Επιχείρηση προξενιό για μοναχικό, αριστερόστροφο σαλιγκάρι

Επιχείρηση προξενιό για μοναχικό, αριστερόστροφο σαλιγκάρι
O Τζέρεμι (αριστερά) μοιάζει με το είδωλο ενός κανονικού σαλιγκαριού στον καθρέπτη (Πηγή: University of Nottingham) 

Νότιγχαμ
Είναι ίσως το πρώτο σαλιγκάρι στην ιστορία της Εξέλιξης που απευθύνεται στο Διαδίκτυο για να βρει σύντροφο: ερευνητές στη Βρετανία διοργανώνουν προξενιό για τον Τζέρεμι, ένα εξαιρετικά σπάνιο σαλιγκάρι με αριστερόστροφη σπείρα στο κέλυφός του.

Ο Τζέρεμι ανήκει στο είδος Cornu aspersum, το πιο κοινό και γνώριμο είδος σαλιγκαριού στην Ευρώπη. Τα μαλάκια αυτού του είδους έχουν πάντα, ή σχεδόν πάντα, δεξιόστροφο κέλυφος. Ο μοναχικός Τζέρεμι, όμως, μοιάζει με το είδωλο ενός κανονικού σαλιγκαριού στην καθρέπτη. 

Λόγω της αριστερόστροφης ιδιομορφίας του, δεν μπορεί να ζευγαρώσει με άλλους εκπροσώπους του είδους του -αφού τα γεννητικά του όργανα βρίσκονται στη «λάθος» μεριά.

Ο Τζέρεμι εντοπίστηκε κοντά σε κάδο κομποστοποίησης στο Λονδίνο από έναν συνταξιούχο ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ο  οποίος το έστειλε στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ με το ταχυδρομείο.

«Μελετώ τα σαλιγκάρια εδώ και 20 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο» λέει ο Δρ Άνγκους Ντέιβισον, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ομάδα του Ντέιβισον δημοσίευσε μελέτη στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology, στην οποία ανακοίνωνε την ανακάλυψη ενός γονιδίου που ελέγχει το εάν η σπείρα στο κέλυφος των σαλιγκαριών είναι δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη.

Το ίδιο γονίδιο επηρεάζει την ασυμμετρία του σώματος και σε άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Η μελέτη του, λένε οι ερευνητές, θα μπορούσε να ρίξει φως σε σπάνια περιστατικά στα οποία τα όργανα του σώματος αναπτύσσονται στη «λάθος» πλευρά του σώματος.

Στόχος του Ντέιβισον είναι τώρα να εξακριβώσει αν ο Τζέρεμι φέρει μεταλλάξεις στο εν λόγω γονίδιο ή αν έπεσε θύμα κάποιας αναπτυξιακής διαταραχής.

Θέλοντας να συνεχίσουν τις μελέτες, αλλά και να βοηθήσουν τον καημένο τον Τζέρεμι, οι ερευνητές ζητούν τώρα τη βοήθεια του κοινού για να του βρουν ταίρι και να τον ζευγαρώσουν.

Όποιος καταφέρει να εντοπίσει ένα αριστερόστροφο σαλιγκάρι καλείται να ενημερώσει την ερευνητική ομάδα στέλνοντας email.

Αν πάλι αποδειχθεί αδύνατο να βρεθεί σύντροφος, ο Τζέρεμι θα αναγκαστεί να κάνει ό,τι κάνουν όλα τα σαλιγκάρια σε περίπτωση ανάγκης: θα διασταυρωθεί με τον εαυτό του, αφού είναι ερμαφρόδιτος.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!