Αεροσκάφος IL-20 σε επιχείρηση ηλεκτρονικού πολέμου στο σουηδικό εναέριο χώρο



Και νέο σοβαρό περιστατικό διείσδυσης ρωσικού αεροσκάφους στο σουηδικό εναέριο ύστερα από αυτό που είχε σημειωθεί στις 29 Μαρτίου με δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22 M3 τα οποία συνοδεύονταν από 4 μαχητικά Su-27 και τα οποία είχαν πραγματοποιήσει εικονικές προσβολές στόχων στο νότιο τμήμα της χώρας.
Η νέα επικίνδυνη προσέγγιση ρωσικού αεροσκάφους έγινε στις 25 Απριλίου και αυτή τη φορά επρόκειτο για ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου IL-20 Coot.

Το νέο αυτό περιστατικό αποκάλυψε η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet η οποία στο άρθρο της αναφέρει –και επικαλούμενη πηγές από το σουηδικό υπουργείο Αμύνης- «τον πολύ επιθετικό τρόπο και πορεία που ακολούθησε το ρωσικό αεροσκάφος».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το αεροσκάφος που εκτελεί αποστολές ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών (ELINT)  πλησίασε εξαιρετικά κοντά –σχεδόν επάνω στη διαχωριστική γραμμή- που διαχωρίζει τον διεθνή και εναέριο χώρο της Σουηδίας ανάμεσα στις νήσους Öland και Gotland, ενώ σε τουλάχιστον μια περίπτωση παραβίασε τον σουηδικό εναέριο χώρο.
Το ρωσικό αεροσκάφος πλησίασε επικίνδυνα τον σουηδικό εναέριο χώρο από την Βαλτική κινούμενο βόρεια στη συνέχεια μεταξύ των δύο νήσων για να βρεθεί πολύ κοντά στον εναέριο χώρο της Σουηδίας σχεδόν παραβιάζοντάς τον.
Είναι άγνωστο τι μπορεί να κατάγραψε το ρωσικό αεροσκάφος την ημέρα όμως της αποστολής του διεξαγόταν άσκηση των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων με την ονομασία   “Combined Joint Staff Exercise 13” και η οποία περιελάμβανε έντονη επικοινωνιακή δραστηριότητα μεταξύ των επιτελείων που είχαν την έδρα τους στην Karlskrona, στο Enköping και στην Uppsala δραστηριότητα την οποία οι Ρώσοι θεώρησαν χρήσιμο να καταγράψουν. Δεν αποκλείεται όμως το και ενδεχόμενο οι Ρώσοι να ήθελαν απλά να καταγράψουν το δίκτυο εκπομπής της σουηδικής αεράμυνας.
Σε ότι αφορά την αναχαίτιση του ρωσικού αεροσκάφους, εδώ οι πληροφορίες διίστανται. Άλλες αναφέρουν πως δεν πραγματοποιήθηκε απογείωση  μαχητικών Gripen ενώ άλλες κάνουν λόγο για απογείωση ζεύγους Gripen σε καθήκοντα QRA αλλά… αργοπορημένα καθώς το ρωσικό αεροσκάφος είχε αποχωρήσει μακριά από τον σουηδικό εναέριο χώρο.
Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις πολλοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τα χαμηλά αντανακλαστικά της σουηδικής Αεροπορίας.
Παρόμοιο περιστατικό με αεροσκάφος IL-20 είχε να συμβεί από το 2011 όταν τσεχικά μαχητικά JAS-39 Gripen, τα οποία πραγματοποιούσαν περιπολία στο πλαίσιο των Νατοϊκών υποχρεώσεων της χώρας, είχαν απογειωθεί από την Λιθουανία όταν το ρωσικό αεροσκάφος είχε πλησιάσει επικίνδυνα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!