Νέα διασυνοριακή οδική γέφυρα Ελλάδας – Τουρκίας

Στις 25 Ιουνίου αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας ώστε να δρομολογηθεί και να μπει στην τελική ευθεία η νέα διασυνοριακή οδική γέφυρα Έβρου «Κήποι – Ύψαλα».

Πρόκειται για ένα έργο υποδομής το οποίο προέκυψε από τη βούληση των δύο γειτονικών χωρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας να αναπτύξουν περαιτέρω σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μέσω της ανάπτυξης υποδομών των μεταφορών, αλλά και για να εξυπηρετηθούν καθημερινές ανάγκες μεταξύ των οποίων η αύξηση της κυκλοφορίας και η μείωση του χρόνου μετακίνησης στο συγκεκριμένο σημείο.

Η απόφαση για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Μεταφορών Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης ελήφθη το 2004. Δύο χρόνια αργότερα υπογράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη σχετική διακρατική συμφωνία για την κατασκευή της δεύτερης, πλέον, διασυνοριακής οδικής γέφυρας στη συνοριακή δίοδο Κήποι – Ύψαλα. Το ελληνικό Κοινοβούλιο προέβη στην κύρωση της σχετικής συμφωνίας το 2007 και το τουρκικό Κοινοβούλιο το 2011, επισφραγίζοντας την πρόθεση των δύο χωρών για την κατασκευή του έργου.

Σήμερα, η υλοποίηση του έργου έχει δρομολογηθεί, καθώς η μελετητική του ωρίμανση όπως και η προετοιμασία της διαδικασίας για τη δημοπράτησή του έχει ανατεθεί στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ», σε συνεργασία με την Τουρκική Αρχή Αυτοκινητοδρόμων. Οι δύο πλευρές θα μεταβούν στις 25 Ιουνίου στην Αδριανούπολη, προκειμένου μέσω της έγκρισης των τοπογραφικών να εγκριθεί η τελική θέση της νέας διασυνοριακής οδικής γέφυρας, αλλά και να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ τους.

«Φιλοδοξούμε η δημοπράτηση του έργου να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2015, υπό την προϋπόθεση πλήρους ανταπόκρισης της τουρκικής πλευράς» τόνισε ο κ. Σ. Σιμόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων και επικεφαλής της ΜΕΣΠΕ (Μικτή Επιτροπή Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργου), που είναι και ο φορέας υλοποίησης της γέφυρας.

ypodomes.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!