Τα ελλείμματα φέρνουν νέες περικοπές σε παροχές και συντάξεις



  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα:
Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της ύφεσης και του υψηλότατου ποσοστού της ανεργίας.

To έλλειμμα στο τέλος του 2013 αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 2,3 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αντλήσει από τον προϋπολογισμό μεγαλύτερο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης από αυτό που αναλογεί.


Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, από το φθινόπωρο θεωρείται βέβαιο ότι έρχονται περικοπές 10% στο σύνολο των παροχών, ενώ από το 2014 έρχονται μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα.

Μεταξύ άλλων, αναμένονται περικοπές σε φάρμακα, νοσήλια και δαπάνες Υγείας μετά τη διαπίστωση ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη.

Στον ΟΑΕΕ το υπουργείο Εργασίας έχει να επιλέξει μεταξύ της επιβολής εισφοράς σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (πρόταση για 0,2%) ή της μείωσης των συντάξεων κατά 25 έως 50 ευρώ.

Επίσης, ένα έτος νωρίτερα (Ιανουάριος 2014, αντί 2015) θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ-τράπεζες).

Ο νέος υπολογισμός προβλέπει εφάπαξ έως 5.500 ευρώ ανά άτομο, αν τα ποσά υπολογίζονται μόνο με βάση τις εισφορές των εν ενεργεία υπαλλήλων.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!