Όχι στο reprofiling, οκ σε νέο δάνειο;

eurosmillionΤελικά το «reprofiling» ή αλλιώς «μαλακή» αναδιάρθρωση μάλλον πάει… περίπατο και αυτό που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η παροχή νέου δανείου.  Την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσιεύματα του διεθνούς έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου υποστήριζαν πως οι Ευρωπαίοι εξετάζουν την αξιολόγηση ενός μηχανισμού για την αναδιάταξη (reprofiling) του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση και μάλιστα οι Όλι Ρεν Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ να επιβεβαίωσαν τις σχετικές πληροφορίες.
Ωστόσο λίγα 24ωρα μετά υπήρξε αλλαγή του σκηνικού, με τα σενάρια να θέλουν την Ε.Ε. να επεξεργάζεται δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.

Ανένδοτος ο Τρισέ

Τι μεσολάβησε όμως και οι ευρωπαίοι εγκατέλειψαν την ιδέα του reprofiling; Σύμφωνα με αναλυτές και οικονομολόγους η Ε.Ε. αναγκάστηκε να κάνει πίσω λόγω της διαφωνίας του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος εμφανίστηκε εντελώς αντίθετος ακόμα και σε μία «μαλακή» αναδιάρθρωση, απειλώντας μάλιστα ότι θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες. Κάποιοι  οικονομολόγοι υποστήριξαν πως η ΕΚΤ χρησιμοποίησε την απειλή αυτή για να αναγκάσει την Ελλάδα να εντείνει τις περικοπές στον προϋπολογισμό της. Ωστόσο από ότι αποδεικνύεται ο Τρισέ όχι μόνο δεν μπλόφαρε, αλλά την είχε στημένη στους Ευρωπαίους και τους ανάγκασε να αναδιπλωθούν όσον αφορά το reprofiling».

Προς λήψη δεύτερου δανείου;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπιστώνοντας πως ο κεντρικός τραπεζίτης δεν αστειεύεται, προσπαθεί να βρει άλλον τρόπο για να αντιμετωπίσει το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα. Οι τελευταίες πληροφορίες υποστηρίζουν πως η Ε.Ε. επεξεργάζεται την παροχή ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας σε έναν αγώνα δρόμου για την εκταμίευση των δανείων ζωτικής σημασίας τον επόμενο μήνα, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Πρόκειται για ένα πακέτο το οποίο θα είναι ύψους 65 δισ. ευρώ και μπορεί να περιλαμβάνει ένα μίγμα εγγυημένων δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, με τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τα έσοδα και με μια εξωτερική επίβλεψη άνευ προηγουμένου.
Όπως αναφέρουν οι πηγές, θα απαιτηθούν εγγυήσεις για τα νέα δάνεια και τεχνική στήριξη από την Ε.Ε. -υπό την έννοια της εμπλοκής της Ε.Ε. στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, το εν λόγω σχέδιο είναι πιθανό αν μη βρει σύμφωνες αρκετές χώρες της Ε.Ε. όπως την Φινλανδία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Αντιφατικές δηλώσεις

Την ίδια στιγμή ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η όποια απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί μετά την έκθεση που θα συντάξει η Τρόικα για την ελληνική οικονομία. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισαν πρώιμα τα σενάρια περί πρόσθετου πακέτου χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, δημιουργώντας νέα σύγχυση. Οι ίδιοι παράγοντες υποστήριξαν ότι επισήμως δεν έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται βήμα-βήμα.
Εξέφρασαν, ωστόσο, την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το 2012 και μετά, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει όσα έχει υποσχεθεί. Ως προς την πορεία των πραγμάτων από δω και στο εξής, η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει δύο εκθέσεις: Η πρώτη θα αφορά, όπως κάθε τρίμηνο, την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής, ενώ η δεύτερη θα αφορά την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Επί τη βάση αυτών των δύο εκθέσεων, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, θα αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης δόσης προς την Ελλάδα ( 8,7 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης). Τέλος, οι ίδιες πηγές, απέκλειαν το ενδεχόμενο η απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης να μετατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου.

Θα στριμώξουν τις τράπεζες;

Το σκηνικό τρέλας όμως δεν τελειώνει εδώ! Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο πως η Ε.Ε. σκέφτεται να πιέσει τις ελληνικές τράπεζες να συμφωνήσουν σε μεταγενέστερη αποπληρωμή των ομόλογων, στα πλαίσια σχεδίου αναστροφής των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πλέον πεπεισμένοι πως το ελληνικό χρέος χρειάζεται αναδιάταξη. Κάτι τέτοιο θα ενέπλεκε τους δανειστές του ιδιωτικού τομέα, θα έπρεπε να δεχτούν να πληρωθούν αργότερα τα ομόλογα που κρατούν για να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα της. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι αξιωματούχοι έχουν απορρίψει την ιδέα να υποχρεωθούν οι ξένοι πιστωτές της Ελλάδας, οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αποπληρωθούν αργότερα.«Έχει νόημα για αυτούς να δεσμευθούν σε τέτοια επιχείρησης διασφάλισης της βιωσιμότητας της πατρίδας τους», τόνισε ο αξιωματούχος. Οι εγχώριες τράπεζες κατέχουν το 38% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όπως τονίστε όμως, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αντιτίθεται σθεναρά στην επιμήκυνση της ωρίμανσης ελληνικών ομολόγων.
Ελίζα Βασιλοπούλου,sofokleous 10

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»