Συνέντευξη Γκρούεφσκι: «Η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει την Ελλάδα και δεν ασκεί πιέσεις»



Συνέντευξη του πρωθυπουργού του νοτιοσλαβικού κράτους στο ‘Dnevnik

Ιούνιος 28, 2013.

«Η πίεση που ασκείται σε εμάς για τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα, τώρα έχει πάρει άλλη μορφή και εκδηλώνεται μέσα από τις διάφορες αρνητικές εκθέσεις για τη χώρα μας και αποτελούν προσπάθεια για να βρεθεί ένα άλλοθι για να μην εισέλθει 

η χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

»Συγκεκριμένα, αποτελεί άλλοθι για την αδυναμία τους και την έλλειψη βούλησης και συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων για την επίλυση της αδικίας που μας κάνει η Ελλάδα.

»Θα πρέπει να αποδοθεί μια ευθύνη για αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Dnevnik των Σκοπίων,  επισημαίνοντας ότι η χώρα του έχει βρεθεί σε μαύρο φόντο.

«Ο μόνος λόγος που η χώρα μας δεν εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και δεν δίδεται μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, είναι ότι δεν γίνεται αποδεκτή η αλλαγή της ταυτότητας των «Μακεδόνων» και το όνομα του κράτους, και ότι η αλλαγή αυτή που είναι απαίτηση της Ελλάδας, η ίδια αποφεύγει τη διαπραγμάτευση και περιμένει να γίνουν όσα επιθυμεί.

»Στον απόηχο του Βουκουρεστίου, συναντάμε όλα τα απαιτούμενα κριτήρια και τις μεταρρυθμίσεις, εκτός από ένα στοιχείο: αυτό που απαιτεί η Ελλάδα.

Κάθε χρόνο λαμβάνουμε μια θετική έκθεση από την ΕΕ και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έναρξη  των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ίδια γίνονται με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και συνέπεια μόνο από την Ελλάδα, δήλωσε ο Γκρούεφσκι.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι όλα αυτά δημιουργούνται επειδή η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, δεν ασκούν πιέσεις προς την Ελλάδα. Αντίθετα, υποστηρίζουν  την Ελλάδα όσον αφορά την έξοδό της από την οικονομική κρίση.

Εκ τούτου, δημιουργείται η αίσθηση  ότι η Ελλάδα δεν φρονεί ότι για τη λύση θα πρέπει να βρεθεί ένας πραγματικός συμβιβασμός. Τακτική τους είναι  να καθυστερήσουν όσο μπορούν για αυτό, εφ’ όσον δεν υπάρχει εξωτερική πίεση και είναι πολύ εύκολο να το εφαρμόσει, δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

«Όσον αφορά την αγωγή στη Χάγη, ο Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι μερικοί πολιτικοί  από διάφορες χώρες καθώς και η διεθνής κοινότητα δεν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι όταν καταθέσαμε αγωγή στο δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας. Είχε πιστωθεί ως μια κακή κίνηση».

Στο ερώτημα αν υπάρχει πίεση προς εμάς από τη διεθνή κοινότητα, ο Γκρούεφσκι απάντησε καταφατικά, αλλά είπε ότι αυτή βρίσκεται σε μια διαφορετική μορφή από ό, τι παλαιότερα.

«Παλαιότερα οι πιέσεις ήταν άμεσες, τώρα είναι περισσότερο έμμεσες. Τώρα δεν έχουμε τόσες λεκτικές επιθέσεις και δημόσιες αναφορές όπως υπήρχαν πριν. Και αυτοί που το έκαναν, τότε, τώρα προσπαθούν να μην φαίνονται στη δημοσιότητα, αγνοούν και δείχνουν αδιαφορία και κούραση από το πρόβλημα ή τουλάχιστον προσπαθούν να φαίνονται έτσι», είπε ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους στην εφημερίδα Dnevnik των Σκοπίων.

--

  http://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!