ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ. "Ποιο success story; Φύγετε από τα Μνημόνια!"



Το «μύθο» του ελληνικού success story κατακεραυνώνει ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Κένεθ Γκάλμπρεϊθ σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σχολιάζοντας ότι τα περί success story «πρέπει να είναι το πιο χοντροκομμένο αστείο της κρίσης».
«Ακόμα και την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ, η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει έπειτα από τέσσερα χρόνια. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά κανένα σημάδι ότι η ανάκαμψη βρίσκεται προ των πυλών», εξηγεί ο Αμερικανός οικονομολόγος, ξεκαθαρίζοντας ότι η ύφεση θα συνεχιστεί όσο συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι πολιτικές των Μνημονίων.

Με αυτές τις πολιτικές, υποστηρίζει ο Γκάλμπρεϊθ, «η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε ένα πραγματικό σπιράλ ύφεσης - χρέους και το αν διαθέτει ανεξαρτησία ως κράτος πλέον είναι αμφισβητούμενο».
Σύμφωνα με τον Γκάλμπρεϊθ, δεν είναι καθόλου απίθανη εκδοχή να αναγκαστεί η Γερμανία να αποφασίσει αλλαγή πλεύσης από τη συνταγή της λιτότητας, βλέποντας ότι το οικοδόμημα της Ευρωζώνης κινδυνεύει με κατάρρευση, κάτι που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.
Ερωτηθείς ποια θεωρεί ότι είναι η πιο κατάλληλη και ρεαλιστική στρατηγική για την αντιμετώπιση της καταστροφής που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο Γκάλμπρεϊθ επισημαίνει ότι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρεται στον «απεγκλωβισμό από τη μέγγενη των Μνημονίων, με βάση τη συσπείρωση του ευρωπαϊκού Νότου και την πολιτική της σκληρής διαπραγμάτευσης με Βρυξέλλες και Βερολίνο».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, η έξοδος από το ευρώ θα πρέπει να αποτελεί την ύστατη επιλογή, και μόνο σε περίπτωση που αποτύχουν όλες οι δυνατότητες διαπραγμάτευσης.
«Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Απλώς δεν μπορούμε αυτό να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο», σχολιάζει ο Γκάλμπρεϊθ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!