Translate

Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

europe 486815
Και ξαφνικά μια δήλωση που έστειλε μάλλον κύματα ανακούφισης σε λαούς και κυβερνήσεις της νότια Ευρώπής. Τη Δευτέρα ο  ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso δήλωσε πως η Ευρώπη μπορεί να έχει φτάσει  τα πολιτικά όρια του που μπορεί να φτάσει με τις πολιτικές οικονομικής λιτότητας λόγω της αυξανόμενης λαϊκής αντίστασης στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Ο Barroso, δήλωσε ότι ενώ εξακολουθεί να πιστεύει στην ανάγκη για σαρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δραστικές περικοπές των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, οι πολιτικές που απαιτούνται για κάτι τέτοιο πρέπει να έχουν «αποδοχή, πολιτική και κοινωνική», το οποία ήταν πλέον υπό ανοιχτή αμφισβήτηση.
«Αν και αυτή η πολιτική είναι κατ 'αρχήν σωστή, νομίζω ότι έχει φτάσει στα όριά της σε πολλά επίπεδα» είπε ο κ. Barroso. «Μια πολιτική για να είναι επιτυχής, δεν θα πρέπει μόνο να έχει σχεδιαστεί σωστά. Θα πρέπει να έχει και μια ελάχιστη πολιτική και κοινωνική στήριξη.»"
Τα σχόλια του κ. Barroso έρχονται ως υπέρμαχοι μιας σειράς αντιδράσεων υπό το πρίσμα των πολιτικών λιτότητας σε όλη την Ευρώπη, ως αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει όλη την ΕΕ. Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπηε μεετά την ιδιότυπη εξέγερση των ψηφοφόρων στην Ιταλία, την εμβάθυνση της ύφεσης σε μεγάλο μέρος της ευρωζώνης και την στρέβλωση μιας ακαδημαϊκής διατριβής με ιδιαίτερη επιρροή που υποστήριζε ότι το υψηλό δημόσιο χρέος παρακωλύει σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη.
Οι απόψεις του κ. Barroso έχουν ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα, διότι η Επιτροπή έχει πλέον σαρωτικές νέες εξουσίες για να αποφανθεί σχετικά με το οι χώρες της ευρωζώνης που μαστίζονται από την ύφεση είναι σε θέση να μετριάσουν τα προγράμματα λιτότητα τους.
Τα σχόλιά του ήρθαν την ίδια ημέρα που η Eurostat δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι το χρέος σε πολλές χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες συνεχίζει να ανεβαίνει ραγδαία, παρά τις πρωτοφανείς περικοπές στον προϋπολογισμό και τις αυξήσεις φόρων.
Από τις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης που λαμβάνουν ενισχύσεις διάσωσης από την ΕΕ το περασμένο έτος, μόνο η Ελλάδα είδε μείωση στα επίπεδα του χρέους της, από το 170 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής το 2011 σε 157 τοις εκατό – βέβαια αυτό εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα επίπεδα χρέους ρλανδίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το περασμένο έτος, με την Πορτογαλία κοντά με την Ιταλία ως η δεύτερη πιο χρεωμένη χώρα στην ευρωζώνη. Το χρέος της Λισαβόνας εκτινάχθηκε στο 124 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από 108 τοις εκατό, στενά πίσω από τη Ρώμη, της οποίας το χρέος αυξήθηκε από 121 στο 127 τοις εκατό. Συνολικά, το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 90,6 τοις εκατό του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί στην ιστορία του κοινού νομίσματος.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την απόκλιση της περιφέρειας από τον πυρήνα της ευρωζώνης, κυρίως τη Γερμανία, η οποία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ με πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2012 – αν και είδε το επίπεδο του χρέους της να παραμένει επίπεδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Ένα άλλο σημάδι ότι η Γερμανία είναι πλήρως αποσυνδεδεμένη από την υπόλοιπη ευρωζώνη, είναι ότι τα γερμανικά φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν 3,4 τοις εκατό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Τον Μάρτιο του και μόνο, η αύξηση ήταν 5,7 τοις εκατό σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έστω και αν η οικονομική ανάπτυξη ήταν 1,5 τοις εκατό.
«Η πτώση της ανεργίας και η αύξηση των μισθών είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες για αυτή την εξέλιξη», δήλωσε ο Jens Boysen-Hogrefe, οικονομολόγος και ειδικός για τα δημόσια οικονομικά στο Kiel Institute, ο οποίος προειδοποίησε ότι η τάση δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεδομένου ότι στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε ένα υψηλό κύκλο εργασιών στον τομέα των ακινήτων. Ο φόρος επί των πωλήσεων γης και κατοικιών αυξήθηκε κατά 14,3 τοις εκατό το Μάρτιο.
Ο κ. Boysen-Hogrefe περαιτέρω τόνισε ότι τα νέα δεδομένα κατέστησαν πλέον απίθανο ότι η Γερμανία θα δημοσιεύσει έλλειμμα προϋπολογισμού της τάξης του 0,5 τοις εκατό του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, όπως είχει εκτιμήσει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο θα εξοικονομήσει € 11 δισ. μόνο από τη μείωση του κόστους δανεισμού στην αγορά ομολόγων.http://www.sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: