Μέταλλα σπανίων γαιών: προλαβαίνει άραγε η ζήτηση την προσφορά;



Ο κρατικός όμιλος «Ροστέχ» και η ομάδα IST θα επενδύσουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε δημιουργία ενός ομίλου για την εξόρυξη και επεξεργασία μετάλλων σπανίων γαιών, αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ.
Σήμερα σε αυτή την αγορά σχεδόν αποκλειστικά κυβερνά η Κίνα, και οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο προβάλλουν μεγάλο ενδιαφέρον να εμφανιστούν νέοι προμηθευτές. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της «Russia Voice» η κοινή επιχείρηση θα ασχοληθεί με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος των μετάλλων σπανίων γαιών (ΜΣΓ) του Τομτόρ στη Γιακουτία. Η κατασκευή του εργοστασίου για την εξόρυξη και την επεξεργασία των μετάλλων σπανίων γαιών πρέπει να ξεκινήσει το 2013 και να ολοκληρωθεί το 2017, ενώ η κανονική του λειτουργία προγραμματίζεται να αρχίσει το 2018.

Στην ομάδα των μετάλλων σπανίων γαιών περιλαμβάνονται 17 στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συσκευές υψηλών τεχνολογιών (για παράδειγμα σε tablet-pc και smartphones), όπως επίσης και κατά την κατασκευή αεροσκαφών, στη αυτοκινητοβιομηχανία και την πυρηνική βιομηχανία, και φυσικά στο στρατιωτικό τομέα. Το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η κυβέρνηση ενέκρινε το πρόγραμμα εκμετάλλευσης ΜΣΓ στη χώρα. Και πρόσφατα ο επικεφαλής της Γιακουτίας Εγκόρ Μπορίσοφ ανέφερε ότι σύντομα το κοίτασμα του Τομτόρ θα αποκτήσει έναν στρατηγικό επενδυτή. Και όπως φαίνεται ο επενδυτής έχει ήδη εμφανιστεί. Την επιλογή του επενδυτή σχολιάζει ο αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας VTB Capital στα θέματα της μεταλλουργικής βιομηχανίας και εξόρυξης Νικολάι Σοσνόφσκι:
Η ομάδα ISTέχει μια αρκετά μεγάλη ιστορία στην εξόρυξη μεταλλευμάτων. Είχαν ασχοληθεί και με σιδηροκράματα και με πολύτιμα μέταλλα. Όλα τους τα προγράμματα ήταν αρκετά επιτυχείς. Διαθέτουν καλές γνώσεις στον τομέα της εξόρυξης μεταλλευμάτων, καταλαβαίνουν αυτά τα προγράμματα, ξέρουν πώς να τα υλοποιήσουν, πώς να λειτουργούν στις συνθήκες της ρωσικής πραγματικότητας. Ενώ ο Ροστέχ αντιπροσωπεύει το κράτος. Διότι ο τομέας των μετάλλων σπανίων γαιών έχει στρατηγική σημασία.
Η οικονομία γίνεται όλο και πιο τεχνολογική και η ζήτηση για μέταλλα σπανίων γαιών αυξάνεται. Όμως το 95% της εξόρυξης των ΜΣΓ βρίσκεται στην Κίνα, η οποία περιορίζει τις εξαγωγές και παίζει με τις τιμές. Για τις αιτίες του κινεζικού μονοπωλίου μιλά ο Νικολάι Σοσνόφσκι:
Σχετίζεται και με την γεωλογία, διότι στον κόσμο δεν είναι και τόσο πολλά τα μεγάλα κοιτάσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν, όπως επίσης και με το γεγονός ότι στην Κίνα είναι πολύ φθηνό το εργατικό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την βιομηχανία αυτή, έχει επίσης αρκετά χαμηλές απαιτήσεις για τις οικολογικές προδιαγραφές. Η ανάπτυξη στον τομέα αυτό μιας χώρας με πιο αυστηρές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος συχνά δεν επιτρέπει την «βρώμικη» μεταλλουργική παραγωγή. Η Κίνα κατάφερε να εδραιώσει σχεδόν όλη την παραγωγή και να επηρεάζει σοβαρά στις προμήθειες και τιμές στον κόσμο.
Η κυριαρχία της Κίνας όλο και πιο λίγο αρέσει στους άλλους μεγάλους παίκτες. Διότι εάν συμβεί κάποια εμπορική είτε άλλη διαμάχη, η Κίνα μπορεί να χτυπήσει τους στρατηγικούς τομείς και τομείς υψηλών τεχνολογιών των ανταγωνιστών της. Γι’ αυτό η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Βραζιλία και άλλοι προσπαθούν να αναπτύξουν την δική τους παραγωγή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, στη Ρωσία έχει συγκεντρωθεί το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων των ΜΣΓ, όμως η εκμετάλλευσή τους δεν ξεπερνά το 2% από την παγκόσμια. Η βιομηχανία μας δεν έχει και πολύ μεγάλη ανάγκη από αυτά. Επιπλέον, όπως επισημάνει Βασίλι Κουλίγκιν, αναλυτής στα θέματα της μεταλλουργίας της επενδυτικής τράπεζας Ρενεσάνς Καπιτάλ, αυτή τη στιγμή η χώρα δεν διαθέτει τις δυνατότητες για επεξεργασία:
Στη Ρωσία, στο χώρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις, οι οποίες θα επεξεργάζονταν τα οξείδια μέχρι να γίνουν μέταλλα σπανίων γαιών. Γι’ αυτό η αξία τους χάνεται μερικώς, η προστιθέμενη αξία δημιουργείται εκτός της Ρωσίας. Μελλοντικά οι τομείς που μπορούν να χρησιμοποιούν τα ΜΣΓ, νομίζω ότι θα εμφανιστούν όχι όμως νωρίτερα από 5-7 χρόνια.
Η ρωσική ηγεσία είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι στοχεύει να αναπτύσσει τις καινοτομικές παραγωγές, οι οποίες έχουν ανάγκη από ΜΣΓ. Όμως οι εμπειρογνώμονες τονίζουν, ότι εάν η παραγωγή των ΜΣΓ θα αναπτυχθεί πριν εμφανιστεί μια σταθερή εσωτερική ζήτηση, το μόνο που θα μείνει είναι να πωλούνται οι πολύτιμες πρώτες ύλες στο εξωτερικό. Ωστόσο, η διαφοροποίηση της βιομηχανίας των πρώτων υλών είναι εξίσου σημαντική για να μειωθεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Και η παγκόσμια ζήτηση για τα μέταλλα σπανίων γαιών πιθανόν θα συνεχίσει να αυξάνεται.
 
 
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!