«510 δισ. ευρώ: Το χρέος της Γερμανίας στην Ελλάδα»


Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπολογισμό του ιστορικού και δημοσιογράφου Δημοσθένη Κούκουνα, η Γερμανία οφείλει 510 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ως αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα της Russia Voice.





Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος (7,1 δισ. δολάρια, το 1944) και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μάλιστα 6 ημέρες πριν από την αποχώρησή της από την Ελλάδα η Βέρμαχτ είχε πληρώσει 2 δόσεις από τα δανεικά, στοιχείο αναγνώρισης της υποχρέωσης.
Από την πρώτη μέρα της εισβολής τους στην Ελλάδα, οι Γερμανοί όρισαν αυθαίρετα τι θα έπρεπε να καταβάλει το Ελληνικό κράτος για τα λεγόμενα έξοδα «κατοχής». Τα έξοδα κατοχής προβλέπονται από αναγνωρισμένες παλαιές διεθνείς συμφωνίες ( Συνθήκη Χάγης του 1907 ) και τα επωμίζονται οι κατεχόμενοι για να τα δίνουν στους κατακτητές. Μ’ αυτό τον τρόπο ορίστηκε ένα παράλογο ποσό ως έξοδα κατοχής που τους αποδιδόταν κάθε μήνα για να συντηρούνται τα στρατεύματά τους που βρίσκονταν στην Ελλάδα. Αυτά τα χρήματα, των οποίων η ποσότητα συνεχώς και αυξανόταν, τα έπαιρναν απευθείας από την Τράπεζα Της Ελλάδος με σκοπό την κάλυψη διάφορων στρατιωτικών δαπανών.
Ωστόσο, πέρα από το κατοχικό δάνειο, υπάρχουν έναντι της Γερμανίας απαιτήσεις για πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις, που αφορούν στην καταστροφή των υποδομών, του δικτύου συγκοινωνιών, λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων, και κυρίως στα ολοκαυτώματα.
Ο κ. Κούκουνας- σε συνέντευξη του στα «Επίκαιρα»- υποστηρίζει πως «Τα τρία διαφορετικά θέματα (κατοχικά δάνεια, πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις) δεν πρέπει να συγκεφαλαιωθούν σε ένα. Το καθένα έχει διαφορετική βαρύτητα. Η Ελλάδα δεν έχει λάβει ποτέ κάτι έναντι των κατοχικών δανείων και γι αυτό η ανάμειξη των θεμάτων δεν είναι ασφαλής χειρισμός».
Η Γερμανία από το 1995 και μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν δέχεται να αποπληρώσει το χρέος της, όπως ορίζουν οι νόμοι αλλά εγκαλεί την Ελλάδα για συνολικό εξωτερικό χρέος πολύ μικρότερο εκείνου που έχει να λάβει.
Υπάρχουν ωστόσο και υποστηρικτές της Ελλάδας στην Γερμανία.. Το κόμμα Die Linke και η ομάδα αντιφασιστών του Αμβούργου με την επωνυμία «Αμβούργο – Δίστομο». Καθώς και διάσπαρτες φωνές σημαντικών προσωπικοτήτων σε όλη τη Γερμανία. Σπουδαίο γεγονός αποτελεί και η αλλαγή στάσης του SPD, του σοσιαλιστικού κόμματος της Γερμανίας που μέχρι χθες ήταν εναντίον της Ελλάδας, ενώ τώρα δεν είναι. Το γεγονός αυτό βέβαια μπορεί να οφείλεται και στις επικείμενες εκλογές στην Γερμανία.
Η Ελλάδα οφείλει και δικαιούται να απαιτήσει την αποπληρωμή αυτών των δανείων και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες.
«Η νομική και ηθική βάση των ελληνικών απαιτήσεων είναι εξαιρετικά ισχυρή. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη προετοιμασίας ενός πλήρως τεκμηριωμένου φακέλου στον οποίο θα στηριχθεί η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αλλά και η δημιουργία μιας ευρύτατης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας που θα υποστηρίξει σαν μια γροθιά τις προσπάθειες της χώρας να δικαιωθεί», υποστηρίζει ο κ. Κούκουνας.
Και η προσπάθεια αυτή είναι αναγκαίο να στηριχθεί από όλους - πολιτικούς και μη- ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, εφόσον πλέον μιλάμε για την επίτευξη ενός εθνικού στόχου, που μπορεί να επηρεάσει άμεσα το μέλλον της χώρας.
Ωστόσο, υπάρχει πάντα ο φόβος να μεθοδευτεί η οριστική διαγραφή του χρέους από «αδέξιες» κινήσεις των πολιτικών της χώρας.
Δυστυχώς, η Ελλάδα του «Μνημονίου» έχει στερηθεί την εθνική της κυριαρχία και μάλιστα με την ανοχή των Ελλήνων πολιτικών ηγετών.
Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο Τσώρτσιλ είχε πει πως «Άλλοτε λέγαμε: Οι Έλληνες μάχονται σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες μάχονται σαν Έλληνες». Πρέπει επιτέλους ο λαός να επανακτήσει την Πίστη του, να θυμηθεί την δύναμη του, την τόλμη του, την θέληση να ξεπερνάει τις δυσκολίες. Η φράση λοιπόν αυτή πρέπει να γίνει λάβαρο για να διεκδικήσουν επιτέλους οι Έλληνες ό, τι τους ανήκει από εγχώριους και ξένους «κατακτητές». Και ο νοών νοείτω..
 
 
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!