Τουρκικό λόμπι πιέζει τον Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό

Του Νίκου Στέλγια Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για άμεση επίλυση του Κυπριακού
Τα δυο μέλη του κογκρέσου επισημαίνουν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ισραήλ.
Όλα δείχνουν ότι στην νέα περίοδο η Άγκυρα έρχεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της στο Κυπριακό και να απευθυνθεί προς κάθε κατεύθυνση για την άμεση «τακτοποίηση» του Κυπριακού Προβλήματος.   Μέσα στα πλαίσια των συγκεκριμένων προσπαθειών, δυο μέλη του αμερικανικού κογκρέσου, τα οποία διατηρούν στενές σχέσεις με την Άγκυρα, απευθύνονται στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και ζητούν από τον ίδιο την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την άμεση επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος και την άμεση συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.
Οι γερουσιαστές Ed Whitfield και Steve Cohen θεωρούν εφικτή την λύση του Κυπριακού στα πλαίσια ενός δικοινοτικού, διζωνικού και ομοσπονδιακού μοντέλου. Κατά την άποψη τους, η κυπριακή οικονομική κρίση επιβάλλει την άμεση λύση του Κυπριακού. Οι δυο γερουσιαστές προτείνουν στον Μπαν Κι Μουν την άμεση πραγματοποίηση μιας συνάντησης, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο τ/κ ηγέτης Έρογλου.
Τα δυο μέλη του αμερικανικού κογκρέσου επισημάνουν ότι η τακτοποίηση του Κυπριακού θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ισραήλ.
Η επιστολή των δυο μελών του κογκρέσου απεστάλη στον κ. Μουν, στον κ. Έρογλου, στον κ. Αναστασιάδη, στους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Βρετανίας και σε διάφορους αρμόδιους της Ε.Ε.
Οι κ. Ed Whitfield και Steve Cohen συμμετάσχουν στην ομάδα φιλίας και συνεργασίας Τουρκίας – ΗΠΑ και διατηρούν στενές σχέσεις με διάφορους τουρκικούς κύκλους στις ΗΠΑ.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!