είπε, επίσης, ότι χθες δόθηκε η ευκαιρία στην τουρκοκυπριακή πλευρά να εξηγήσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά τις θέσεις της για το θέμα αυτό.
   Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αλληλοκατανόηση στο θέμα αυτό, αντίθετα υπάρχει σοβαρή δυσκολία».
   Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει η ελληνοκυπριακή θέση εναντίον της ασφάλειας και των εγγυήσεων και δήλωσε: «τέτοιες προσεγγίσεις είναι λανθασμένες και οι Τουρκοκύπριοι έχουν απαιτήσεις λόγω των όσων βίωσαν το 1960 και το 1974». Ισχυρίστηκε ότι ο στόχος ήταν η καταστροφή του στάτους των Τουρκοκυπρίων, που προέρχεται από το Σύνταγμα του 1960.
   Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι τέτοιες εμπειρίες και εξελίξεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά «καταδεικνύουν απορριπτική στάση στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».
   Είπε, επίσης, ότι «οι εμπειρίες είναι σημαντικές, διότι, λόγω των εμπειριών του παρελθόντος, οι Τούρκοι της Κύπρου θέλουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας». Οι εγγυήσεις, πρόσθεσε, «μπορούν να αναθεωρηθούν, όταν έρθει η ώρα».
   Αναφερόμενος στις συναντήσεις της Ελβετίας για συζήτηση του εδαφικού, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η εκτίμηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα αυτό παραμένει και υπενθύμισε δήλωσή του, ότι μάλλον θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Ανέφερε, ωστόσο, ότι αυτό θα διαφανεί κατά τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ,http://www.militaire.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!