Προετοιμάζει ευρωπαϊκό QE ο Ντράγκι;



H EKT θωρακίζεται για το ενδεχόμενο απρόβλεπτων εξελίξεων όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των χωρών της κρίσης (ΟΜΤ), ενόψει της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Όπως σημειώνονταν σε χθεσινό δημοσίευμα της DW, σχέδια προς πάσα κατεύθυνση εκπονούν τα επιτελεία σχεδιασμού της ΕΚΤ προκειμένου η «ευρωτράπεζα» να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων το ερχόμενο φθινόπωρο, οπότε αναμένεται η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης (ΟΜΤ), αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η κατάσταση στην ευρωζώνη παραμένει σοβαρή, καθώς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των επιτοκίων για ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.
Το ενδεχόμενο το γερμανικό Δικαστήριο να αποφανθεί πως είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα της Γερμανίας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αναγκάζει τον Μάριο Ντράγκι να προετοιμάσει εναλλακτικές λύσεις. Μία από αυτές είναι η επέκταση σε όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης του ΟΜΤ που σήμερα προβλέπει την αγορά ομολόγων μόνο προβληματικών χωρών από τον ESM, κατόπιν αίτησής τους. Στην ορολογία των ειδικών γίνεται λόγος για quantitative easing (QE), το οποίο προβλέπει τη διοχέτευση χρήματος σε όλο το σύστημα. Είναι η στρατηγική που ακολουθεί εδώ και χρόνια η αμερικανική Fed.
«Το ΟΜΤ στη σημερινή του μορφή είναι τίγρης χωρίς δόντια»
Το εν λόγω σχέδιο βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της επεξεργασίας από ομάδες εργασίας της ΕΚΤ και δεν είναι δημοσιεύσιμο, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle το «ευρωπαϊκό QE» που φέρονται σχεδιάζουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ βρίσκεται ακόμη σε θεωρητικό στάδιο, ωστόσο η ύπαρξή του καταδεικνύει την αγωνία που επικρατεί σήμερα στα διευθυντικά κλιμάκια της «ευρωτράπεζας».
«Το ΟΜΤ στη σημερινή του μορφή είναι τίγρης χωρίς δόντια, καθώς το γερμανικό κοινοβούλιο δεν πρόκειται να εγκρίνει πριν από τις γερμανικές εκλογές ενδεχόμενο αίτημα για βοήθεια προς τον ESM», εκτιμά ο Γιόαχιμ Φελς, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley και προσθέτει: «Η ΕΚΤ γνωρίζει ότι δεν θα μπορούσε σήμερα να κάνει χρήση του ΟΜΤ, ακόμη και εάν ο Ντράγκι το ήθελε. Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται ένα διαφορετικό εργαλείο».
Η αγορά ομολόγων από όλες τις χώρες της ευρωζώνης και όχι μόνο από τις προβληματικές είναι το εναλλακτικό εργαλείο που μελετά η ΕΚΤ. Και αυτό γιατί η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να αγοράσει ομόλογα από τις 17 χώρες στο πλαίσιο των νομισματικών της αρμοδιοτήτων και στόχων. Αυτό βέβαια θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να θέσει ποσοτικά όρια στο πρόγραμμα, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για «χρηματοδότηση κρατών», κάτι που απαγορεύει το καταστατικό της.Αλλά όλα αυτά συνιστούν ακόμη ασκήσεις επί χάρτου. Και όπως επισημαίνει ο Γιόαχιμ Φελς «η ΕΚΤ θα πρέπει να εξαντλήσει πρώτα όλα τα συμβατικά μέσα που διαθέτει. Με λίγα λόγια να μειώσει ακόμη περισσότερο το βασικό επιτόκιο.
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!