Όταν η Ευρώπη περιμένει την… Μέρκελ

germany2222222
Η Άνγκελα Μέρκελ επιμένει ότι αυτό που το ΔΝΤ χαρακτήρισε λάθος είναι τελικώς το σωστό. Επιμένει δηλαδή ότι, όπως το 2010 δεν ήταν ώριμα τα πράγματα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, έτσι και σήμερα δεν είναι ώριμα τα πράγματα για την υιοθέτηση των «γενναίων αποφάσεων» που απαιτούνται για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρώπη.
               Οι λόγοι για τους οποίους η Μέρκελ επιμένει σε πολιτικές επιλογές που το ΔΝΤ και πολλοί άλλοι τις χαρακτηρίζουν «λάθος» είναι απλοί: υπολογίζει το κόστος που κάθε απόφαση συνεπάγεται για τη Γερμανία και στο τέλος καταλήγει σε αυτή με το μικρότερο. Έτσι το 2010, αναλογιζόμενη για τις γερμανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες το κόστος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μάλλον θα ελάμβανε ανεξέλεγκτους διαστάσεις, προτίμησε να τους δώσει δύο χρόνια διορία για να φορτώσουν, στο μέτρο του δυνατού, τα ελληνικά χρεόγραφα στους δημόσιους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς κορβανάδες. Με τον τρόπο αυτό η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έλαβε ελεγχόμενες διαστάσεις και η Μέρκελ συναίνεσε στην πραγματοποίησή της το 2012.
               Σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες η Μέρκελ γνωρίζει πως θα ακούσει πολλά. Θα της καταλογίσουν ότι ενώ αυτή προεκλογικώς εξαγγέλλει οδικά έργα της τάξεως των 25 δις. ευρώ, η τρόικα αρνείται στην Ισπανία την ακύρωση των πλειστηριασμών για της πρώτες κατοικίες των νοικοκυριών που ζουν με λιγότερα από 1.600 ευρώ το μήνα. Θα της υπενθυμίσουν ότι σε προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής δεσμεύτηκε υπέρ της εκταμίευσης περίπου 100 δις. ευρώ για την τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει δει κάποιος το χρώμα του χρήματος.
               Έναντι όλων αυτών των κατηγοριών η γερμανίδα Καγκελάριος είναι βέβαιο πως θα προβεί σε κάποιες κινήσεις καλής θέλησης, όπως το δικαίωμα σε stage για τους ευρωπαίους άνεργους νέους και βελτίωση των δανειοδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο των κινήσεων αυτών η Μέρκελ διοργανώνει την επόμενη Τετάρτη 3 Ιουλίου διάσκεψη με θέμα την απασχόληση των νέων. Εκεί έχουν προσκληθεί να  συμμετέχουν οι υπουργοί Εργασίας των χωρών της ΕΕ αλλά και αρχηγοί κρατών. Την πρόθεσή του να αναλάβει μέρος έχει ανακοινώσει και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
               Επί της ουσίας όμως και παρά της κινήσεις καλής θέλησης, η Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται ότι θα επιτύχει ακόμη μια αναβολή λήψης σημαντικών αποφάσεων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις , η Καγκελάριος θα επιδιώξει αναβολή ενός έτους επικαλούμενη την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας των κρατών-μελών στο θέμα της πανευρωπαϊκής εποπτείας των τραπεζικών ιδρυμάτων (σ.σ.: εποπτεία που η ίδια εμποδίζει προασπίζοντας τα συμφέροντα γερμανικών τραπεζών), καθώς και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν στο ζήτημα της δημιουργίας ενοποιημένου ευρωπαϊκού πτωχευτικού δικαίου στον τομέα των τραπεζών. Θα επισημάνει επίσης ότι ενόσω διαρκούν οι διαπραγμάτευσης για τη λεγόμενη τραπεζικών ένωση δεν υπάρχει βάση για διαβουλεύσεις επί θεμάτων όπως η ανάληψη από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς των υφισταμένων χρεών των τραπεζών σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Πολύ περισσότερο μάλιστα, για διαβουλεύσεις  επί της έκδοσης ευρωομολόγων που για της χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι το βασικό ζητούμενο, παρά την παραδοσιακή απροθυμία των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών να εισέλθουν σε συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα.
               Παράλληλα η Καγκελάριος αναμένεται να επιμείνει στο ζήτημα της θεσμικής αναμόρφωσης της ζώνης του ευρώ με τη θεσμοθέτηση τακτικών Συνόδων Κορυφής, τη δημιουργία «μίνι ευρωβουλής» της ευρωζώνης και τον ορισμό προέδρου «μόνιμης απασχόλησης» στο Euro group. Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά, που επί της ουσίας σημαίνουν περαιτέρω παραχώρηση εξουσιών από της εθνικές πρωτεύουσες στις Βρυξέλλες, η γερμανική πλευρά εκτιμά ότι θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους. Μέσα σε αυτό το διάστημα η Μέρκελ, η οποία όλα δείχνουν πως πολύ δύσκολα θα φύγει από την Καγκελαρία μετά της εκλογές, θα εκτιμήσει αν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης, είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν πάση θυσία στον οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Σε ότι αφορά ειδικά την Ελλάδα, της οποίας η απόσβεση του χρέους επιμηκύνθηκε προ μηνών κατά ένα έτος χωρίς να υπάρχει σχετική οικονομική κάλυψη, είναι βέβαιο πώς ο ερχόμενος Σεπτέμβριος θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Και αυτό διότι από χρηματοδοτική άποψη το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται πλέον στη λήξη του και θεωρητικώς η χώρα θα πρέπει να αρχίσει να πείθει της αγορές ότι διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα. Κάτι που μάλλον δύσκολα θα συμβεί.                                                                                             http://www.sofokleous10.gr/portal2/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!