Κατηγορείται ότι διευκόλυνε εταιρεία πετρελαίου να μην πληρώνει ΦΠΑ ο πρώην υφ. Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς


Κατηγορείται ότι παρενέβη για να «παγώσει» οικονομικός έλεγχος σε εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου από Θεσσαλονίκη στα Σκόπια ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς και η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ο ίδιος αρνείται εμπλοκή του στην
υπόθεση.

«Ουδέποτε έδωσα εντολή να παγώσει έλεγχος σε βάρος οποιασδήποτε εταιρείας. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε αναλυτικά, αφού ενημερωθώ για το φερόμενο περιεχόμενο της δικογραφίας», σχολίασε ο κ. Κουσελάς στην ιστοσελίδα tharrosnews.gr.


Ωστόσο, στη Βουλή διαβιβάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης τη δικογραφία που σχηματίστηκε από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, σε υπόθεση μη είσπραξης οφειλών ΦΠΑ, από εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες

του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων η υπόθεση ερευνήθηκε από τον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης ύστερα από σχετική καταγγελία συνταξιούχου εφοριακού.

Συγκεκριμένα, ο καταγγέλλων υποστήριξε ότι ο πρώην υφυπουργός φέρεται να παρενέβη, ώστε να «παγώσει» οικονομικός έλεγχος στην επίμαχη εταιρεία στην οποία είχε καταλογιστεί οφειλή από ΦΠΑ, με σκοπό αυτή να μην εισπραχθεί.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η εν λόγω εταιρεία φέρεται να υπέβαλε αίτημα στην εφορία να της επιστραφεί ΦΠΑ, επικαλούμενη ειδικό καθεστώς που διέπει τέτοιες επιχειρηματικές ενέργειες.

Ο καταγγέλλων ήταν τότε αρμόδιος εφοριακός υπάλληλος στη ΔΟΥ Ανωνύμων Εταιριών και χειρίστηκε την υπόθεση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, διαπίστωσε πως η εταιρεία δεν δικαιούται να λάβει επιστροφή ΦΠΑ, ενώ, παράλληλα, εντόπισε οφειλή για το έτος 2005, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σε περαιτέρω έρευνα που διενεργήθηκε για τα έτη 2006-10 διαπιστώθηκε επιπλέον οφειλή ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται αρχικά να αποδέχθηκε την οφειλή των 5,7 εκατ. ευρώ αλλά όχι και των υπολοίπων χρημάτων.

Κατά τις καταγγελίες, που ερεύνησε ο εισαγγελέας, ο κ. Κουσελάς, φέρεται να ενεπλάκη, ώστε να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες, καθώς επρόκειτο να ψηφιστεί τροπολογία, η οποία ουσιαστικά θα καταργούσε την υποχρέωση της εν λόγω εταιρείας πετρελαιοειδών.

Ο καταγγέλλων υποστηρίζει ότι η τροπολογία ψηφίστηκε το 2011 και ότι έτσι η εταιρεία έλαβε πίσω τα 5,7 εκατ., που αρχικά κατέβαλε, και ανακλήθηκαν και οι καταλογισμοί των υπολοίπων 25 εκατ. ευρώ.

Η δικογραφία για την υπόθεση διαβιβάζεται στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου με τελικό προορισμό τη Βουλή, η οποία θα κρίνει αν τίθεται θέμα ενδεχόμενου καταλογισμού ευθυνών του κ. Κουσελά, ενώ η έρευνα του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Θεσσαλονίκης συνεχίζεται όσον αφορά στην ποινική εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!