Μεγάλο φιλικό παιχνίδι στη Μνήμη της Γενοκτονίας στις 13 Μαΐου 2013

Στη μνήμη της Γενοκτονίας 353.000 Ποντίων, που έχασαν την ζωή τους το 1919, θα διοργανωθεί στην Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013, σπουδαίο φιλικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι μεταξύ της Μικτής ομάδας Ποντίων και της Εθνικής Ελλάδας του 2004, που για πρώτη φορά θα συγκροτηθεί μετά την μεγάλη επιτυχία της Πορτογαλίας, σε επίπεδο βετεράνων.

Τον αγώνα διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, σε συνεργασία με την ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ 1926 και τον ΜΓΣ Καλαμαριάς «ΑΠΟΛΛΩΝ» και για τον λόγο αυτό δόθηκε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 στην οποία τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, καθηγητής ιατρικής κ. Παρχαρίδης, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής, Αντώνης Αντωνιάδης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Απόλλων 1926, Αχιλλέας Χαραλαμπίδης, ο πρόεδρος του ΜΓΣ Απόλλων κ. Χατζηανδρέας, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμαριάς κ. Στ. Ζαμπέτογλου, ο διεθνής πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, Χρήστος Τερζανίδης, που θα εκτελέσει χρέη τεχνικού στην ομάδα της Μικτής Ποντίων, και ο εκπρόσωπος της εθνικής ομάδας του 2004, σημερινός τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Γιώργος Γεωργιάδης.



Μέλη της οργανωτικής επιτροπής του φιλικού αγώνα, που θα γίνει στις 13 Μαΐου 2013 στις 5 μ.μ. στο γήπεδο του Απόλλωνα στην Καλαμαριά, είναι και οι βετεράνοι διεθνείς ποδοσφαιριστές, Κούλης Αποστολίδης, Γιάννης Βένος και Κώστας Αϊδινίου, που παρέστησαν στην σημερινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς, όπως και οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Αγγελος Σπυρίδων, Τάκης Σαλαπασίδης, Σάκης Παντελίδης, καθώς και ο πρώην ΓΓΑ, Γιώργος Λυσσαρίδης.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Παρχαρίδης, που πρώτος πήρε το λόγο, είπε μεταξύ άλλων: «Αγωνιζόμαστε για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, που το 1919 αφάνισε 353.000 Πόντιους και δημιούργησε μια ολόκληρη γενιά προσφύγων. Ζητάμε από τους γείτονές μας Τούρκους να πουν μια συγγνώμη για ό,τι έγινε τότε, αναγνωρίζοντας την γενοκτονία. Ο αγώνας που αποφασίσαμε να διοργανώσουμε στις 13 Μαΐου, θα γίνει στην μνήμη αυτών των ανθρώπων και έχει συμβολικό χαρακτήρα, γιατί θα πάρουν μέρος η ομάδα που έκανε περήφανη την Ελλάδα το 2004 και μια ομάδα επίλεκτων βετεράνων Πόντιων ποδοσφαιριστών. Συμβολικά είναι άλλωστε και τα χρώματα που φορά ο εκφραστής του ποντιακού στοιχείου, Απόλλων Καλαμαριάς, που έχει πάνω το το κόκκινο, που συμβολίζει το αίμα της γενοκτονίας, και το μαύρο που είναι το αιώνιο πένθος των Ποντίων. Στην εκδήλωση αυτή αποφασίσαμε να τιμηθούν και 15 παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, "ιερά τέρατα" του ποντιακού ποδοσφαίρου, για να εκτιμηθεί η προσφορά τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τον τρόπο αυτό θα τιμήσουμε τους χιλιάδες νεκρούς μας».

Στο παιχνίδι αυτό, την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του 2004 θα κοουτσάρει ο συνεργάτης του Οτο Ρεχάγκελ, Γιάννης Τοπαλίδης, αφού ο Γερμανός τεχνικός είχε υποχρεώσεις που δεν του επέτρεπαν να βρεθεί την συγκεκριμένη ημερομηνία στην Ελλάδα. Για το παιχνίδι αυτό και έχοντας την ιδιότητα του βετεράνου διεθνή ποδοσφαιριστή, έχουν κληθεί και πρόκειται να μετάσχουν οι Νικοπολίδης, Χαλκιάς, Νταμπίζας, Γιαννακόπουλος, Μπασινάς, Γκούμας, Δέλλας, Καψής, Νικολαϊδης, Λάκης, Βενετίδης, Βρύζας, Ζαγοράκης και Γεωργιάδης. Ο τελευταίος προσφέρθηκε να αγωνιστεί και με την ομάδα των Ποντίων αν αυτό γίνει εφικτό.

Την ομάδα των Ποντίων αναμένεται να συγκροτήσουν παίκτες που έχουν κληθεί και έχουν δηλώσει συμμετοχή, όπως οι Σιαμίδης, Μαυρίδης, Μαυρογενίδης, Νίκος Παπαπδόπουλος, Φυτανίδης, Καραταϊδης, Γ. Δημητριάδης, Λάκης Σημαιοφορίδης, Αλεξανδρίδης, Αλεξανδρής, Χατζημωυσιάδης, Κωφίδης, Λαγωνίδης, Γ. Παπαδόπουλος, Σακελλαρίδης, Σαμλίδης, Τσολερίδης, Ζελελίδης.

Διαιτητής θα είναι ο Γιάννης Παπαδόπουλος του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, με βοηθούς τους Νίκο Δημόπουλο, Κυριάκο Μερκενίδη, και 4ο τον Γιώργο Μάστακα.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης, πριν ή στην ανάπαυλα του αγώνα, θα τιμηθούν οι παλάιμαχοι Πόντιοι ποδοσφαιριστές, που έγραψαν τις δικές τους σελίδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Αλεξιάδης, Κωνσταντινίδης Γ. (Αρη), Κουϊρουκίδης, Λέανδρος Συμεωνίδης (ΠΑΟΚ), Λώλος Χασεκίδης (Ηρακλή), Κυπριανίδης, Νιφαδόπουλος (Απόλλωνα), Τάκης Λουκανίδης (Δόξας), Κελεσίδης, Καραταϊδης (Ολυμπιακού), Φουλίδης (Πιερικού), Αντωνιάδης (ΠΑΟ), Νεστορίδης, Μίμης Παπαϊωάννου (ΑΕΚ).http://epontos.blogspot.gr/2013/04/13-2013.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!