Ρωσικοί ελιγμοί στην Κύπρο



Η Ρωσία φέρεται να διαπραγματεύεται μία μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Παρατηρητές κάνουν λόγο για εναλλακτική λύση στη ρωσική βάση της Συρίας.
 
Όπως σημειώνεται στη DW, την περασμένη Πέμπτη (27.06.) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε τις πληροφορίες για αποχώρηση ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού από το λιμάνι της Ταρτούς. «Στην περιοχή δεν υπάρχει καν στρατιωτικό προσωπικό, γιατί η τεχνική υποστήριξη των πλοίων γίνεται εδώ και πολύ καιρό αποκλειστικά από πολιτικό προσωπικό» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μόσχας. Πολλοί πιστεύουν ότι σε περίπτωση που καταρρεύσει το συριακό καθεστώς η Ρωσία θα αναζητήσει εναλλακτική λύση στη Μεσόγειο και αυτή δεν αποκλείεται να είναι η Κύπρος. Προ ημερών μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε στη «Φωνή της Ρωσίας» ότι η Λευκωσία διαπραγματεύεται με τη Μόσχα τη χρήση βάσης στην Πάφο από τη ρωσική αεροπορία.

«Αυτό σίγουρα έχει σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο λιμάνι της Ταρτούς» δηλώνει στην Deutsche Welle η συνεργάτης του γερμανικού Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής (SWP) Μαργκαρέτε Κλάϊν. Ήδη πυκνώνουν οι επισκέψεις του ρωσικού ναυτικού στην Κύπρο. Στις 19 Ιουνίου τρία πολεμικά πλοία αγκυροβόλησαν για ανεφοδιασμό στη Λεμεσό, ενώ τον Μάϊο είχε προηγηθεί το καταδρομικό πλοίο «Μόσχα», επικεφαλής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Μακροχρόνιες σχέσεις Μόσχας- Λευκωσίας
Δεν είναι σύμπτωση ότι η Ρωσία επιλέγει την Κύπρο για νέο ορμητήριο στη Μεσόγειο. Οι δύο χώρες εξακολουθούν να διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις, η Κύπρος εξακολουθεί να προσελκύει ρωσικά κεφάλαια, προ ετών έλαβε δάνειο από τη Μόσχα, ενώ στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους η κυπριακή ηγεσία είχε στραφεί και στη Ρωσία πριν αποδεχθεί τελικά το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης. Αν τελικά η Μόσχα συνάψει συμφωνία για μία πιο στενή στρατιωτική συνεργασία, θα είναι η πρώτη φορά που επανακάμπτει σε χώρα-μέλος της ΕΕ από το 1994, όταν τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τις βάσεις τους στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Κάποιοι πιστεύουν ότι η κινήσεις της Μόσχας εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. «Η Ρωσία θα ήθελε να αναλάβει και πάλι ρόλο υπερδύναμης»εκτιμά η Μαργκαρέτε Κλάϊν από το ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής. Για τον σκοπό αυτόν προετοιμάζει μία μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο, την οποία άλλωστε ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν αποκαλεί «στρατηγικά σημαντική περιοχή». Πιθανή θεωρείται η αποστολή μοίρας ρωσικών πλοίων, όπως συνέβαινε επί Σοβιετικής Ένωσης, όταν τριάντα έως πενήντα πλοία περιπολούσαν συνεχώς στη Μεσόγειο δίνοντας το παρόν απέναντι στον αμερικανικό έκτο στόλο.
Συμβολική η παρουσία της Ρωσίας; 
Πολλοί αμφιβάλλουν πάντως για την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει μία σημαντική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο. «Πρόκειται μάλλον για πολιτική συμβολισμών» δηλώνει η Μαργκαρέτε Κλάϊν, ενώ παρόμοια άποψη εκφράζει και ο Ρώσος αναλυτής Αλεξάντερ Γκολτς. «Η βασική αποστολή της ρωσικής μοίρας πλοίων θα είναι απλώς …να υπάρχει» λέει ο Γκολτς στην Deutsche Welle. «Η Ρωσία ούτως ή άλλως δεν έχει πολλά πλοία και δεν διαθέτει παρά μόνο ένα αεροπλανοφόρο», υπενθυμίζει ο Ρώσος αναλυτής.
Τόσο ο ίδιος, όσο και η Μαργκραέτε Κλάϊν από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αναμειχθεί στην εμφύλια σύρραξη της Συρίας και θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να ανησυχεί γι αυτό το ενδεχόμενο.
DW
 
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!