Η εποχή των αναταράξεων

federal-reserve
Οι δηλώσεις της Fed, σύμφωνα με τις οποίες θα σταματήσει σύντομα η εκτύπωση νέων χρημάτων, δημιούργησαν μία τεράστια κρίση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες – αφού τα ξένα κεφάλαια άρχισαν να τις εγκαταλείπουν μαζικά. Πολλά νομίσματα υποτιμήθηκαν ραγδαία απέναντι στο δολάριο – με σημαντικότερη πτώση αυτήν της τουρκικής λίρας, η οποία υποφέρει επί πλέον από τις εσωτερικές αναταραχές των τελευταίων εβδομάδων.


Στην Κίνα έχουμε ήδη μία μεγάλη τραπεζική κρίση, η οποία ίσως προκαλέσει το σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων – με την Bank of China να διασώζεται την τελευταία στιγμή από τη χρεοκοπία, λαμβάνοντας ειδικό δάνειο από την κεντρική τράπεζα. Καμία τράπεζα δεν εμπιστεύεται την άλλη, με αποτέλεσμα τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. 


Στη Ν. Αφρική η αστυνομία, τα συνδικάτα και η διοίκηση των ορυχείων δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση στο Rustenburg – όπου οι εξεγέρσεις έχουν οδηγήσει στο θάνατο 84 ατόμων, απειλώντας να επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. 

Η οικονομία της Αυστραλίας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, με πολλές επιχειρήσεις να οδηγούνται στη χρεοκοπία – γεγονός που επιδεινώνεται από τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας, σε συνδυασμό με τα τραπεζικά της προβλήματα.

Στην άλλη μεγάλη αναπτυσσόμενη οικονομία, στη Βραζιλία, έχουν εξεγερθεί πάνω από 1 εκ. άτομα, προκαλώντας αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι πιθανότητες να ξεφύγει η χώρα από τον έλεγχο, είναι αρκετά μεγάλες – αφού η ανατίμηση του νομίσματος, καθώς επίσης ο συνεχώς αυξανόμενος πληθωρισμός, μειώνουν την αγοραστική αξία των πολύ χαμηλών μισθών των πολιτών της (περί τα 200 €), δημιουργώντας τους πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Ο μεγάλος κίνδυνος τώρα για την Ευρώπη, όπου η Γερμανία αντιδρά στην απ’ ευθείας ενίσχυση των τραπεζών από το ESM (τα 60 δις €, με τα οποία συμφωνήθηκε η ενίσχυση μέσω του ESM μόνο ως παρωδία μπορούν να χαρακτηρισθούν, αφού η «μαύρες τρύπες» των τραπεζών ξεπερνούν το 1 τρις €), είναι η Γαλλία – στην οποία προβλέπονται μεγάλες κοινωνικές εξεγέρσεις, λόγω της αυξανόμενης ανεργίας, των διαρθρωτικών αδυναμιών της, καθώς επίσης των μεγάλων προβλημάτων των τραπεζών της. 

Μέσα σε αυτήν τη «ζοφερή» οικονομική εικόνα του πλανήτη, η οποία επιδεινώθηκε από τη χθεσινή τεράστια πτώση τόσο των χρηματιστηρίων διεθνώς, όσο και των αγορών εμπορευμάτων (πετρέλαιο, χρυσός, ασήμι κλπ.), η Ελλάδα διακινδυνεύει να οδηγηθεί σε εκλογές - λόγω της απίστευτης ανευθυνότητας ορισμένων πολιτικών κομμάτων.

Χωρίς να παίρνουμε θέση στο θέμα των εκλογών, αφού αποτελούν δικαίωμα των πολιτών, εντός των πλαισίων της Δημοκρατίας, έχουμε την εντύπωση ότι εκείνη η κυβέρνηση, η οποία θα εκλεγόταν, θα αντιμετώπιζε αμέσως μετά τεράστια προβλήματα – εξαιρετικά δύσκολα στην επίλυση τους. 

Μεταξύ πολλών άλλων, τα δημόσια έσοδα θα κατέρρεαν, ενώ θα ακολουθούσε πιθανότατα μία μεγάλη τραπεζική κρίση, συνοδευμένη από μία ραγδαία εκροή καταθέσεων – η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη. 

Η μη παραμονή της δε θα είχε σαν αποτέλεσμα τη χρεοκοπία της – η οποία δυστυχώς είναι πλέον αρκετά προβληματική, μετά από την υπογραφή του εγκληματικού PSI, όπου ο εξωτερικός δανεισμός μας μετατράπηκε σε ενυπόθηκο, μη μετατρέψιμο σε δραχμές. 

Σε μία τέτοια περίπτωση, η πλήρης υποταγή της πατρίδας μας στο ΔΝΤ θα ήταν δεδομένη – αφού δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να εξασφαλισθεί ούτε ο απαιτούμενος δανεισμός μας, ούτε η επιβίωση της χώρας μας. 

Δυστυχώς, όπως φαίνεται, η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα δεν αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των πολιτικών κομμάτων μας – στα οποία προέχουν τα κομματικά οφέλη, καθώς επίσης η προσωπική ιδιοτέλεια. 

Η διαπίστωση μας αυτή δεν είναι απλά λυπηρή αλλά, κυρίως, οδυνηρή – με την έννοια ότι η Ελλάδα είναι μία πάμπλουτη χώρα, η οποία θα μπορούσε πολύ εύκολα να επιλύσει όλα της τα προβλήματα, αρκεί τόσο η πολιτική ηγεσία, όσο και οι Πολίτες της να συμπεριφέρονταν ώριμα, απέναντι σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες διεθνείς και εθνικές συγκυρίες.http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!