Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Η αφορμή του πιο διάσημου αυτο-ακρωτηριασμού


Η έρευνα αμφισβητεί ευθέως τη δημοφιλή θεωρία ότι ο Βαν Γκογκ έκοψε το αυτί του μετά από μια έντονη διαφωνία του με τον συνάδελφό του Πολ Γκογκέν.
Είναι ο πιο διάσημος αυτο-ακρωτηριασμός στην ιστορία της τέχνης, ποια ήταν όμως η αφορμή του; Η αγάπη; Η ζήλια; Ή μήπως η εκδίκηση; Ο λόγος που ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ πήρε την απόφαση να κόψει το αυτί του παραμένει άγνωστος για περισσότερο από έναν αιώνα.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε για εκείνον τον καιρό στην Προβηγκία, η μακάβρια διαδικασία ήταν αποτέλεσμα της είδησης του επικείμενου γάμου του αδελφού, οικονομικού υποστηρικτή και προστάτη του καλλιτέχνη, Τεό, με τον δεσμό που διατηρούσε.
Έτσι, η έρευνα αμφισβητεί ευθέως τη δημοφιλή θεωρία ότι ο Βαν Γκογκ έκοψε το αυτί του μετά από μια έντονη διαφωνία του με τον συνάδελφό του Πολ Γκογκέν.Ο συγγραφέας - ερευνητής, ωστόσο, Μάρτιν Μπέιλι αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο ότι ο Βαν Γκογκ έγινε γνώστης των γαμήλιων σχεδίων του αδελφού του πριν από τον ακρωτηριασμό, μέσω ενός γράμματος του αδελφού του, στις 23 Δεκεμβρίου 1888.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Βαν Γκογκ είχε πράγματι έναν καβγά με τον Πολ Γκογκέν, κατά τον οποίο ο στενός του συνεργάτης τον απείλησε ότι θα επιστρέψει στο Παρίσι, το οποίο φαίνεται επίσης να ενίσχυσε την απελπισία του δημιουργού της «Έναστρης Νύχτας», χωρίς όμως να είναι η πρωταρχική αιτία, σύμφωνα με τον συγγραφέα.
Μόλις ο ζωγράφος έκοψε το αυτί του με το ξυράφι, το τύλιξε σε ένα κομμάτι χαρτιού και πήγε στο αγαπημένο του πορνείο, όπου το έδωσε σε μια από τις νεαρές κοπέλες που εργάζονταν εκεί. Ανοίγοντάς το, όπως ήταν φυσικό, η γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της, ενώ ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον καλλιτέχνη.                                                                                                                             http://www.naftemporiki.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!