Το βυθισμένο Ηράκλειον της Αιγύπτου αποκαλύπτει τα μυστικά του



Σημαντικά ευρήματα για το πώς ήταν η ζωή στο θρυλικό λιμάνι του Ηρακλείου στην αρχαία Αίγυπτο έρχονται σιγά σιγά στην επιφάνεια, 1.200 χρόνια μετά την βύθισή του, ανακοίνωσαν αρχαιολόγοι στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που έγινε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η παράκτια πόλη που ονομαζόταν Ηράκλειον από τους Έλληνες και Θώμις από τους Αιγύπτιους, εξαφανίστηκε στη θάλασσα πριν από 1.200 χρόνια και βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στις ακτές της Αιγύπτου στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας.

Για αιώνες η πόλη θεωρούνταν μάλλον αποκύημα φαντασίας αν και ο Όμηρος την ανέφερε κάνοντας λόγο για ένα λιμάνι αμύθητου πλούτου το οποίο είχαν επισκεφτεί η Ωραία Ελένη και ο εραστής της, Πάρης.

Τελικά αποδείχτηκε αληθινή καθώς δέκα χρόνια πριν οι δύτες άρχισαν να ανακαλύπτουν τους θησαυρούς της βοηθώντας τους αρχαιολόγους να δημιουργούν σταδιακά μια εικόνα για το πώς ήταν η ζωή στην πόλη την εποχή των Φαραώ.


Ο διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέλος της ομάδας που εργάζεται στην περιοχή, δήλωσε: «Είναι μια μεγάλη πόλη. Η περιοχή έχει συντηρηθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό. Τώρα αρχίζουμε να εξετάζουμε κάποιες περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσπαθώντας να καταλάβουμε τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής. Αρχίζουμε να δημιουργούμε μια πλούσια εικόνα για πράγματα όπως το εμπόριο και τη φύση της θαλάσσιας οικονομικής πολιτικής εκείνης της περιόδου».


Στο αρχαίο λιμάνι έχουν βρεθεί 64 βυθισμένα πλοία, που χρονολογούνται μεταξύ του 8ου και του 2ου αιώνα π.Χ., πολλά από τα οποία μάλιστα φαίνεται να έχουν σκοπίμως βυθιστεί, δημιουργώντας μεγάλα «νεκροταφεία» πλοίων για άγνωστες έως τώρα αιτίες. Τα περισσότερα πλοία παραμένουν διατηρημένα σε καλή κατάσταση στη λάσπη του βυθού. Παράλληλα, έχουν ανακαλυφθεί γύρω στις 700 αρχαίες άγκυρες διαφόρων ειδών, που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη σχετική συλλογή από τον αρχαίο κόσμο.


Τεράστια αγάλματα, εκατοντάδες μικρότερα, πλάκες από πέτρα, χαραγμένες στα αρχαία ελληνικά και αρχαία αιγυπτιακά και δεκάδες μικρές σαρκοφάγοι από ασβεστόλιθο που πιστεύεται ότι περιείχαν κάποτε μούμιες ζώων βρέθηκαν από δύτες και ανασύρθηκαν.



Πηγή: Έθνος
://erroso.blogspot.com/2013/04/blog-post_8941.html#ixzz2RyKIdj7r

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!